More

  Ten Rivers Trip, episode 2: Sommer og høst med fluestang

  Den vakre naturen, far og sønn, en stygg hockeyskade, et knippe fine fangster og storfisktenner mot tvilsomme knuter er hovedingrediensene i andre del av Ten Rivers Trip.

  Av: Endre Hopland  For seks år siden startet Kjell S. Rakkenes og sønnen Lukas prosjektet Ten Rivers Trip – Vårt Fluefiske, der hovedmålet ikke nødvendigvis er å få stor fisk, men relasjonen mellom far og sønn, og ikke minst deres kjærlighet til fluefisket og livet ute i naturen, er satt i høysetet.

  Foran 2017-sesongen bestemte far og sønn seg for å gjøre en filmserie av det hele, og i første episode var det vakre vårfisket i fokus, for øvrig skildret på nydelig vis, med vakre bilder, feelgood-stemning og en fortellerstemme som kunne dunket rett inn i en hvilken som helst TV-produksjon.

  Fra i dag av er andre episode på nett, og nå har det blitt sommer og etter hvert også høst i gamle Norge. Rakkenes senior og junior ferdes langs både kjente og ukjente elver med fluestengene, fra det indre Østlandet til Trøndelag, og vi får se og høre fortellinger om både fine fangster og mistet storfisk fra Trysiltraktene, Rena, Atna og selvsagt også noen hemmelige godplasser.

  Les også: Rakkenes.com er blant de mest populære fiskebloggene i verden

  – For oss er det viktig at denne serien er ærlig og rett frem historiefortelling. Ten Rivers Trip-greien utvider fiskeopplevelsen til mer enn bare fisk. Jeg tror de fleste fiskere kjenner seg godt igjen i fortellinger om bomturer, elendige forhold, uflaks og fin fisk i ny og ne. Storfisk på hvert kast er de færreste forunt, sier Kjell S. Rakkenes til Hooked.

  Reglene i Ten Rivers Trip-prosjektet er få og enkle:

  • Det er bare lov å fiske i fem kjente vann og elver hver sesong.
  • Det skal alltid fiskes i fem nye elver eller vann hver sesong.
  • Det er lov å nyte synet av en fisk uten å kaste på den.
  • Fisk hater sosiale medier, og skal alltid holdes våt.
  • Vading og utstyr som skader fisken skal begrenses til et minimum. 

  For både far og sønn, og veldig mange andre galninger der ute også, er fiske det viktigeste i livet. Bortsett fra livet selv, da. Dette er vesentlig i karene sin filmproduksjon.

  – Jeg opplever at mange lager gode filmer om tørrfluefiske, men det er få som har laget gode filmer om livet som tørrfluefisker. Nedturer er det nemlig nok av, og de skal også fortelles, sammen med bilder av kilosfisk og fantastiske døgnflueklekkinger, gliser han.

  Andre episode av Ten Rivers Trip har ellers en parallell historie som handler om hvordan en sesong ute i frisk luft med tørrfluestangen ble medisinen som fikk yngstemann Rakkenes opp på beina igjen etter en alvorlig hockeyskade i fjor vår.

  – Sykehuset greide ikke å behandle skaden, men noen uker elvelangs ble medisinen som fikk Lukas i gang igjen. Nå er han i irriterende god form. Faktisk frykter jeg at fysikken hans tar knekken på meg i elven i sommer, gliser Rakkenes senior.

  TURMANN: Kjell S. Rakkenes liker å få stor fisk, men mener bomturene har minst like mye på film å gjøre som de store suksessene. (Foto: Lukas Rakkenes)

  Han er selv meget erfaren med både fluestang og stillkamera, men video har han ikke holdt på med så lenge. Med dette i bakhodet er det han og sønnen produserer i Ten Rivers Trip enda mer imponerende. Mye av inspirasjonen til å snekre god fluefiskeunderholdning i levende bilder henter han fra karene i Tørt Flyfishing.

  – Jeg er stor fan av Tørt-gutta og Simen (Prestaasen, red.anm.). Akkurat nå synes jeg Simen er den beste historiefortelleren med videokamera vi har her i landet. Selv om filmene våre er veldig forskjellige, bruker vi det samme fortellergrepet. Fiskeren, situasjonen og konteksten er like viktig som selve fiskingen. Det eneste jeg ikke liker med Tørt-gutta er at de driver og reiser med fly for å kaste med tørrflue. Det er helt unødvendig med det landet vi bor i, gliser han.

  Les også: Ten Rivers Trip, episode 1: Isen som går og det vakre vårfisket

  Andre episode blir den foreløpig siste i Ten Rivers Trip. Flueboksene til Rakkenes er nemlig helt tomme, og tidenes påske har gått med til filmredigering.

  – Jeg må rett og slett bruke tiden frem til fiskesesongen starter med å binde det jeg trenger, men vi har lagt mange planer for sommeren, og vi kommer til å gjøre opptak på tre nye steder der vi ikke har fisket før, men som kjentfolk beskriver som utrolig bra. Så til vinteren igjen blir det mer film fra områder nord i Hedmark og Trøndelag, forsikrer Kjell S. Rakkenes.

  Du kan lese mer om Ten Rivers Trip-prosjektet her.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles