More

  Fikk drømmelyr på flue

  Trønderen Øyvind Knotten (32) har satset målrettet etter stor lyr de siste to årene, og lørdag kveld smalt det virkelig til langt ned i håndtaket på enhåndsstangen hans. Lyren han landet i Agdenes er nå potensiell norgesrekord.

  Av: Endre Hopland

  Sammen med fiskekompis Henrik Fredriksen har Knotten lenge hatt planer om å slå den gamle norgesrekorden på fluefanget lyr. Det er en gromfisk på hele 9,2 kilo, tatt i Hjørundfjorden for 15 år siden, karene har å strekke seg etter. Så stor lyr er på ingen måte vanlig, men arten har potensial for en del kilo mer. Å få slike kjemper på flue er derimot ingen enkel oppgave.  – Vi har funnet en plass der storlyren ofte kommer inn på kveldstid, og det skulle ikke mange turene til før vi landet store fisker her. De siste to årene har vi fisket målrettet etter lyr i skumringen, og det er helt vanlig å få fisk på fire-fem kilo her. Nesten hver eneste tur får vi også fisk på fem-seks kilo, og noen ganger også på syv-åtte. Men fisken som tok fluen min lørdagskvelden var enda større, sier Knotten til Hooked.

  Fluefiskeren hadde en fin fisk etter fluen allerede på første kastet denne lørdagskvelden. På kast nummer to hugg en lyr på rundt tre kilo, og på det tredje kastet smalt det skikkelig. Ifølge Knotten selv tok fisken fluen, avventet et par sekunder og satte av sted i et utras som tømte fluesnellen for både WF-snøret og skyteklumpen.

  – Fisken var rundt 55 meter ute før jeg fikk stoppet den, og det var en helt ubeskrivelig kraft i det første utraset. Etter dette ble det mange flere utras, men vi fikk ikke sett fisken da den hele tiden holdt seg dypt. Etter en stund fikk jeg den likevel til overflaten, og da vi så de voldsomme bølgene etter at den tverrvendte nær vannskorpen, skjønte vi at dette var en virkelig stor fisk, sier han.

  Til slutt ble fisken landet, og vekten stoppet på meget respektable 9,5 kilo. Dette er over gjeldende norgesrekord på flue, men om fisken blir godkjent av rekordjuryen er ikke Knotten sikker på. Vekten hans skal nå sammenlignes med en vekt godkjent for kjøp og salg først, og om vektene viser det samme, kan rekordjuryen godkjenne fangsten.

  Kjempelyr 2
  Slik ser en lyr på 9,5 kilo ut. (Foto: Privat)

  For ordens skyld ble fisken veid til 8,8 kilo hos en fiskehandler dagen etter. Da var den bløgget og hadde lagt på land i et halvt døgn, noe som garantert gjør at den har tapt en del veskevekt. Uavhengig av dette er en lyr på 8,8 kilo også en svær fisk, spesielt med tanke på at den er tatt på fluestang.

  32-åringen, som kommer fra Trondheim men flyttet et steinkast fra Orkla da han traff samboeren sin, har siden barndommen vært meget interessert i fisking. I 2008 tok han sin første storlaks på flue, på sin andre tur med tohåndsstangen, og slikt gjør selvsagt at en blir hektet på storfisk på flue.

  Lyren han fikk lørdag er den største fisken han har fått på enhåndsstang, og med sine drøye utras omtaler han fisken som en svært verdig motstander. Selv fisker han med flue fra februar til utgangen av september, og slukstangen har han ikke rørt siden han fikk sin første laks på flue.

  Kjempelyr 3
  Øyvind Knotten med fluelyren på 9,5 kilo. (Foto: Privat)

  Om det blir norgesrekord av helgens storfangst vil tiden vise, men jakten på enda større lyr kommer uansett til å fortsette utover våren, og garantert de kommende vårene også.

  – Vi jakter selvsagt videre på drømmelyren. Jeg føler at vi ennå ikke har kommet helt i gang med finsliping av fiskemetoden vår, og per dags dato fisker vi nok for høyt i sjøen. Vi vurderer bruk av korte synkeklumper grunnet begrenset bakslengmulighet, og vi tror også at fluene må forstørres noe. Vi er absolutt ikke ferdig med lyren, sier han til Hooked.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...
  Previous articleBattle of Glomma
  Next article– Som å vinne i Lotto

  Related articles