More

  Nå er bergueren genetisk artsbestemt

  Det ble oppstandelse i sportsfiske-Norge da Morten Hvam dro opp det som skulle vise seg å være en art som aldri tidligere er registrert i Atlanterhavet under en fiskefestival utenfor Fredrikstad i august. Nå har fisken vært under lupen til forskerne.

  Av: Endre Hopland

  Den ledende fiskeekspertisen i Norge klødde seg godt i hodet da bildene av den 440 gram tunge fisken fra Fredrikstad dukket opp for noen uker siden. Ved hjelp av professor Hiroyuki Motomura ved The Kagoshima University Museum, ekspert på Scorpaenidae-slekten, ble fisken identifisert som en Sebastiscus marmoratus, en rockfish-art som hører hjemme i Stillehavet, primært mellom Fillippinene og Japan. For å gjøre historien enda villere er dette også det aller første eksemplaret som er registrert i Atlanterhavet.

  Like etter at fisken hadde blitt identifisert fikk den det norske navnet marmorert berguer, og dermed fikk også Norge en ny fiskeart. Dette var før selve fisken var undersøkt, men artsbestemmelsen til professor Motomura viste seg å være helt korrekt.

  – Jeg har nå gjort en genetisk artsbestemmelse (DNA barcoding) av fisken, og denne analysen bekrefter artsidentifikasjonen som ble gjort på grunnlag av fotografier av fisken. Vi kommer også til å undersøke fisken for parasittinfeksjoner, og det blir spennende å se hva den langveisfarende fisken har hatt med seg på turen til Norge, sier seniorforsker Haakon Hansen ved Veterinærinstituttet til Hooked.

  Hansen fikk den marmorerte bergueren overlevert av sportsfisker Robin Wolff Ødegård, som fisker for forskeren i forbindelse med et prosjekt han har gående for Artsdatabanken. Nå har den altså vært under lupen, og resultatene viser som antatt at en asiatisk fisk levde i beste velgående i kalde Norge. Fisken har etter alt å dømme kommet hit via en ballastvanntank, og med det i bakhodet er det absolutt ikke usannsynlig at det finnes flere eksemplarer der ute. Noen som skal fiske i helgen?

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles