More

  Den spennende og fiskerike Oslofjorden

  Over 40 prosent av Norges befolkning bor under 45 minutters kjøring fra den tolv mil lange Oslofjorden. Det betyr at mer enn to millioner nordmenn bor like i nærheten av det som faktisk er en fiskeperle.

  Av: Endre Hopland

  Det er en vanlig oppfatning blant folk flest at det er lite fisk og mye forurensing i Oslofjorden. Vanlige oppfatninger skal en heldigvis ta med en spade salt. Vel er det riktig at ikke alle områdene i fjorden er like fiskerike eller har like god vannkvalitet, men dette er også unntakene. Det aller meste av fjorden er nemlig fiskbar, og du vil ikke tro hvor mye spesielt og tidvis også stort som blir tatt på stang like utenfor hovedstaden hvert eneste år.

  IMA-fisker Daniel André Bjørndalen (34) fra Ytre Enebakk begynte å fiske i Oslofjorden da han var en liten pjokk, og i voksnen alder er han fremdeles flittig bruker av fjorden. Ifølge ham selv er fisket her for artig og spennende til å styre klar.

  Rare og spennende arter

  – Det spesielle med Oslofjorden er den varierende biotopen, som gir fine forhold for mange forskjellige fiskeslag. De mange ulike bergartene som finnes langs Oslofjordkysten gir også fra seg mye mineraler, som gjør vannet her helt spesielt. Dessuten fungerer fjorden nesten som en trakt som mange rare og spennende arter blir fanget opp i. Oslofjorden har det meste en sportsfisker kan ønske seg, sier Bjørndalen, som gjerne er på fisketur flere ganger i uken dersom tiden strekker til.

  Det var 34-åringens far og bestefar som dro ham med på fisketur da han var liten, og det er han veldig glad for i dag. Fiskeinteressen er nemlig en stor del av livet hans.

  – Både far og bestefar er fiskegale, så det var vel nesten ikke til å unngå at jeg skulle bli likedan. Da jeg var liten hadde vi camping ved sjøen hver sommer, og det ble mange turer utpå med far og bestefar. De var på fjorden daglig, og jeg var vanligvis med. Det var slik interessen oppstod, forteller han.

  Torsk og sjøørret

  I mange år fisket Bjørndalen nesten utelukkende etter ørret, men i 2010 oppdaget han artsfiske. Da ble Oslofjorden plutselig veldig aktuell igjen. Fjorden er nemlig en av de mest artsrike i landet, men det er liten tvil om at det fremdeles er sjøørreten og torsken som er mest populær blant folk flest. Og så havabboren da, den tropiske gjesten som slo seg til i fjorden for noen tiår siden, og ble værende. Bestanden er i dag ikke i nærheten av det den en gang var, men fremdeles er det fullt mulig å lure havabbor til hugg langs breddene til Norges største by.

  – Det er utrolig mye forskjellig å fiske etter i Oslofjorden, og de mest populære artene, altså torsk og sjøørret, finnes i hele fjordsystemet. Sjøørreten får du gjerne på plasser med leopardbunn, altså en blanding av sand, stein og tang, eller rundt båthavner. Flue- og slukfiske tidlig om morgenen og kvelden er ofte bra, men også nattfiske kan være dødelig effektivt. Under nattfiske er det lurt å bruke mørke farger som gir en god silhuett mot vannoverflaten, forteller Bjørndalen, og legger samtidig til at de beste sjøørretplassene ofte blir holdt hemmelige av de som fisker her.

  For hele familien

  Torsken er kanskje den saltvannsfisken flest nordmenn har hørt om og har et forhold til, og ifølge Bjørndalen finnes den i hele Oslofjorden.

  – Torsken er veldig vanlig, og kan fiskes både fra båt og land, med sluk, pilk og agn. Sesong er heller ikke noe tema. Ofte kan torskefiske på sjøisen være veldig bra i januar og februar. Høstfiske fra svaberg er også noe som leverer fine fangster. Dette kan ellers være en fin høstaktivitet for hele familien, sier sportsfiskeren, som også har både samboer og to barn som er ivrige med fiskestengene.

  I sportsfiskekretser er det den nevnte havabboren som, sammen med sjøørreten, har vært signaturarten for Oslofjorden i en årrekke. Ifølge Bjørndalen, som har fått arten en eneste gang, er dette en fisk for typiske a-menneske.

  – Det er grytidlig om morgenen som gjelder når det kommer til havabbor. De mest brukte plassene er områdene rundt Fornebulandet, men dessverre har bestanden gått ned de siste årene. Sjansene er der like fullt, og flue, wobbler og sluk er mest brukt i jakten, sier han.

  Stripet pelamide

  Mange har sikkert fått med seg at Oslofjorden har vartet opp med noe ekstra spesielt i sommer. Store mengder av den sydlige gjesten stripet pelamide har nemlig vandret nordover, og har de siste ukene blitt tatt i hopetall i Oslofjorden. Bjørndalen er blant de mange som har vært ute og dorget.

  – Det er utrolig spennende å ha pelamider i fjorden. Fisken er en sprek fighter på lett utstyr, og den kommer inn om sommeren ved jevne mellomrom. Det er en uvanlig gjest, som i år nesten har vært vanlig, og om en har mulighet bør en absolutt prøve seg etter den nå mens den er her. Pelamidene har blitt tatt i hele fjorden, men det virker som indre Oslofjord er det beste området. Dorging med wobblere og fiske fra land har levert mye de siste ukene, og høy fart på agnet ser ut til å fungere best, sier sportsfiskeren, som selv har fått flere eksemplarer av den råsterke fisken i sommer.

  Pelamidene havner høyt oppe på listen over Bjørndalen sine beste fisker fra Oslofjorden, men tunge på 1620 gram, småflekket rødhai på 1100 gram og isfisket rødknurr er også helt der oppe.

  – Siden jeg jakter på forskjellige arter er det litt vanskelig å kåre en beste fisk, men det er hevet over all tvil at det er utrolig mye fin fisk å fiske etter i fjorden vår, sier han.

  Rekreasjon

  Bjørndalen er klar på at Oslofjorden må brukes som rekreasjonsområde, og i hans øyne sier ingenting rekreasjon som fisketurer.

  – Mange er av den oppfatning at Oslofjorden er steindau og uten fisk, men hvis en bare spør rundt litt eller forsker litt selv, så kan en virkelig bli overrasket over hvor bra fjorden faktisk er. Ikke bare er det gøy å få fisk, men selve fisketuren betyr like mye. Det blir stadig færre unge som finner denne fantastiske hobbyen, så det er viktig for foreldre å dra PlayStation-generasjonen med på tur, slik at de kan føre sine kunnskaper om- og kosen ved friluftslivet videre. Bor du i nærheten av Oslo har du egentlig ingen unnskyldning. Oslofjorden er nemlig en friluftsgavepakke full av overraskelser, sier han.

  (Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i festivalmagasinet til Oslo Internasjonale Fiskefestival)

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles