More

  Her er kongen av Hjellbotn – Tore gjorde reint bord under NM i sjøisfiske

  Tore Kulset (47) fra Hell var fullstendig ustoppelig under lørdagens NM i sjøisfiske på Hjellbotn i Trøndelag. Seier i tre av fire mulige kategorier er rett og slett suverent.

  Av: Endre Hopland

  – Først og fremst synes jeg det er utolig artig å få være med på dette fantastiske arrangementet, og jeg hadde kost meg uansett plassering. Men å vinne i et felt med 106 andre fiskere, inkludert de fremste arts- og konkurransefiskerne i Norge, det er veldig, veldig kult. Helt utrolig egentlig, sier en smørblid Tore Kulset til Hooked like etter at han har blitt utropt til kongen av Hjellbotn 2018.

  Tradisjonen tro inviterte også i år Nidaros kystmeitelag (NKML) til NM i sjøisfiske i Trøndelag. Håpet var i det lengste at mesterskapet skulle gå på Løgninfjorden, men under mildværperioden for halvannen uke siden slapp isen taket i den berømte skatefjorden. Dermed ble det på reservearena Hjellbotn hele 107 spente fiskere trakket ut klokken 09.00 lørdag morgen.

  Etter åtte timer med fisking var det stopp, og etter avsluttet mesterskap ventet innveiing utenfor Tingvold Hotell i Steinkjær, der sjøisfiske-NM 2018 har basecamp. Mens fotsoldatene i NKML fileterte og vakuumerte all den innveide matfisken, slik at hotellnaboene kunne komme og hente så mye gratis filet de hadde lyst på, regnet arrangementkomiteen poeng til den store gullmedalje.

  NM i sjøisfiske arrangeres som en artsfiskekonkurranse, der det er om å gjøre å få så mange forskjellige fiskeslag som mulig. Hver art er verdt en på forhånd angitt poengsum uavhengig av størrelse, og i tillegg har typiske matfisker som torsk, hyse, hvitting, sei og lyr også egne grunnvekter det regnes poeng etter. En fisk kan være verdt alt fra 20 til 220 poeng, avhengig av art og størrelse, og det er naturlig nok høyest poengsum totalt som vinner.

  Under NM i sjøisfiske konkurreres det i åpen klasse, junior og tomannslag. I tillegg kåres det en artskonge (den fiskeren som får flest arter). Kvinnene fisker i åpen klasse, men det er skikkelig premie og plakett til den beste kvinnelige fiskeren, også. Prisen Gullskata deles ellers ut til den som får den største skaten i løpet av konkurransen.

  I år var Tore Kulset helt suveren. I tillegg til å gå til topps i åpen klasse med tidenes beste NM-poengsum, vant han nemlig også Gullskata og lagklassen sammen med stesønnen Christopher Skrondal Engan. Han var også bare en art bak Vetle Westli, som ble årets artskongen med sine elleve forskjellige fiskeslag. Dermed vant Hell-mannen tre av de fire klassene han kunne vinne.

  SUVEREN: Tore Kulset (t.v.) vant både åpen klasse, Gullskata og lagklassen sammen med stesønnen Christopher Skrondal Engan under NM i sjøisfiske på Hjellbotn lørdag. Her er de to avbildet sammen med Bjørn Florø-Larsen og Irvin Kilde i arrangementkomiteen. (Foto: Endre Hopland)

  – Taktikken var å bevege meg så mye som jeg kunne, og fiske mange steder. Christopher og jeg bagynte i sundet (en plass på Hjellbotn, red.anm.), og jeg fikk nokså raskt hyse, torsk og hvitting. Etter hvert testet vi nye steder hver for oss, og jeg traff bra på en del av de mindre artene. I tillegg fikk jeg en knurr. Da hadde jeg plutselig bra med arter, og da jeg fikk sandflyndre også, gikk jeg all in på kloskate med to stenger, sier Kulset til Hooked.

  Agnbytter hvert tiende minutt svarte seg, for ganske snart fant en flott kolskate agnet hans. Denne var faktisk bare en av to skater som ble tatt under årets sjøisfiske-NM, og med sine 840 gram var den mer enn stor nok til å bli Gullskata.

  – Jeg fikk skaten rundt klokken 14.30, og etter det fikk jeg ikke mer fisk. Jeg prøvde på flere andre arter uten hell, og var egentlig ikke så veldig fornøyd da jeg gikk i land. Da hadde jeg nemlig ikke fått noe fornuftig på to og en halv time. Men så begynte junior å telle poeng, og da skjønte jeg at dette kune bli bra. At det skulle holde til seier hadde jeg likevel aldri trodd, sier han til Hooked.

  At også lagkameraten fisket veldig bra ble en ekstra bonus som altså endte med seier i den meget tøffe lagkonkurransen.

  Far, stesønn og lillebror på ni år ble alle bitt av artsfiskebasillen for gode to år siden, og sammen fisker de etter alt med finner som svømmer i norske fjorder, vann og elver. Dette er en hobby de storkoser seg med.

  – Fisking er fantastisk moro, og det gir oss veldig mye. Personlig er jeg ingen konkurransefisker, men liker å kose meg på fisketur. NM i sjøisfiske er likevel et så flott arrangement at det må vi ha med oss. All ære til arrangørene som steller i stand denne festen for oss artstullinger år etter år, sier Kulset til Hooked.

  Årets juniorklasse ble for øvrig vunnet suverent av Markus Bygnes Guttormsen. Vetle Westli ble som nevnt årets artskonge, mens Maria Guttu tok en bunnsolid seier i dameklassen. Den historien kan du lese her på Hooked i morgen.

  BESTE JUNIOR: Markus Bygnes Guttormsen tok en suveren seier i juniorklassen. (Foto: Endre Hopland)
  BESTE KVINNE: Maria Guttu dro syv arter på Hjellbotn-isen lørdag, inkludert denne flotte hysen på over to kilo. Det holdt i massevis for å bli kåret til beste kvinnelige NM-fisker 2018. (Foto: Endre Hopland)

  Over helgen kommer det også både film, bildeserie og reisebrev fra årets NM i sjøisfiske, som i år kunne vise til suveren deltakerrekord og et premiebord verdt 105 000 kroner. Arrangørene lover ellers at NM i sjøisfiske 2019 allerede er under planlegging.

  Fullstendige resultatlister fra NM finner du her.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles