More

  Etterlyser mer fisk i databasene til Artsobservasjoner

  Miljøorganisasjonen Sabima vil ha mer fisk i registrert hos Artsobservasjoner, og hvem passer vel bedre til å bidra enn oss fiskere?

  Av: Endre Hopland

  Artsobservasjoner er et nettbasert rapporteringssystem for forskjellige dyre-, fugle-, fiske- og plantearter, der alle kan bidra med sine egne funn og observasjoner. På fiskesiden er det altså massevis av mangelfulle data, og dette ønsker miljøorganisasjonen Sabima nå å gjøre noe med.  – For å inspirere til aktiv rapportering, kommer vi til å trekke fire vinnere av gavekort på XXL til en verdi av 1000 kroner stykket når året er omme. Hver nyregistrerte art for deg i 2017 gir 10 lodd, og senere registreringer av samme art gir ytterligere ett lodd per registrering. Du kan legge inn alle fangster gjort gjennom hele 2017, melder Sabima.

  Artsregistreringene skal være så nøyaktige og utfyllende som mulig, og de bør dokumenteres med bilder i størst mulig grad. Alle data blir kvalitetssikret av erfarne artsfiskere.

  – Alt som legges inn i Artsobservasjoner blir allment tilgjengelig, og brukes ved alle former for arealplanlegging. For en god fiskeforvaltning er det viktig å kjenne artenes utbredelse, ha kunnskap om spredning av fremmede fiskearter i ferskvann både lokalt og nasjonalt og i tillegg ha oversikt over allerede eksisterende arter i vann og vassdrag. Du kan bidra til å øke denne kunnskapen dersom du legger inn dine fangster, meldes det videre.

  Artsobservasjoner ble lansert i 2008, og siden den gang har det kommet inn nesten 17 millioner artsfunn. Av dem er bare en forsvinnende liten del fisk. Det er også verdt å merke seg at absolutt alle fiskefangster er interessante. En makrell på Vippetangen er en vel så god observasjon som en suter i et bortgjemt tjern langt inne i skauen.

  – Dette har vi lyst til å endre på, så legg inn dine fangster nå. Innmelding skjer altså via Artsobservasjoner, og dersom du trenger assistanse er det bare å kontakte oss, heter det i meldingen fra Sabima.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles