More

  Skoleprosjekt ble til egen fiskeserie

  I en alder av bare 16 år, har Anders Stensås sin helt egen fiskeserie på nettsidene til Romerikets Blad. I hele sommer har han vært med lokale fiskeprofiler på den ene ekspedisjonen etter den andre.

  Av: Endre Hopland

  Det har vært en hektisk, men veldig morsom og lærerik sommer for Anders Stensås (16) fra Sørumsand. Sammen med kameramann og kamerat Lars Andersen, og den lokale fiskeeliten, har han nemlig gjort unna opptakene til den nye fiskeserien til RB-TV, nett-TV-kanalen til regionavisen Romerikets Blad.  Det var egentlig ganske tilfeldig at det ble slik. Vi hadde et skoleprosjekt sammen med Romerikes Blad sist vinter, der Lars og jeg lagde noen små reportasjer som ble publisert på RB-TV. Vi fikk god kontakt med redaktøren og videosjefen, og da jeg prøvde å selge inn ideen om en fiskeserie nå i år, fikk vi klarsignal og et lite budsjett til fem filmer, sier Stensås til Hooked.

  Hektet på fluefiske

  Selv har 16-åringen fisket siden han kunne gå, og som hos så mange andre begynte det hele med mark og dupp etter ørret.

  – I begynnelsen fisket jeg på fjellet sammen med pappa, og dette syntes jeg var kjempekult. I fjerdeklasse fikk jeg min aller første fluestang, og da den første ørreten på flue satt, var det egentlig gjort. Fisken var nok ikke større enn 50 gram, men jeg ble helt hektet. Siden har jeg bare fisket med flue, forteller han.

  Siden 2012 har Stensås drevet bloggen Funflyfishing. Her legger han ut bilder og film fra ulike fisketurer, samt fra fluebinderbordet.

  Stensås har vært med som programleder og fotograf under hele fiskeserien, mens kompis Anderssen har filmet to av fem episoder.

  – Han er ikke på langt nær like interessert, men etter å ha filmet to av fem episoder tror jeg han har blitt mer giret, forteller Stensås.

  Lars&Lars

  Det var på den nevnte bloggen den unge fiskeren begynte å rapportere fra turene sine. I begynnelsen var det bare litt tekst og bilder som havnet på nett, men etter hvert ønsket han å formidle turene på en bedre måte.

  – Det ble til at jeg brukte nesten alle sparepengene mine på speilreflekskamera og litt annet utstyr, og fra våren 2013 ble det lagt litt mer arbeid i foto, film og redigering, sier han til Hooked.

  Som så mange andre fluefiskere, har også Stensås sett mye på Lars&Lars´ Blogg-TV, og det var nettopp her han hentet inspirasjon til å begynne å filme egne turer.

  – Det var Lars&Lars som gjorde at jeg fikk lyst til å begynne å filme selv. Dessuten synes jeg det er veldig gøy å bevare fiskeminner gjennom film og bilder, sier han.

  Kjente fiskefjes

  I sommer har Stensås altså fisket sammen med kjente fiskefjes fra sitt eget nærområde. Dette har ifølge den fiskende skoleeleven vært kjempemorsomt.

  Jeg var ganske nervøs da jeg skulle ringe rundt for å få fiskekjendisene med på prosjektet, men alle har vært hyggelige og hjelpsomme. Det er utrolig flott at de tok seg tid til å være med på serien, så en stor takk til dem, sier han, før han legger til at han i prosessen har lært veldig mye.

  – Pål Krogvold er jo for eksempel et levende leksikon for en som vil fiske ørret med flue. Han ga meg mange nyttige tips. Petter Støttum er helt rå på gjedde, og lærte oss mange triks vi ikke kunne. For meg var det også utrolig artig å få binde fluer med Bjarne Thomsen, som behersker dette bedre enn de aller fleste. Alle som har medvirket i serien sitter på utrolig mye kunnskap, og de deler villig. Jeg har bare prøvd å ta til meg så mye som mulig, forteller han.

  Nysgjerrig på meitefisket

  – Min beste fiskeopplevelse noen gang var min foreløpig eneste laks. Vi besøkte en kamerat av pappa som fisket laks i Gaula, og på mitt fjerde kast med sluk som laksefisker smalt det. Etter 15 minutter landet jeg en blank laks på 5,3 kilo. Dette var en fantastisk opplevelse for en gutt som den gangen bare var 11 år gammel, sier han.

  Selv fisker han så ofte som han kan, og minst en gang i uken. I sommer har han vært ute nesten hver eneste dag, men nå når skolen har begynt igjen, blir det naturlig nok ikke like mye tid til overs.

  Selv om han stort sett bare fisker med flue, legger ikke 16-åringen skjul på at arbeidet med fiskeserien har gitt ham ideer om andre typer fiske, også.

  – Jeg ble litt nysgjerrig på meitefisket etter at vi var med Andreas Næristorp på fisketur. Nå skal jeg ikke avsløre hva vi gjorde i den episoden, i og med at den ikke er publisert enda, men jkan si så mye at jeg gjerne skulle ha fanget en så pen fisk, forteller han.

  Så langt har fire av fem episoder av fiskeserien til Anders Stensås blitt vist. Disse kan du se ved å følge disse linkene: Episode 1, episode 2episode 3episode 4.

   

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles