More

  Eastfield Ballista – lange kast og deilig power

  Vi har testet den hele 9,2 fot lange Eastfield Ballista etter gjedde, og det er ikke tvil om at dette er en stang som fyller et tomrom i markedet.

  Av: Erik Walmann, Pikewallis 

  Det finnes ikke mange 9,2 fot lange stenger i gjeddesegmentet, så Eastfield har nok sett et hull i sortimentet, og ønsker å dekke dette ved å ta markedsandeler med denne stanga. Nå er det vel opplest og vedtatt at stenger over 8,6-8,7 fot ikke passer i båt, og det kan sikkert være riktig dersom man er flere og vimsete, men er man derimot oppmerksom og et fornuftig antall om bord, så er det ingen problem. Likevel: Hvorfor skulle man velge en så lang stang? I mine øyne finnes det gode grunner for det dersom man er en kresen gjeddefisker.  Med 9,2 fot kaster man så langt man nesten vil, så også med denne stangen. Den lader utrolig fint innenfor sin vektrate, og å kaste lettere en 70 gram er ikke noe problem. Å lade altfor mye over 150 gram synes jeg likevel ikke man skal gjøre. Når man kommer opp i slike lengder som 9,2 fot, skulle man tro at stengene ville bli tunge, men det gjelder ikke denne stanga. Denne er utrolig lett og fin, noe som gjør den veldig interessant for min del. Med opptil 150 gram dekker man det meste av de baitsa jeg fisker med, og må jeg over går jeg bare over på Pikewallis spinn.

  Inne i trange viker og små sjøer har man ikke behov for en 9,2-foter. Da vil jeg heller ha gått for Eastfields Catapult. I Norge fisker vi ekstremt mye pelagisk på store sjøer, og da er det ingen tvil om at denne stanga gjør seg utrolig bra. Jeg har på de turene jeg har brukt den sjekket litt opp mot de andre i båten når det gjelder kastelengder, og per nå er det ingen som har kastet lengre (rimelig like liner, men forskjellige sneller).

  Jeg har kjørt 8+ og 6+ fisk på stanga, og her mener jeg den har sin beste egenskap. Som det skrives også andre steder: Toppen jobber så utrolig godt med å holder fisken kroket. Her er det ingen følelse av at gjedda nesten røsker hele stanga ut av hendene på deg fordi den er for stiv. Her gjør toppen en utrolig bra jobb, og du føler at du har full kontroll.

  Jeg kjenner jeg må gi litt mer før stanga viser sitt rette jeg når det gjelder penetrering av krokene, men dette er flisespikkeri. Det er bare å gi litt mer ved mothugget. Fordelene ved en litt mykere topp på denne stanga er mye større en det å måtte endre litt på kraften i mothugg. Jeg har en Calcutta 401d ladet med multi 0,28, og det virker som en ekstremt god kombinasjon.

  Når det gjelder selve konstruksjonene så er denne utrolig bra. Lengden fra snelle til butten er akkurat passe. Både under kastene og under selve fisket synes jeg man har truffet blink. Jeg liker at bakre del legger seg fint innunder armen når jeg fisker, og det gjør denne, noe som også gir et mye bedre mothugg.

  Eastfield beviser gang på gang at det å lager stenger er noe de kan, og jeg er ikke redd for å anbefale alle stengen de har i sortimentet. Jeg er heller ikke i tvil om at denne stanga vil berike mitt fiske, og da spesielt på de store sjøene jeg ofte frekventerer. Det er en deilig power og action i stanga, noe som gir de lange kastene og ikke minst utrolig gode drilling/fighting-egenskaper. Jo, jeg må endre litt på mothugget, men det kommer naturlig, og som sagt blir det flisespikkeri.

  Fisker du mye på store vann? Fisker du med baits opptil 150 gram? Kombinerer du spinnfisket med litt dorging? Da er dette ei stang du trygt kan legge penger i, og gutta på Eastfield vet å tette igjen smutthull. Man finner for øvrig også Slingshot-haspel og Catapult i samme segment. Alle stengene finnes i Villmarksbutikken på Jesssheim.

  Fakta:

  Testet: Eastfield Ballista

  Kastevekt: 70-150 gram

  Lengdengd 9,2 fot

  Snellefeste: Fuji ACS med softtouch

  Ringer: American Tackle Guides med Ringlock

  Vekt: 240 gram

  Emne: 30/40t grafitt

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles