More

  Tor Arne Rygg til topps i NM i sjøisfiske

  Førstereis Henrik Vågenes trodde nok han hadde NM-seieren i sin hule hånd da han kroket en svær lyr helt på tampen av lørdagens konkurranse. Dessverre var fisken feilkroket, og dermed var det ringreven Tor Arne Rygg som knep førsteplassen.

  Av: Endre Hopland

  Tor Arne Rygg og makker Lars Hellum har gjort det til en vane å vinne lagkonkurransen i NM i sjøisfiske. Hellum har også stukket av med seieren i den individuelle klassen to ganger tidligere. I år var det altså den alltid smilende og positive havfiskeveteranen Tor Arne Rygg sin tur. Men seieren kom ikke uten dramatikk.

  I toppen var det nemlig jevnt, og hadde NM-arrangørene operert med de samme reglene som i de fleste andre mesterskap, hadde det vært NM-debutant Henrik Vågenes som hadde gått helt til topps. Vågenes, som hadde tatt turen til Hjellbotn fra Bergen denne helgen, landet nemlig en lyr på syv kilo helt på tampen av konkurransen. Dessverre satt fisken kroket i øyeregionen, og siden reglene i NM i sjøisfiske, og normen i det norske artsfiskemiljøet, sier at fisken skal være kroket på innsiden av kjeften for å telle, ble storlyren underkjent.

  Det gir selvsagt masse kudos til Vågenes for å være ærlig om feilkrokingen, men det er unektelig surt å miste NM-seieren på denne måten. Med sine 555 poeng innkasserte han likevel en finfin andreplass i åpen klasse, 47,6 poeng bak Tor Arne Rygg og fattige 2,33 poeng foran Kay-Arne Olsen på tredjeplass.

  Lars Hellum knep fjerdeplassen med 505,07 poeng, og da sier det seg selv at duoen Rygg/Hellum, bedre kjent som Team Elvegris, også gikk til topps i lagklassen. De to fikk til sammen 1107,67 poeng, mens Henrik Vågenes og Espen Knarvik i SFK Galskap Braastad endte på 944,3 poeng, noe som holdt til andreplass i lagkonkurransen.

  Vigdis Schotborg ble ellers NMs beste kvinnelige fisker, mens Henrik Vågenes landet Gullskata 2017, en kloskate på 860 gram. Tre fiskere fikk til sammen åtte forskjellige arter, men siden Tor Arne Rygg hadde den mest poenggivende fisken av de tre, ble han kåret til NMs artskonge. Kay-Arne Olsen fikk på sin side konkurransens største fisk, en torsk på 7,1 kilo, og samme mann stakk også av med premie for årets beste isbart, stolt trønder som han tross alt er.

  I juniorklassen fisket lokale Alf Gustav Østerås meget bra, og med 317,23 poeng gikk han helt til topps i klassen, foran Markus Guttormsen med 311,13 poeng. Rapportene går ellers på at unge Østerås var NMs desidert blideste deltaker da han innså at han var beste junior.

  Det er for øvrig verdt å merke seg at Benjamin Grimm og Bjørnar Einarsve begge fikk hvitting på 1260 gram, og dermed delte den gjeve Kolstad-prisen.

  – Vi er veldig fornøyd med årets NM. Alle har vært utrolig positive, og arrangementet har gått smertefritt. Fisket var litt tregere i år enn i fjor, men alt i alt ble det tatt mye bra fisk, og tilbakemeldingene er bare positive. Med den mildeste vinteren i Trøndelag på ørten år, så det lenge skummelt ut for hele NM, men isen i Hjellbotn svikter aldri, sier Bjørn Florø-Larsen i arrangørklubben Nidaros kystmeitelag til Hooked.

  Florø-Larsen kan ellers fortelle om topp stemning på både isen og hotellet etterpå, selv om det ble noen leie feilkrokinger da det stod på som verst.

  – Utenom den store lyren til Henrik Vågenes, kom det også opp en flott torsk som var kroket ved siden av øyet og en kloskate som satt i vingen. Drøyest av alt var likevel Adrian Kilde sin feilkroking av en firetrådet tangbrosme. Dette er en fisk som nærmest er utopisk, og det ble ganske elektrisk stemning da denne dukket opp på isen, fra seks meters dyp. Dessverre satt den feil, men det var fett bare å få se den. Fisken ble med på festen etterpå, for å si det slik, sier Florø-Larsen.

  Øvrige resultater fra NM i sjøisfiske 2017 finner du på NMs egne Facebook-sider.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles