More

  The pike and I – et portrett av Mick Brown

  Mick Brown ble født hjemme. Faren hans var ikke der under fødselen. Han var ute og fisket gjedde. Et par timer seinere kom faren hjem fra fisketuren til sin nyfødte sønn som lå tullet inn i et håndklede på kjøkkenbordet, så alle slektningene kunne kikke på. «Hvor tung er han», er naturligvis faren sitt første spørsmål. «3,2kg». Faren rusler ut igjen og henter en gjedde han har fått og legger den på kjøkkenbordet ved siden av sin sønn…

  Av: Roger Hoftvedt, Pikewallis

  Matt Hayes har i en periode på to-tre år fulgt sin gode venn og fiskekompis Mick Brown med kamera, og laget en slags portrett av denne legenden av en britisk gjeddefisker. Matt kaller ham «The Duke», og det er nok ikke helt uten grunn. Mick nevner et sted i filmen at han har fått over 350 gjedder over 20 Ibs (9 kilo), og det er jo ganske respektabelt. Mick har fisket siden barnsben, og istedenfor og ha vanlige husdyr med pels som selskap, hadde han babygjedder i akvarium som han fôret opp på skinke og slapp ut i dammene rundt i området.

  I filmen blir vi med Mr Brown i hans mildt sagt slitne Transporter-campingbil på en reise tilbake i tid, tilbake til Birmingham der han ble født og vokste opp. Det blir en fiskeøkt i elva Wye, der Mick tilbragte mye av sin barndom, sammen med en svært fiskeinteressert familie.

  Brown er spesialist på elvefiske med deadbait, og viser oss hvordan han vanligvis gjør det i naturskjønne omgivelser. Elvefisket han bedriver er utrolig fascinerende, særlig for en meitemann som meg selv. Jeg er sikker på at om man setter seg inn i denne metoden, kan man virkelig gjøre det godt. Vi har jo godt med elver med gjedde i her i landet. Vi får også bli med Brown på spinnfiske i både elv og innsjø, seildupp med deadbait, duppmeite i elv, bunnmeite og dorging. Mick er rett og slett en allsidig gjeddefisker med forkjærlighet for elvefisket.

  Mick har flere timer ved vannet enn jeg tør og regne på, han tenker på gjedde døgnet rundt og har rett og slett viet hele livet sitt til gjedda. Han forteller fra årene han jaget landet rundt etter mest og flest og størst gjedder. O om hans gode fiskevenn John Sidley, som var like besatt av fiske som Mick selv, som rett og slett fisket seg ihjel. Mick giftet seg med Stephanie i 1975, og flyttet til Fenland, midt i et gjeddeparadis. De fikk to barn. Kona døde seinere av en hjernesvulst og Mick måtte oppdra barna aleine. Da ble det naturligvis ikke så mye tid til fisking.

  Etter og ha fanget titusener av gjedder, skulle man tro man hadde sett alt og opplevd alt, men Mick forteller at etter en stund begynte han og fascineres av hvert enkelt individ han fanget. Av hvorfor noen er tynne, andre tykke, noen har forskjeller i farger og andre i mønstre. Gleden over hver fisk var fortsatt like stor etter alle disse årene, uansett om gjedda er liten eller stor. Og det rister fortsatt litt ekstra i kneet om det er en 20-lbsfisk i andre enden av snøret (det er jammen godt og høre).

  Bildematerialet i filmen er meget bra, og soundtracket er utmerket. Mick tar seg godt ut på skjermen, en skikkelig trivelig ung bestefarfigur man kan se opp til. Ydmyk, rolig, bedagelig og full av erfaring. En kveld med han her ville garantert revolusjonert hva du tidligere trodde du visste om gjedde og gjeddefiske.

  Selv har Mick Brown vært en og se opp til helt siden jeg leste boka «The practice and the passion» for mange år siden. I boka tar han for seg de forskjellige månedene i året og hvordan man angriper selve fisket disse forskjellige tidene. Boka er fra 1993 tror jeg, og har så mye bilder av store gjedder at man bør ha en tørkerull ved siden av seg i sofaen når man leser den (for sikkel og andre kroppsvæsker). Boka er et aldri så lite leksikon, og er absolutt verdt og lese.

  Oppsumering: Om du vil se en koselig film om livet til en levende gjeddefiskelegende, så har du denne her. Matt Hayes har gjort en god jobb med å lage en fiskefilm litt utenom det vanlige. Her slipper du mas og kjas, action, skriking og highfives. Britene er flinke på å fremme fisken, fiskeren, naturen og kosen ved selve fiskingen. Terningkast 6!

  Her kan du se traileren til «The pike and I» eller leie hele filmen for 85 kroner (oppe i videospillerens høyre hjørne):

  The Pike and I from Matt Hayes on Vimeo.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles