Fisket ufattelige 449 kilo med brasme i løpet av 20 timerDel dette:

Det er ikke uvanlig at det blir litt vekt i keepnettet i løpet av et døgn med meitefiske, men nesten et halvt tonn med brasme på et tomannslag er likevel nokså oppsiktsvekkende.

Av: Endre Hopland

Nylig arrangerte Gjøvik og Toten SFK en 24-timers meitekonkurranse for tomannslag i Mjøsa, og her ble det skrevet et lite stykke norsk sportsfiskehistorie. Brasmene var nemlig virkelig i dytten utover natten, noe Tom Rune Fjeldberg og Tommy Strengelsrud fra SFK Raufjøringen utnyttet til det fulle. Da status skulle gjøres opp etter et fullt døgn i konkurransemodus og 20 timer med effektivt fiske, viste totalvekten til tomannslaget smått utrolige 449 kilo.

– Jeg tror dette må være tidenes største brasmefangst i Norge. Det dukket opp en del mort i løpet av dagfisket, men på natten kom de store brasmene sigende inn. Snittvekten på brasmene var vel rundt 2,3 kilo, og Fjellis hadde 113 slike alene. I tillegg kom altså fisken til Tommy. 449 kilo på en konkurranse er helt rått, sier landslagsfisker Thomas Ødegård i arrangørklubben til Hooked.Les også: Norgesmesteren drømmer om verdenstoppen (Hooked+)

Moderne meite er som kjent et rent fang og slipp-fiske, der all fangst blir oppbevart levende i et keepnett i vannet eller elven det fiskes i, og totalfangsten blir veid inn når konkurransen er over. Etter dette blir all fisk satt tilbake. Det finnes mange fiskemetoder innen meitegrenen, og under denne konkurransen benyttet vinnerlaget en fin kombinasjon av teknikker.

– Det ble mest take-a-part-, feeder- og matchfiske på oss denne gangen, og størstedelen av fangsten ble tatt på feeder om natten, sier Fjeldberg.

Raufjøringen-fiskerne hadde egentlig ikke lagt ned så mye tid på taktikk i forkant av konkuransen, men ble på forhånd enige om å utnytte de meterne de hadde til disposisjon på best mulig måte.

– Derfor la vi oss et lite stykke fra hverandre ute på ca. 40 meter på feeder- og matchfiskeplassen, dette for å kunne bytte litt på plassene underveis dersom fisken begynte å bevege på seg. Det gjorde den uten tvil utover i konkurransen, forteller storfiskerne.

UTROLIG FISKE: Tom Rune Fjeldberg (bildet) og makker Tommy Strengelsrud hadde et helt latterlig fiske under en meitekonkurranse i Mjøsa nylig. Fjeldberg landet alene 113 brasmer med et snitt på 2,3 kilo. (Foto: Tonje Hauger)

Så, hva skal til for å få 449 kilo brasme i løpet av 20 timers effektivt fiske? Akkurat det er ikke så veldig enkelt å svare på, men djevelen ligger som kjent ofte i detaljene.

– Vi var i alle fall nøye med å bruke mye mat i fôret, for å klare å holde fisken inne lengst mulig. Vi brukte nok sikkert minst 6 kilo med agn og partikler i løpet av konkuransen, både meitemark,caster, mais og maggot, samt en god del grunnfor, forteller de to fiskerne.

Les også: Slik fisker du brasme

Både Fjeldberg og Strengelsrud er svært ivrig fiskere, og både sommer og vinter fisker de stort sett hver eneste helg. Det blir også en del lengre turer i løpet av året.

– Det som er morsomt med moderne meite er uten tvil variasjonen i fisket og all taktikken foran hver konkurranse. En lærer noe nytt hele tiden, og en blir aldri utlært, sier Strengelsrud, som er broren til regjerende norgesmester i moderne meite, Niklas Strengelsrud.

Både Strengelsrud og Fjeldberg har et ønske om at enda flere skal få opp øynene for det moderne meitefisket, og det er ingen kunst å komme i gang.

– Hvis jeg skal komme med noen tips til de som ønsker å prøve dette, så må det være at en burde starte i det små, og ikke tenke for mye på at en skal måtte ha alt av utstyr med en gang. Det er utrolig hvor langt en kan komme bare med en feederstang og noen helt enkle, toppknytte stenger, forteller de.

Del dette:
Prev Er du klar for den tredje kveitefestivalen i Havøysund?
Next Bruk agn i sjøen – også når du fisker fra land (Hooked+)

Comments are closed.