Valg av hagle ble unnagjort tidligere i høst, og skytetreningen på Løvenskioldbanen er kommet godt i gang. Men sånn litt ribbemett og i inspirasjonståka blei jeg rett og slett sulten på mer. Spørsmålet som dukket opp var jo hvilke småviltjaktformer man kan bedrive i Norge vinterstid sånn at jeg kunne komme meg ut flere ganger før fiskesesongen setter inn for fullt? Jeg sjekket jakttidene og finner et par spennende alternativer. Toppfugljakt slutter 23.12 her til lands, mens enkelte steder er det noe rypejakt vinterstid. Hovedfeltet er ut februar, mens det i Troms og Finnmark finnes habitat åpent til 15. mars. Altså var det bare å få skaffet seg en rifle til småviltjakt og få børstet støv av skytekunnskapen, en aktivitet jeg ikke har gjort veldig mye etter førstegangstjeneste og politireserven.

Se også : Vi har testet 5 riflepakker til under 18.000,-

I denne spalten følger vi Bernt som fersk jeger på hans opp og nedturer mens han utforsker sin nyoppdaget lidenskap. På ferden dukker det opp både store og små spørsmål, utfordringer og mestringsøyeblikk. Enjoy!

Av: Bernt Nor

Rifle til småviltjakt

Så hva er jeg på jakt etter som min første rifle? Dette er jo selvsagt min vinkling på det hele og er neppe en god fasit. Metoden blir å definere hva jeg ønsker å jakte på, måle størrelsen på lommeboka, anse eget kunnskapsnivå og forhøre meg med folk som kan mer enn meg selv. Noe verdt å merke seg er bruktverdien. Tar man vare på sine våpen, er et skytevåpen noe som ofte har en god annenhånds verdi og bruktmarkedet i Norge sier folk fungerer godt. Det betyr jo også noe når man investerer penger, at man vil man kunne få tilbake en ok størrelse av investeringen ved et eventuelt videresalg.

Nå er jeg skrudd sammen slik at jeg liker å handle nytt. Selv om min første hagle var brukt, var poenget med det kjøpet å se om jakt i det hele tatt var noe jeg ville fortsette med. Og det kan du trygt si det er. Så nå har jeg bestemt meg for å handle en ny rifle til småviltjakt.

Mine ønsker

 • En allsidig rifle
 • Passer en nybegynner
 • Skal primært brukes til småvilt (rev, bever, toppfugljakt, rype og sikkert også rådyr)
 • Tilgjengelig ekstrautstyr og ammunisjon
 • Fornuftig pris

En skog av kaliber

For en fersk jeger må jeg si det er det dukker fort opp mange kalibre, begrep og meninger. Og naiv som jeg er tror jeg folk flest ønsker å gi gode råd. Så hvor begynner man i en skog av kalibre som dukker opp?

 • .22
 • .223
 • 17 HMR
 • 6,5 x 55
 • 30.06
 • 308
 • og enda flere.

Etter et par søk på nett, sondering av sosiale medier og kanskje det viktigste; ta noen telefoner og samtaler med erfarne jegere og fagfolk, begynner den aktuelle retningen å tegne seg opp. Mange tipser og anbefaler 6,5 x 55 som en flott allsidig rifle til småviltjakt ved bruk av helmantel ammunisjon. Så da er jeg så enkel at jeg stoler på folk, og går for det.

Tikka T3 Lite 6,5 x 55 – allsidig rifle

Valget falt altså ganske fort på en Tikka T3 Lite 6,5×55. Dette er etter sigende et flott driftssikkert våpen som kan benyttes på fuglejakt såvel som rådyr og elg ved bruk av rett ammunisjon. Et våpen jeg vil ha i mange mange år om ønskelig. Det er jo et allsidig våpen og inget våpen som vil måle seg opp mot spesialiserte utgaver for enkelte jakttyper og hold. Ser for meg at jeg har dette noen år før jeg blir helt bitt av basillen og dykker ned i utstyrsjungelen med en mer nerdete approach.

Rifle til småviltjakt
Tikka T3 Lite – Rifle til småviltjakt

Hva er i esken?

Tikka T3 Lite kommer i en enkel pappeske med tre komponenter pakket pent i plast omgitt av isopor. Selve våpenet, sluttstykket og en liten pose med hemper til bærereim. Tikka lages av Finske Sako og er et av Norges aller mest solgte våpen i sin klasse.  Det forteller meg endel.

Kolbe og grep er i plast, føles tight og solid. Sluttstykket sklir som smør og den justerbare kolben virker knall.

Virkelig fornøyd med kjøpet og ser frem til å få varmet opp på skytebanen og dernest på en tur i fjellheimen etter rype nå i vinter.

Bildegalleri – Rifle til småviltjakt

Kikkertsikte

Nå er det slik at kikkertsikte ofte går hånd i hånd med rifla. Så neste prosjekt er å finne et bra kikkertsikte til min nye rifle til småviltjakt.

Så er det bare å komme seg ut på skytebanen og trene. Enda et spennende eventyr!

Se også : Vi har testet 5 riflepakker til under 18.000,-