More

  Fiskeparadiset Belize, del 1 – Læreren har ordet

  Sportsfiskelinja ved Sund Folkehøgskole har nettopp kommet tilbake fra en fantastisk tur til fiskeparadiset Belize. I en egen serie her på Hooked vil elevene fortelle om sine karibiske opplevelser. Lærer Eskil Røkke starter ballet.

  Av: Eskil Røkke

  ”Eskil, we have a major problem – the bus has broken down”. Tenkte jeg virkelig at det skulle være problemfritt å ta med seg en gruppe sportsfiskeelever fra Sportsfiskelinja til Belize på en fire uker lang studiereise?

  Klokka er sju på kvelden, og vi har akkurat ankommet Atlanta. Her har vi en drøy time før vi skal fly videre til Mexico. For å spare penger har vi booket reise til Cancun, og buss videre ned til Dangriga i Belize. Etter planen skal vi lande i Mexico klokka ti på kvelden, og fraktes videre til Belize.

  Etter å nylig ha sett masse skumle nyheter fra Mexico på TV, ser jeg nå for meg at den første natta med elevene på Sportsfiskelinja skal tilbringes på gata i Mexico med masse dyrt fiskeutstyr og svære ryggsekker.

  Vi går fort videre i historien for det er mye å fortelle. På mirakuløst vis finner vi en ny minibuss som er altfor liten. Mange trange timer senere ankommer vi Dangriga og Riverside Cafè, der jeg og Hooked-redaktør Endre Hopland satt fast i timesvis da vi skulle gjøre Hooked-serien ”The Belize Challenge” for to år siden.

  Etter en iskald Belkin (lokalt øl) og litt mat får jeg en telefon i hånda. På andre siden er en smørblir svenske på full fart inn den lille elva utenfor cafeen. IT-gründeren Per Ribbner fra Gøteborg kjøpte det litt slitte dykkesenteret ”Reefs End Logdge” i Belize for snart fem år siden. Mange sportsfiskere kjenner nok etternavnet Ribbner fra den tidligere guiden i Nordic Sea Angling, Hannes Ribbner. Hannes er sønnen til Per, og vi er så heldige at han befinner seg i Belize og skal fiske sammen med oss i en uke.

  11 elever, lærer og assistent blir lastet opp i en åpen 26-fots båt med bagasje, og turen går rett ut til den lille øye Tobacco Caye som ligger 30 minutters kjøring rett ut i havet ved en kanal i Belize Barrier Reef. Barriererevet i Belize er det nest største i verden, og områdene ved, innenfor og utenfor revet huser fantastiske mengder fisk. Kanalen i revet fungerer som motorveier for all fisk som daglig flytter seg mellom innsiden og utsiden av revet.

  Elevene er fiskesugne, og glemmer både jetlag og søvnmangel når de kommer ut til øya. Det tar ikke lang tid før de første fiskene er kroket og sluppet fint tilbake igjen. Eventyret er i gang.

  Nord for øya kan man gå langs barriererevet på innsiden i over en mil. Her hadde vi hørt at det var observert bra med permit den siste tiden, og det skulle vise seg å stemme. I selve kanalen som ligger rett sør for øya svømte jeg selv sammen med tarpon på over 50 kilo for to år siden, og her hadde også Hannes hatt nærkontakt med store jacks, snappere og til og med en oksehai på 300 kilo. Alle disse fiskene skal vi få stifte nærmere bekjentskap med i løpet av turen.

  Vi skal være på Tobacco sammen med Hannes en uke før vi flytter oss ut på Gloveratollen som ligger halvannen mil lengre ut i havet. Her skal vi fiske sammen med fiskeguiden Warren Cabral som har vokst opp ute på atollen, og kjenner hver eneste koralltopp der ute. Vi har sett bilder av Warren sammen med svære jacks, tunfisk, groupere, barracudaer, wahoo og masse mer. Forventningene er skyhøye og forventningene skal bli innfridde i løpet av oppholdet!

  På Glovers skal vi være i hele to uker før vi tar turen inn til fiskelandsbyen Hopkins, hvor vi skal oppholde oss i tre-fire dager. På slutten av den fire uker lange studiereisen har alle elevene mulighet til å planlegge fem dager med eget opplegg.

  Nå overlater vi ordet til elevene på Sportsfiskelinja, som selv skal få fortelle om opplevelsene sine. I løpet av denne serien med fortellinger fra studiereisen, skal vi komme tilbake til fisket på Tobacco Caye, på Gloveratollen og i Hopkins Town. Det ble nærkontakt med bonefish, permit, tarpon, jacks, tunfisk, sailfish, barracuda, haier og masse mer.

  Selv om jeg som sportsfiskelærer på sjette året ikke helt visste hva jeg gikk til da jeg bestemte meg for å dra med elevene ned på tropisk fiske i Belize, er det ikke tvil om at dette fungerte veldig godt. Allerede nå kverner planene rundt i hodet om vi ikke skal legge studiereisen tilbake til Belize igjen om to år.

  Jeg tror nok jeg kan si med sikkerhet at både elever og lærer lengter tilbake til Belize allerede, selv om det ikke er mer en halvannen uke siden vi kom tilbake til Norge.

  Det kommer altså mye bra stoff fra denne turen her på Hooked i tiden fremover, både artikler og video. En liten teaser på hva som er i gjerde ser du her:

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles