More

  Felt i Høyesterett for lusejuks

  Produksjonssjefen for Grieg Seafood i Finnmark er i Høyesterett dømt til ubetinget fengselsstraff for juks med telling av lakselus og fisketetthet.

  Av. Endre Hopland

  Det var høsten 2013 at Grieg Seafood Finnmark vedtok en bot fra Økokrim på 2,3 millioner kroner for å ha feilrapportert lusetall og fisketetthet ved flere anledninger. Etter at boten var vedtatt, innrømmet også produksjonssjefen feilrapporteringen til Mattilsynet. Han innrømmet også å ha avgitt falsk forklaring.  Det var Dagens Næringsliv som først omtalt saken om produksjonssjefen, som i tingretten først ble dømt til 75 dagers betinget fengsel. Lagmannsretten skjerpet deretter straffen til 90 dagers fengsel, hvorav 60 dager ble gjort betinget. Både produksjonssjefen og Økokrim anket til Høyesterett, der fem dommere enstemmig nå har kommet frem til at produksjonssjefen må sone 30 dager i fengsel. I tillegg kommer 30 dager med betinget straff.

  Les også: Miljøvernforbundet har anmeldt oppdretterne

  – Dette er en viktig dom. Det er første gang Høyesterett kommer med en slik dom om miljøkriminalitet i oppdrettsnæringen, og den er av stor prinsipiell betydning, uttaler statsadvokat Aud Slettemoen i Økokrim.

  I sin domavsigelse skriver Høyesterett blant annet at myndighetene de siste tiår har tillatt en sterk vekst i oppdrettsnæringen på tross av de miljøutfordringer som følger med virksomheten.

  – Som lagmannsretten påpeker, innebærer dette at oppdretterne til egen vinning er gitt rett til bruk av allmennhetens naturmiljø og ressurser, og det følger utvilsomt av dette en særlig forpliktelse til å overholde forutsetninger og begrensninger som offentlige myndigheter har satt for virksomheten, heter det i dommen.

  Videre blir det pekt på at både hensynet til miljøet og til næringen tilsier at det av allmennpreventive grunner må reageres strengt på forsettlige overtredelser.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles