More

  – Diskuterte lenge hvilken fisk det kunne være

  Jan-Are Aas har registrert at Hooked omtaler snodige fangster, og har derfor sendt oss noen ord om en uvanlig fisketur han hadde i Nordland i fjor sommer.

  Jan-Are forteller:

  «Vi var på Tjeldøya i Tjeldsund i Nordland og fisket fra land, hovedsakelig etter laks og sjøørret. Ingen eksemplarer av ønsket art ble fanget, men masse stor sei, lyr og makrell ble landet. Jeg fisket med en 18-grams Stingsilda i blå/sølv, og vendte meg etter hvert mot ei lita bukt. Det tok ikke mange kastene før jeg fikk en spesiell fisken på kroken, og snart hadde jeg fått tre stykk. De to første hadde blitt krøket i ryggregionen, men den tredje hadde spist Stingsilda. Fiskene var fra 28-35 centimeter lange, og jeg og en kompis diskuterte lenge hvilken fisk det kunne være. Svaret kom vi ikke frem til før vi hadde kommet oss hjem og sjekket fisken opp på nett. Vi ble da så overasket av fangsten at vi ringte Fiskerihøgskolen for å meldte dette inn. De var nysgjerrige på informasjonen, og mente at dette var en ganske sjelden fangst så langt nord. Det var ifølge de heller ikke registret slike fangster i dette området, i alle fall ikke som de hadde hørt om. Vi var selv så usikre da jeg fikk fiskene at de ble satt pent ut igjen. Senere har vi fått vite at dette er fisk det er vanlig å få i garn langt ute på havet, og at denne er en delikatesse. Hadde vi visst dette da, hadde de nok blitt kveldsmat.»

  Fiskene Jan-Are Aas fikk er av arten storsil. Dette er en beinfisk i silfamilien, og den største av alle silene. Fisken kan bli opptil 40 centimeter lang, men så store eksemplarer hører til sjeldenhetene.  Storsilen ligner sin nære slektning småsilen, men skiller seg fra denne blant annet ved å ha to tenner i ganetaket og på at det er skjell over hele kroppen.

  I tillegg har storsilen vanligvis en mørk flekk fremme på snuten, noe småsilen ikke har. Flekkes kan sees på bildet fiskeren selv har sendt oss. Storsilen er ikke noen uvanlig fisk i Norge, og den er også et viktig byttedyr for mange av havets rovfisker. Å få den på stang er likevel ikke noe alle får oppleve, så Jan-Are Aas har all grunn til å være fornøyd med fangsten sin, selv om det finnes en del sportsfiskere som har lurt den til hugg tidligere, også. Norgesrekorden skal være tatt på Kongepilken, så arten er tydeligvis ikke redd for store munnfuller…

  Har du noe å bidra med i denne spalten? Send en e-mail til [email protected].

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles