More

  – Som å vinne i Lotto

  De fikk seg en opplevelse for livet, brødrene  Jan Cato Skoglund og Lars-Erik Knippa fra Elverum, da de forrige uke drop opp en laks på hele 22,58 kilo fra nordvestsiden av Brornholm.

  Av: Frank Ronny Johansen og Endre Hopland

  – For oss er dette som å vinne i Lotto, sier en storfornøyd Jan Cato Skoglund til Hooked.

  Det var mandag 27. april at kjempelaksen på 22,58 kilo og 123 centimeter hugg på en Ismo Giant i svenskeflaggfarger like ved Kjelderhalsen, to nautiske mil nordvest av Bornholm.

  Da brødrene reiste nedover dagen før, var det som en del av et følge på syv båter og 14 karer med god geografisk spredning. Og alle var de på jakt etter Østersjølaksen. Brødrene er altså fra Elverum, mens resten av følget kommer fra Os i Østerdal, Oslo, Vikersund og Vittingfoss. Lars-Erik Knippa (Skoglund)  er yngst i følget med sine 34 år, mens mannen med lengst ansiennitet, Knut Einar Sørensen, er 64. Jakten på de store sølvbarrene har ført dem sammen.

  Kjempelaksen faller utvilsomt innunder denne kategorien. Til Hooked forteller Lars-Erik at han og broren var nedover for femte året på rad.

  – Før 2011 hadde vi noen år med fiske fra Simrishamn, i tillegg til at vi hvert år fisker på vandringslaksen utenfor Nynäshamn. Trollingfiske etter laks er lidenskap for oss to, og vi har kjørt mange mil fra Elverum i Norge for å prøve lykken i Østersjøen og for så vidt på Vänern, også. Det var derfor med stor glede men også ydmykhet at vi lykkes så til gangs denne mandagsmorgenen, forteller han.

  Brødrene hadde fått ut fem stenger, der fire var på rigg, og drev på med neste stang da knarren begynte å gå sakte men sikkert på Ambassadeur 7000 LC-snellen på den eneste stangen som fisket i overflaten.

  – Dette var første dagen vi fisket fra morgenen av, da vi ankom øya søndag. Min bror tok etter hvert stangen og begynte å stramme bremsen. Det skjedde ingen ting, så han strammet ytterliggere uten at fisken stoppet. Deretter nappet han til, og da hoppet en stor laks opp i luften rundt 350 fot ute. På grunn av andre båter i området som vi måtte kalle opp slik at vi ikke kjørte mot hverandre, overlot han stangen til meg, som da hadde fått unna stangen jeg drev og satte ut. Jeg startet da arbeidet med fisken, og beskjeden fra min bror var at den så stor ut der den hoppet langt ute. At den var så stor hadde vi likevel ikke drømt om, sier han til Hooked.

  Det ble en lang kamp, der fisken hele tiden stanget imot. Den gikk meget dypt i vannet, og såret på underkjeven mener brødrene kan tyde på at den har vært nedenom bunnen også i løpet kampen for å prøve kvitte seg med sluken.

  – Jeg klarte maks å ta inn tre-fem fot hver gang jeg sveivet, og det gikk stadig ut igjen. Et skikkelig utras til førte den 460 fot ut, før jeg såvidt så den i overflaten. Den hadde da beveget seg fra den ene til andre siden av båten. Etter 40 minutter begynte den å nærme seg båten, og vi vurderte å prøve å håve, før den bestemte seg for å gå videre. Den gikk da foran båten og gjorde et nytt hopp seks-åtte meter fra båten, og da så vi at den virkelig var stor, forteller han.

  Fisken gikk deretter 45 fot rett ned, og ble stående rolig. Fiskeren klarte heldigvis å hindre den fra å gå under båten slik den hadde tenkt, men arbeidet med å pumpe den opp igjen pågikk lenge. Laksen gikk blant annet bak i propellstrømmen, og flere ganger måtte motoren skrus av og svinges for å få den ut. Da den stod i propellstrømmen og søkte surstoff hadde brødrene nemlig ingen mulighet til å få den inn.

  – Etter hvert bestemte vi oss for å gjøre et forsøk på å håve fisken, da den begynte å bli sliten. Vi fikk sakte men sikkert dratt den mot håven, og min bror klarte til slutt å få den inn i nettet. Vi har heldigvis den største Cummingshåven, men selv den ble ikke mer enn akkurat stor nok. Fisken holdt på å velte seg ut, men vi fikk tak i håven begge to og fikk løftet den om bord. Da så vi virkelig hvor stor fisken var, og innså hva vi hadde fått være med på, forteller Lars-Erik.

  Brødrene forsøkte å veie laksen i båten, og vekten slo ut på litt over 22 kilo. En så stor fisk ville de ha korrekt vekt på, og de dro derfor etter hvert inn igjen til Sannes Familjecamping for kontrollveiing på digital vekt. Det gikk først litt tid i havnen, for andre trollere ville se på fisken og gratulere. Da fisken omsider havnet på vekten, stoppet denne altså på 22.58 kilo.

  Kjempelaks
  Lars-Erik Knippa med Bornholm-laks på over 22 kilo. (Foto: Privat)

  – En fantastisk fisk, som er sendt videre til First Class Trophy i Danmark for utstopping. Vi var denne uken syv båter fra Norge som alle lå på Sannes Familiecamping, og med en så stor fisk, feiret vi litt samme kvelden. Det artige er i tillegg at den største som er registrert på Sannes Familjecamping er på 22.78 kilo, tatt av Vidar Kristiansen i år 2000. Han er en av de som også var med på årets tur. Det ble derfor mye snakk om de «manglende» 200 gram for å slå fisken hans, men først og fremst er vi glade for storfisken og litt stolte av at to av teamene fra Norge er med på topp tre av de største laksene som er registrert på campingen, sier han til Hooked.

  Kjempelaks 2
  Brødrene Lars-Erik Knippa og Jan Cato Skoglund  med kjempelaksen fra Bornholm. (Foto: Privat)

  – Med respekt og ydmykhet for en så fantastisk fisk, gleder vi oss over hvor heldige vi har vært og ser frem til årene som kommer , der vi vil prøve å lure en som er enda større. Det er først i etterkant av kampens hete vi har snakket oss gjennom situasjonen, og det har gått opp for oss hva vi faktisk har fått være med på, legger han til.

  Vi i Hooked ønsker å gratulere gutta med storlaksen, og legger heller ikke skjul på at vi er litt misunnelige…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles