For å jakte er det et par vesentlige ting som må være på plass. Et verktøy man liksom ikke kommer unna er våpen. For min del er det småviltjakt jeg starter med og da er spørsmålet; hva slags hagle for nybegynnere? Valg av hagle burde vel i utgangspunktet være enkelt, men hvor legger jeg lista?

Av Bernt Nor

Google is your friend.

Det er sant! Men verdens største søkemotor kan også forvirre og i verste fall mislede deg. Men allikevel er det inngangsport for oss som er primært digitale eller under 30 år. Så jeg leser endel om det å kjøpe min første hagle på diverse forum, blogger og ulike Facebookgrupper. Valg av hagle er ikke lett og svarene spriker tildels, det samme gjør hjertet. Men det er også endel fellestrekk i alle svarene.

 

Argumenter for valg av hagle

Litt sånn enkelt skriver internetz : «Har du ræva full av penger, kjøp til du blør. (…) Kvalitetsvåpen holder seg godt i bruktverdi». Prisene begynner på 20.000 og oppover til et middels huslån. Mange sverger til å «starte med en rimelig hagle», som tåler en støyt slik at du faktisk får testet om du liker å jakte før du kjøper noe dyrt. Også et godt poeng.

Et annet og kanskje det beste argumentet som tiltaler meg, for den som har trua på å fortsette med jakt, er ; «Velg en hagle som er tilpasset deg». Det sørger for at jegern får riktig anlegg og siktelinje. Som igjen burde ha endel å si om på treff med hagla. Men valg av en slik hagle gjør jo selvsagt også noe med prisen.

 

Norge er et lite land

Så et lite sidespor, men noe som skal vise seg å ha stor betydning for at jeg i hele tatt sitter å skriver på en jaktartikkel. Ha tålmodighet med denne lille avsporingen;
Min kusine Gitte har en sønn på 19 år, Jørgen Engen, som etter ryktene å dømme er en smule interessert i skyting. Og for en som ikke har holdt i en hagle siden førstegangstjenesten på Grense Jakobselv på slutten av nitti-tallet, så er jo dette godt nytt! Jeg inviterer Jørgen på avslutningsfiske i Holselva på tampen av august sånn at vi får blitt litt bedre kjent. Trengte forresten en ekstra kameramann til turen, så det passet utmerket ;D

valg-av-hagle-hagle-for-nybegynner
Den prisvinnende slekta! Jørgen Engen, Gitte Engen og Bernt Nor

Nordisk mester i Skeet

Nå viser det seg av Jørgen er Nordisk Mester (Junior) i Skeet. I så måte kan han bittelitt om leirdueskyting, og i tillegg jobber han på Løvenskiold Skytebane. Sammen legger vi en plan om verdensherredømme, nedskalerer den og ender på noe halv-realistisk et par dager senere. Jeg blir helt salig jeg, snakk om flying start!
Etter en fantastisk tur i Holselva med selveste Trond Andersson, går det ikke mange dagene før jeg og Jørgen står på skytebanen og tar det elementære. Fytterakkern så gøy! Jørgen kommer også med noen gode råd vedrørende hagle for nybegynnere.

 

Valg av hagle for nybegynnere er ikke bare lett!

Tidlig i september skjønner jeg at jeg må sette opp dampen i innkjøp av en hagle om jeg skal få tid til litt mer skytetrening og noen jaktdager. Men før jeg bestemmer meg tar jeg turen innom Villmarksbutikken. Ikke helt ukjent butikk for oss som frekventerer med fiske.

Og det viser seg at man får de samme rådene i butikken som på internetz. Jeg kan bruke et huslån på en spesialtilpasset hagle, et par titusener på en børse jeg har resten av livet eller kjøpe noe skikkelig billig men driftssikkert mens jeg sjekker ut om jakta er noe for meg.

Oddvar Henriksen og undertegnede har tilbringet mange timer med fisking i båt under innspilling av bl.a. den populære serien Battle of Glomma. Han har et forslag, «Kjøp en rimelig Star Baikal kaliber 12 den tåler en trøkk og er fin børse i første fase. Blir du hekta, så tar vi en ny prat». Lommeboka var ikke proppfull og banken ville vel slått ned på en søknad om hagle til en verdi med en tomannsbolig. Så da ble det slik!

 

Oddvar Henriksen og undertegnede - minst en staute kar på bilde. Takk for ypperlig service Oddvar!
Oddvar Henriksen og undertegnede – minst en staute kar på bilde. Takk for ypperlig service Oddvar!

Mitt valg av hagle ble altså en Star Baikal «12.

Den har jeg vært på skytebanen med og blitt kjent med. Jeg treffer mer enn jeg bommer og jeg blir bedre for hver eneste gang. Samme børse felte en ærfugl på min første sjøfugljakt noen sinne, så den er verdt hver krone 🙂 Nå er det tørrtrening hjemme, med å montere børsa og få dette inn i muskelminnet. En øvelse som bare tar tid. Mer om skytetrening, våpensøknad og det geniale kameraet ShotKam litt senere.

Men fysj så gøy! At ingen har fått opp øya mine for dette før er rett og slett en skandale.

 

Hagle for nybegynnere – Valg av hagle – Star Baikal