More

    Miljøvernforbundet har anmeldt oppdretterne

    Enorme mengder laks og regnbueørret er på rømmen i flere fjorder i Hordaland etter uværet «Nina» sine herjinger. Nå har Norges Miljøvernforbund anmeldt oppdretterne.

    Av: Endre Hopland

    – Vi har anmeldt fire oppdrettsanlegg i Hordaland. Anleggene deres har ikke holdt standarden de skal etter regelverket, sier Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund ifølge NRK.

    Fra anlegget til Fyllingsnes Fisk i Fensfjorden i Lindås kommune, rømte det alene minst 50 000 laks. Det viste seg at toppkjettingene som ble brukt i fortøyningene til anlegget var av for dårlig kvalitet. Kjettingene skulle tåle 70 tonn, men tålte bare 25 tonn under testing. Oddekalv er alt annet enn fornøyd.

    Les også: Aktualitetsmagasinet Ekko sin radiosending om rømmingene

    – Disse anleggene har en egenkontroll som skal holde i en storm av den klassen vi hadde i Bergen for vel en uke siden, sier miljøkriger Oddekalv, som nå altså blander politiet inn i miljøkatastrofen.

    – Oppdretterne må få høye bøter når det rømmer fisk, slik at det lønner seg for dem å gå over til lukkede anlegg. Tette anlegg kan ikke fisken rømme fra, sier Oddekalv.

    – Svært beklagelig

    Daglig leder i Eide Fjordbruk, Knut Frode Eide, sier han ikke vil kommentere anmeldelsen før han har gått grundig gjennom detaljene. Samtidig sier han at anleggene deres har vært godkjent og oppfylte kravene som er satt. Svein Eivind Gilje i Engesund fiskeoppdrett tilbakeviser på sin side alle påstander om at anleggene deres ikke har hatt god nok standard.

    – Våre anlegg ble ikke skadet under stormen, men drivgods kan ha revet hull i nøtene, slik at fisk har rømt. Det er svært beklagelig, og i samarbeid med Fiskeridirektoratet, sertifisører og dykkere, arbeider vi nå hardt for å finne ut av hvordan dette kunne skje, , sier Gilje.

    Både Osterfjorden og Fensfjordsystemet, da spesielt Austfjorden, er nå fulle av rømt oppdrettsfisk. Siden uværet la seg har folk vært ute og prøvd å få på land så mange rømlinger som mulig, med både garn og stenger.

    All fisk kan returneres

    Like etter rømningene hersket det en del tvil om hva folk skulle gjøre med fisken de fanget, men nå har oppdretterne i Hordaland og Fiskeri- og havbruksnæringens Landsforening (FHL) bestemt at all rømt fisk i fylket kan returneres.

    – Fiskeridirektoratet har fått melding om rømninger fra seks anlegg etter uværet «Nina», og et ukjent antall laks og regnbueørret er på rømmen i fjorder i Hordaland. I tillegg har Marine Harvest hatt en rømning ved Varaldsøy i Hardangerfjorden like før uværet, melder direktoratet på sine egne nettsider.

    Laks
    Stangfanget, rømt oppdrettslaks fra Austfjorden. (Foto: Lars-Ivar Dale)

    Vestnorsk havbrukslag og oppdretterne har nå etablert seks mottak som tar imot all rømt fisk, og det blir betalt godtgjørelse for alle rømlinger som blir levert.

    – De seks mottakene har ulike åpningstider, og folk som vil levere laks og regnbueørret bør ta kontakt med selskapene som har etablert mottakene, oppfordrer Fiskeridirektoratet.

    Registrer deg

    Sjøtroll/Lerøy tar imot rømt oppdrettsfisk på Hamre, på Kvamme og på Valestrandfossen i Osterøy kommune. Ta kontakt med Sigfrid Tangen på telefon 975 86 722 dersom du har fisk å levere.

    Eide Fjordbruk tar imot rømt oppdrettsfisk på et etablert mottak på den nedlagte ferjekaien på Sævråsvåg i Lindås kommune. Ta kontakt med Arne Herre Stavland på telefon 934 38 512 om du har fisk å levere.

    Marine Harvest tar imot rømt oppdrettsfisk på Ænes og Nernes i Kvinnherad kommune. Ta kontakt med Stein Thon Klem på telefon 410 31 882 dersom du har fisk å levere.

    Fiskeridirektoratet oppfordrer alle sportsfiskere om å hjelpe til med å ta ut rømt fisk fra sjøen, men for å bli kompensert for fisken må du registrere deg hos Fylkesmannen i Hordaland.

    PS: Vi har selv vært ute og fisket rømt oppdrettslaks i Austfjorden. Rapport, video og noen tanker rundt det hele blir publisert i ettermiddag.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Previous article
    Next article

    Related articles