More

  Finnmark, Belize, turledelse og guiding – er du klar for et drømmeår?

  Sund Folkehøgskole på Inderøy i Nord-Trøndelag tar nå imot søknader fra elever som ønsker å oppleve et skoleår helt utenom det vanlige fra kommende august.

  Av: Endre Hopland

  Folkehøgskolene har som kjent ingen søknadsfrist, men det er ikke plass til mer enn maksimalt tolv elever på Sportsfiskelinja på Sund Folkehøgskole, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid. Skoleåret begynner altså i midten av august, og i år står halvannen uke i Finnmark på jakt etter storkveite, laks, ørret og røye på programmet allerede helt i begynnelsen av skoleåret. Faglærer Eskil Røkke har selv fisket i Finnmark hver sommer de siste 17 årene, lover rå opplevelser når årets kull vender nesen nordover.

  Les også: Slik startet New Zealand-eventyret for de norske elevene

  – Folkehøgskoler er jo ikke som vanlige skoler, og pensum skapes litt i samarbeid med elevene. Vi har mulighet til å være fleksible med tanke på deres egne ønsker og preferanser, men vi har lagt inn en god dose biologi, økologi, forvaltning, målrettet fiske etter enkeltarter, miljøvern og lignende i hverdagen. Dette er områder vi jobber med både her hjemme og under studiereisene våre, sier Røkke til Hooked.

  Skoleåret 2018/2019 sparkes altså i gang med en langtur til vårt nordligste fylke. På nyåret går turen mot varmere strøk, nærmere bestemt det tropiske fiske- og dykkeparadiset Belize.

  – Her var vi jo også for et drøyt år siden, og opplevde et helt fantastisk fiske. Det blir både Tobacco, Glover og andre destinasjoner også i år. Mulighetene er gode for å prøve seg på en Grand Slam i disse områdene, men også andre arter som svær barracuda, tunfisk, jacks og hai står på planen, forteller Røkke.

  Les også: Fjorårets Sund-elever sine Belize-opplevelser  

  Nytt av året ved Sportsfiskelinja er et større fokus på turledelse og guiding. Dette er noe skolen innfører etter ønske fra sportsfiskebransjen selv.

  – Vi er i dialog med flere store aktører i bransjen, og det er allerede nå interesse for å vurdere våre elever som fremtidige guider, sier den fiskende biologen og læreren til Hooked.

  Den observante folkehøgskolesøker har kanskje fått med seg at enkelte aktører reklamerer med at arter som håkjerring, gråhai og brugde er helt vanlige fangster når en fisker i Trondheimsfjorden, og at fabeldyret gullflyndre finnes i fjordens indre armer og er et ettertraktet troé. Dette er selvsagt bare tull. Riktig nok kan en få håkjerring i fjordens store dyp med riktig utstyr, og i teorien er det selvsagt også mulig at det svinser en gråhai innom Straumen også, men de øvrige fiskene kan en derimot skyte en hvit pil etter.

  At Trondheimsfjorden og området rundt er kjent for både stor fisk og et rikt artsmangfold er likevel hevet over all tvil, og det er altså dette som blir nabolaget ditt dersom du skulle ta et år på Sund Folkehøgskole.

  – Vi har mye fokus på å bruke nærområdene. Skolen ligger et steinkast fra fjorden, noen minutters gåtur fra Straumen og noen minutters kjøring fra Skarnsundet, så det blir massevis av muligheter for godt nærfiske, også. Vi kjører ellers samarbeid med forskere og fiskeforvaltning, og er med på overvåkningsfiske etter laks i legendariske storlakselver som Byaelva på Steinkjer. I fjor landet vi og tok prøver av over ti storlaks på over 100 centimeter, forteller Røkke.

  Les også: Kjørrr fisk, en fiskeserie av og med elever fra Sund Folkehøgskole

  Kommende skoleår er det altså inntil tolv elever som får plass ved linjen, og grunnen til at det kjøres relativt små klasser er for å gi så gode undervisningssituasjoner som mulig. Elevene bor og spiser ellers alle måltider på skolen, som er Norges eldste folkehøgskole, og den total kostnaden for et år er 115 000 kroner. Dette inkluderer alle reiser og all mat året igjennom.

  Du kan søke opptak via skolen sine egne nettsider, og Røkke oppfordrer alle interesserte til å være kjapt ute. Dersom noen skulle lure på noe er de velkommen til å ta kontakt med han på e-mail. Mer informasjon om Sund folkehøgskole finner du her

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles