More

  Store agn for stor fisk

  Det er ingen som helst tvil om at stor fisk kan ta veldig små agn, men dersom en går målrettet etter de store predatorene våre, er det likevel ikke dumt å egne solid.

  I slutten av forrige uke var Jan og jeg på fjorden på jakt etter stor lysing, og selv om ting begynte tregt, ble det etterhvert en meget bra tur. Vi gikk all-in fra starten av, og kjørte hel agnfisk rigget på godt danderte tandemtakler, såkalte hattifnattrigger. Målet var altså å få stor lysing, men litt av tanken var også å filme riggene i bruk, og vise hva de faktisk kan lokke til hugg.

  Da vi startet fisket var det fullstendig havblikk, og vi drev ikke en centimeter. Dette er ikke ideelt under lysingfiske, da lysingen helst vil ha litt bevegelse i agnet. Likevel klarte Jan å lure en trekilosfisk til hugg nokså med det samme. En halvtimes tid senere var det hos meg det skjedde, men denne gangen var det en lange på rundt samme størrelse som fikk hvile i stampen.

  Det var meldt kraftig vind utover dagen, så vi regnet med at driften skulle komme tidsnok. Derfor kvernet vi på videre i stilla, mens vi ventet på bedre tider. Når en ikke får drifthjelp av vind eller strøm, må en gjerne ta saken i egne hender. Et triks er å sveive agnet rolig oppover i vannlagene, for så å slippe det ned igjen til bunn. Det var dette jeg gjorde da det hugg tungt.

  Jeg kjente straks at det var en bra fisk som hadde tatt agnet mitt, og lenge var jeg også sikker på at det var snakk om lysing. Dette viste seg likevel å ikke stemme. Opp fra dypet steg nemlig etter hvert en fin lange. Vekten stabiliserte seg på 10,6 kilo, og årets første 10-plusser var et faktum. Det var ikke arten vi var ute etter, men langen er en vanlig bifangst under lysingfiske, og når de er på denne størrelsen er de selvsagt velkommen.

  Utpå tidlig ettermiddag kom den meldte vinden veltende, og nå drev vi plutselig veldig godt. Dette gjorde underverker for fisket. Den neste gode timen fikk Jan tre lysinger og jeg to, alle på tre-fem kilo. De store uteble lenge, men rett før det begynte å bli utrivelig mye vind og regn, var det noe som sugde tak i agnet mitt på ekte storlysingvis.

  Fisken fikk god til før jeg satte tilslaget, og det svarte skikkelig tungt i dypet. Her var det utvilsomt en skikkelig fisk på gang, noe som ble bekreftet da den tok snøre flere ganger i løpet av kampen. Til slutt måtte den likevel kapitulere, og det var virkelig en flott lysing som etterhvert kunne løftes ombord i båten.

  Med sine 109 centimeter, og et rundmål på meget respektable 56 centimeter, viste vekten 10,3 kilo i bølgene. Siden det var såpass mye sjø ble det likevel en kontrollveiing i land en times tid senere. Etter bløgging stabiliserte vekten seg på 10,32 kilo, så antagelig var det et hekto eller to til med i regnestykket. 10,32 kilo med lysing blir likevel stående som årets andre specimenfisk for mitt vedkommende.

  Det ble ytterligere et drift etter at storlysingen var sikret, men nå blåste det såpass at det ikke var veldig effektive greier. Jan landet en lange på et par kilo helt oppe på 40-50 meter, men flere lysinger fikk vi ikke. Dagen var likevel en suksess, og vi fikk til og med godfiskene på film. Denne kan du se på Hooked sine Facebook-sider. Fjordfiske om vinteren er moro!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles