More

  – Guiding og miljøets store kunnskap er uvurderlig i artsjakten

  To uker før han fyller 17 år, har Markus Bygnes Guttormsen fra Karmøy fått 111 forskjellige fiskearter på stang i Norge. Dette hadde aldri gått uten det delevillige artsfiskemiljøet.

  Av: Endre Hopland

  – For å oppnå en så høyt antall arter i løpet av nokså kort tid, er en helt avhengig av å få gode tips og bli guidet rundt om i landet. Artsfiskemiljøet i Norge er veldig hjelpsomt, og som regel er det ikke noe stort problem å få med seg folk eller komme og bo hos noen i en kort periode. De fleste deler både plasser, tips og triks om man skulle trenge det, sier Markus Bygnes Guttormsen til Hooked.

  Guttormsen, som er medlem av fiskeklubben SFK Galskap, begynte å fiske da han var fem-seks år gammel sammen med med pappa Kjetil. Siden den gang har det blitt mange timer med stang i hendene, og de siste årene har artsfiske fått fullt fokus. I september i fjor ble han Norges yngste fisker med 100 noterte arter på stang innenfor kongeriktes grenser, men han har ikke lagt på latsiden etter at han klarte det store målet.

  Les også: 154 registrerte arter i FS-listene – John Olav har fått 123 av disse

  – Det gikk tregt fra nummer 101 til nummer 102, men etter dette har det egentlig gått ganske radig. Jeg fikk art nummer 109 og 110 i forrige uke, og så dukket nummer 111 opp nå på mandag. Dermed klarte jeg også det personlige målet om 110 arter før fylte 17 år, sier Guttormsen til Hooked.

  I en årrekke registrerte de norske artsfiskerne listene sine i en tråd på forumet til Fiskersiden, og før det i det nå nedlagte forumet til Storfisker.no (ikke den siden som i dag heter Storfisker.no). I Fiskersiden-listene står 19 fiskere oppført med 100 arter eller mer. Forumenes tid er som kjent over, og folk bruker nå sosiale medier til det meste. Derfor kom den meget oversiktlige og gode nettsiden Artsfiske.com inn som et friskt pust i det norske artsfiskemiljøet i fjor.

  De fleste som driver med noenlunde seriøst artsfiske her til lands, fører nå sine lister hos Artsfiske.com. Inkludert Guttormsen står nå 32 av de 643 registrerte brukerne av nettstedet oppført med 100 arter eller mer på stang i Norge. Dette er et ganske voldsomt, særlig med tanke på at vi bare skal ti-tolv år tilbake i tid før 100 arter på stang i Norge var nesten helt utenkelig, og bare en liten håndfull dedikerte ungkarer kunne vise til slike tall.

  Les også: Her er de nye artene tatt på stang i Norge (Hooked+)

  Ny kunnskap om tidligere nærmest umulige arter, et åpent og delevillig miljø bare noen tastetrykk unna og ikke minst gode guider med detaljert lokalkunnskap langst hele kyststripen vår, er utvilsomt hovedårsakene til den kraftige øken i solide artslister. Dette, og det faktum at artsfiske ikke lenger bare er for de særeste nerdene, men derimot på god vei til å bli en aktivitet folk flest faktisk vet hva er for noe.

  Guttormsen legger ikke skjul på at fiskingen tar mye tid. Faktisk har han ikke helt våget å regne over hvor mye han er ute med stengene.

  – I år har det blitt veldig mye. Jeg har ikke tellingen, men fisking hver uke har det blitt. Til tider har jeg også fisket i ukedager, og kommet hjem klokken 02.00 om natten før skoledager. Jeg har brukt mye tid lokalt, i relativt lite utprøvde områder, og da går timene fort, sier han til Hooked.

  På hjemmebane har det den siste tiden blitt to nye artskryss i form av strandtangbrosme og småflekket rødhai, to arter 16-åringen har vært på jakt etter lenge. Det er likevel ingen tvil om at de fleste nye artene dukker opp når han er på reisefot. Og det er nokså ofte.

  Les også: Fangsten til Hans-Petter er en taggknurr, og den er ekstremt sjelden

  – På ukjente steder er guiding og miljøets store kunnskap uvurderlig. På ferskvannsfronten har jeg fått mye hjelp fra blant annet medlemmer av fiskeklubben min. De har for så vidt hjulpet til litt i sjøen, også. Jeg vil også trekke frem Sebastian Rinaldo Pedersen, som har hjulpet meg til mange nye arter, både tidligere og nå i nyere tid, sier Guttormsen.

  Også hjemme har Guttormsen en gjeng han fisker en god del sammen med, og da utveksles erfaringer og tips over en lav sko.

  – Nå i nyere tid har jeg stort sett brukt tiden på å følge en del gamle tips, og kombinert med ny kunnskap har det blitt noen arter av det. Jeg lærer mye nytt når jeg fisker med andre, og ofte er det små justeringer som skal til for å få en art en ikke har. Det er også mye enklere å begynne jakten dersom en sitter på litt bakgrunnsinformasjon, sier han til Hooked.

  Les også: Roy Erik fisket etter makrell – endte opp med sensasjonell fangst

  Med 111 noterte arter før fylte 17 år, begynner listen over de gjenværende og relativt enkle fiskeslagene i Norge å bli nokså kort for Guttormsen. Til tross for dette er det et godt stykke opp til toppen av Artsfiske.com sine lister, der John Olav Florø-Larsen og Asgeir Alvestad begge står loggført med 130 stangfangede arter i Norge.

  – Målet mitt med er artsfisket er å fange så mange arter som mulig, men også å ha det kjekt og få rike opplevelser. Både tur til Frøya og Svalbard er i tankene noen år frem i tid, sier Guttormsen til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles