More

  Mesterlig om markfiske

  Trond Andersson sin nye bok er herlig lesing fra første bokstav til siste punktum, til tross for at temaet er noe så snevert som markfiske etter ørret. For hvem har vel ikke fisket ørret med mark?

  Av: Endre Hopland

  Det er noe virkelig nostalgisk over det å åpne en bok som bærer et så enkelt og rett på sak-navn som «Ørreten napper». Tankene går straks tilbake til tidlig 90-tall, da nattbordet var fylt av bøker skrevet av Hans Lidmann, Thorbjørn Tufte og Jens Ploug Hansen. Den gangen hadde vi ikke internett, og fersk fiskelektyre kom i bladform en gang i måneden. Det virkelig gode lesestoffet måtte vi likevel på biblioteket for å finne. Bøkene var gamle og godt lest, men fortellingene var fantastiske. Veldig ofte handlet det om stor ørret, og hvordan forfatteren pønsket på hvordan disse skulle lures opp av idylliske skogsvann eller krystallklare elver. For en ung fisker som ennå var en del år unna sertifikatalder, førte dette til mange drømmer med prikkete fisker i hovedrollen.

  Dagens fiskebøker er jevnt over noe helt annet enn det som ble skrevet for 40, 50, 60 eller kanskje også 70 år siden. I dag sitter folk på mye mer detaljkunnskap enn det de gjorde den gang, og som oftest handler bøkene mest om moderne utstyr og teknikker. Dette er selvsagt vel og bra om en vil bli en bedre fisker, men de av oss som liker å lese gode fiskehistorier med detaljerte skildringer og skikkelig sjel, blir ofte sittende igjen med følelsen av at det en nettopp har lest er ting en også har lest tidligere.

  Når Trond Andersson nå har satt seg foran tastaturet igjen, blir det heldigvis andre boller. Det kan selvsagt henge sammen med at forfatteren selv er litt oldschool, men akkurat det er uvesentlig. Det som derimot spiller en rolle er innholdet i den 160 sider tykke boken, og som tidligere nevnt er dette herlig lesning. Andersson, som er bosatt i ørretparadiset Ål i Hallingdal, er kjent for å være en mester i å lure ørret til hugg, og selv om han behersker de fleste fisketeknikker godt, er det aktivt markfiske han foretrekker. Det er da også dette fisket den ferske boken handler om.

  Når Anderssons navn nevnes i norske fiskekretser, er det så og si alltid i forbindelse med fangst av en stor eller vanskelig ørret. Den fiskende billedkunstneren og ørretguiden får nemlig tilsynelatende alltid fisk, også når forholdende er vanskelige og andre blanker. I løpet av en lang fiskekarriere har han nemlig lært seg de fleste triksene i boken, og i «Ørreten napper» lærer han villig fra seg. Dette gjør han i tillegg på en ytterst leservennlig og underholdende måte, ispedd en rekke historier fra minneverdige fisketurer. Tidvis er det nesten som å ligge på gutterommet med biblioteklektyren igjen, og følelsen det å lese gode historier gir, den er helt spesiell.

  Andersson er en storhet innen norsk ørretfiske, og har også tidligere skrevet flere bøker om den mest populære fisken vi har her til lands. Han har ellers medvirket i mange TV-program, blant annet fiskeserien «A Tale of two Anglers», sammen med den britiske fiskelegenden Chris Yates. I sin nye bok er det altså markfisket som får all oppmerksomheten, og det er ikke uten grunn. Ifølge forfatteren selv er nemlig mark det aller beste ørreten vet, og da ville det jo bare være dumt å ikke servere dette.

  Boken i seg selv inneholder mange store og fine bilder og forholdsvis lite, men altså velformulert og god tekst. Andersson tar for seg fiske i både stille og rennende vann, og det er fascinerende å oppleve at en blir oppriktig engasjert i forfatterens egne skildringer. Det er som å være flue på veggen i markfiskerens paradis. En godt gjemt flue, selvsagt. En som ikke risikerer å ende som lunsj for en sulten ørret.

  De aller, aller fleste som fisker i Norge har et forhold til markfisket, og for veldig mange er det nettopp en markegnet krok, tre splitthagl og en isopordupp som blir introduksjonen til verdens fineste hobby. Trond Andersson har perfeksjonert det grunnleggende, og puttet det hele i bokform. Den slags er nokså sjeldent, i alle fall i vår copy/paste-befengte nettverden. «Ørreten napper» vil tilføre enhver bokhylle noe den mangler. Og trenger. Løp og kjøp.

  Ørreten napper 2

  Lest: Ørreten napper

  Forfatter: Trond Andersson

  Utgitt av: Vigmostad/bjørke

  Sider: 160

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles