More

  Sund folkehøgskole tilbyr drømmeår

  Om du er over gjennomsnittet glad i sportsfiske, og tenker på å ta deg et år på folkehøgskole, må du ta en kikk på det nye tilbudet til Sund folkehøgskole på Inderøy i Nord-Trøndelag.

  Av: Endre Hopland

  – Det er nå åpnet for søkere til den helt nye folkehøgskolelinjen Sportsfiske New Zealand. Vi legger i første omgang opp til en nokså liten klasse på ti-tolv elever, så nå gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. Vi har allerede begynt å motta søknader, og fra 1. februar begynner vi også å godkjenne disse, sier Eskil Røkke, som blir lærer ved det nyoppstartede linjen.

  Les også: Verdens første og eneste høgskoleutdanning innen sportsfiske

  Røkke er selv fiskebiolog, lærer og filmfotograf, i tillegg til en allsidig og dyktig sportsfisker. Han har tidligere jobbet både som både forsker og med TV-produksjoner, men de siste fire årene har han undervist ved den norske sportsfiskelinjen på Grong VGS. Fiskeundervisningsjobben han tar fatt på fra høsten av tror han blir noe ganske annet.

  Noe helt annet enn videregående 

  – Utfordringen på landslinjen er at dette er et undervisningsopplegg for videregående skole. Med tanke på fylkeskommunale krav er ikke dette optimalt for oss som helst bare vil være ute i naturen med fiskestang. Her må en nemlig forholde seg til obligatoriske fag som følger en videregående utdanning, og det betyr mindre tid til fiske. På en folkehøgskole blir situasjonen selvsagt en helt annen, sier Røkke til Hooked.

  (Foto: Mats Fjellstad)
  Ofte er det vakkert å være sportsfisker. Det er en grunn til at vi driver med det vi gjør. (Foto: Mats Fjellstad)

  Sund folkehøgskole har mange populære linjer, blant annet Jazzlinjen, Foto USA-linjen og FN-linjen. Nytt av året er altså et tilbud for sportsfiskeren, og faget bærer navnet Sportsfiske New Zealand. Grunnen til dette er enkel nok: Det handler om sportsfiske og det blir blant annet en tur til New Zealand, da selvsagt for å fiske.

  Gamle fangstteknikker 

  – Jeg har bodd fire og et halvt år på New Zealand selv, og det er et helt fantastisk land. Sportsfiskemessig er det mest kjent for ørretfisket sitt, men det er også sinnssykt mye annet moro å fiske etter, særlig i sjøen. Stor kingfish fra land peker seg ut. Det klør i fingrene bare jeg tenker på det, sier Røkke, som tar med seg elevene sine på studietur til øylandet sørvest i Stillehavet i november.

  Les også: Klar for tidenes fiskeeventyr

  – Det kommer til å bli en fantastisk tur. Jeg bodde hos de innfødde da jeg var på New Zealand, og det er tanken på studieturen, også. På denne måten får elevene lære gamle fangstteknikker maoriene. Det kommer til å bli et eventyr, og en once in a lifetime-tur, forteller han.

  – Midt i indrefileten 

  Men den nye folkehøgskolelinjen er mye mer enn New Zealand-turen. Sund folkehøgskole ligger bare 100 meter fra den populære Straumen, en av de beste sjøfiskeplassene i landet. Røkke melder også om mange spennende sletter i nærheten av skolen, steder han gjerne utforsker med vindu på nattestid sammen med elevene.

  Eskil Røkke håper folk kjenner sin besøkstid når Sund folkehøgskole nå oppretter en egen sportsfiskelinje. (Foto: Privat)
  Eskil Røkke håper folk kjenner sin besøkstid når Sund folkehøgskole nå oppretter en egen sportsfiskelinje. (Foto: Privat)

  – Det vesentlige med denne linjen er at vi har alle muligheter, og at det er elevene selv som skal få diktere året, og det er viktig å understreke at vi ikke bare tilbyr fluefiske etter ørret og laks. Vi ligger midt i indrefileten av Norge med tanke på allsidig fiske, så vi ønsker å omfavne mangfoldet. Elevene får selv legge opp prosjekter de vil jobbe med, enten det er micromeite, håkjerringfiske eller noe midt imellom, sier han til Hooked.

  Ingen øvre aldersgrense 

  Den nye folkehøgskolelinjen har en nedre aldersgrense på 18 år, men ingen øvre. Prismessig følger året med sportsfiske de fleste andre folkehøgskolelinjer, og det blir ikke stilt andre krav til søkeren enn at vedkommende må like seg ute i frisk luft.

  Les også: John Olav har fått 100 arter bare i år

  – Men det er klart, det hjelper jo å være over gjennomsnittet interessert i sportsfiske. Når det er sagt er det ingen som forlanger at du skal være en dreven fisker for å søke. Erfaring fra Grong viser faktisk at folk som nesten ikke har fisket tidligere kan blir virkelig flinke sportsfiskere i løpet av skolegangen, sier han, og legger samtidig til at dette blir den første, reine sportsfiskelinjen i Norge.

  – Det finnes friluftslinjer andre steder som inkluderer fiske, men dette blir noe helt nytt, sier han til Hooked.

  Ta kontakt

  Skolen har altså åpnet for å ta imot søknader allerede, og om under to uker begynner folk å bli akseptert. Selve studiet tar til i månedsskiftet august/september, og en søker via skolen sine egne nettsider.

  Røkke oppfordrer interesserte til å være kjapt ute, og dersom noen skulle lure på noe er de velkommen til å ta kontakt med han på e-mail. Mer informasjon om Sund folkehøgskole finner du her, mens øvrige detaljer om den nye linjen er tilgjengelig her. Følg også Sportsfiske og New Zealand på Facebook.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles