More

  – Jeg skrek ut at noen måtte kutte snøret

  Daniel Jóhannsson glemmer ikke datoen 30. juli 2016 med det første, eller hva sier du til 209,7 kilo kveite, fordelt på 246 centimeter? Fisken han kjempet opp utenfor Å i Lofoten i helgen er etter alt å dømme den største fang og slipp-kveiten som noen gang er tatt.

  Av: Endre Hopland

  – I begynnelsen trodde jeg at jeg satt fast i bunnen, men etter et tungt løft kjente jeg at noe bevegde seg der nede. Jeg prøvde alt jeg kunne å få fisken mot overflaten, men ganske snart bare raste snøret ut igjen og fisken gikk til bunns. Da var det bare å begynne på nytt igjen. Da dette hadde skjedd tre ganger, pumpet melkesyren i armene, og jeg var helt tom for krefter. Jeg spurte om en fiskekamerat om bord kunne ta over stangen, men fikk grei beskjed om at dette skulle jeg klare selv, sier Daniel Jóhannsson til Hooked.

  Jóhansson, som fisket ut fra Nordic Sea Angling sin camp på Å, bet tennene sammen en stund til, men kreftene til den enorme fisken i andre enden av snøret ble til slutt for voldsomme for fiskeren.

  – Jeg skrek ut at noen måtte kutte snøret, for jeg var helt i kjelleren og orket virkelig ikke mer. Da skjønte fiskekameratene mine alvoret, og gav meg avlastning. Guiden vår var også inne og hjelpte til med kampen, og da fisken til slutt kom til overflaten, sikret han den perfekt langs båten. Uten hjelp fra mine kamerater og guiden hadde denne fisken aldri blitt landet, sier Jóhannsson til Hooked.

  Kjempekveite 3
  ENORM: Daniel Jóhannsson med den fantastiske kveiten på hele 246 centimeter og 209,7 kilo. (Foto: Johan Mikkelsen/NSA)

  De erfarne guidene i Nordic Sea Angling er ikke akkurat ukjent med storfisk, men den enorme kveiten som ble landet denne lørdagen fikk de likevel til å sperre opp øynene. Dette er nemlig den største kveiten de noen gang har håndtert, uavhengig av camp. Det var Martin Johansson som guidet da fisken hugg, men Johan Mikkelsen inne på land ble raskt kontaktet med beskjed om å ta med seg kamera og måleutstyr og komme seg på sjøen. Karene om bord skjønte nemlig straks at det var en skikkelig storfisk Jóhannsson hadde kroket.

  Hookedpluss-580x400-299

  – Jeg må bare få takke og gratulere alle om bord i båten med denne fangsten. Dette var absolutt en laginnsats, og en stor prestasjon. En stor takk også til guidene og NSA-campen på Å for fantastisk service og en virkelig heftig opplevelse, sier Jóhannsson, som fisket sammen med Robert Martinsson, Mikael Selegård og Gunnar Liljas.

  I Nordic Sea Angling har de som policy at kveiter over 150 centimeter ikke skal opp i båten. I stedet sikres fiskene i sjøen, der de måles, merkes og fotograferes før de får svømme tilbake igjen. Vekten estimeres utifra en lengdetabell som er svært nøyaktig. Merkingsprosjektet er for øvrig et samarbeid med Havforskningsinstituttet, og en rekke gjenfangster av både store og små kveiter, viser at det hele fungerer.

  Den enorme kveiten til Daniel Jóhannsson var altså 246 centimeter lang. Dette tilsvarer en tabellvekt på 209,7 kilo. Dette er etter alt å dømme verdens største kveite som noen gang har blitt satt tilbake igjen etter fangst. Den offisielle norgesrekorden på kveite er derimot litt større enn fisken til Jóhansson, nærmere bestemt 233,5. Fisken, som ble tatt av Marco Liebenow i Laksefjord i juli 2013, ble dog ikke satt tilbake igjen.

  Kjempekveite 2
  FANG OG SLIPP: Etter måling, fotografering og merking fikk kjempekveiten friheten tilbake. (Foto: Johan Mikkelsen/NSA)

  Kjempen fra Å tok for øvrig på en Crazy Daizy-shad i torskefarger og en Westin Dynamic-stang. Snellen som ble brukt under fisket var egentlig altfor svak med bare seks kilo bremsekraft, men med tomler på spolen gikk det seg likevel til. Kampen med fisken varte ellers i en halvtime, men minnene sitter nok i for livet.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles