More

  Fisken til Ragnar er så uvanlig at den ikke står i norgesrekordlistene

  Det var lomre Ragnar Hellstrøm (44) egentlig var på jakt etter da han var ute og fisket med små kroker for et par uker siden. Nå blir han trolig norgesrekordholder på småvar.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg skjønte jo ikke hva det var jeg hadde fått, og siden ingen i båten hadde ikke sett denne arten før, tok jeg vare på den. Senere fikk jeg verifisert den via klubbkamerat Roger Nilsen, og siden den ikke engang står oppført i norgesrekordlistene forstod jeg jo at dette var spesielle greier, sier Langesund-mannen Ragnar Hellstrøm til Hooked.

  Hellstrøm har fisket hele livet, men interessen for artsfiske i saltvann tok av for alvor da han startet Trutta Sportsfiskeforening sammen med Thore Grefstad tilbake i 1997. Langesund fiskefestival, som klubben har arrangert i en årrekke, er et høydepunkt hver sommer, og det var under testfiske til årets festival at den merkelige vesle flatfisken tok agnet som egentlig var beregnet på en litt større flatfisk, nemlig lomre.

  Tirdagen før årets Langesundfestival var Hellstrøm ute med Grefstad sin teamkompis i Trutta Garmin, Stig Rønningen, og målsetningen var som vanlig å finne ut hvor fisken stod med bare noen dager igjen til konkurranse. Lomre er en flyndrefisk som potensielt kan bli et par kilo, men den er ikke spesielt stor i kjeften. Derfor fiskes det etter denne arten med små kroker. Tirsdag for gode to uker siden ble dette en god oppskrift for Hellstrøm.

  – Vi fisket et stykke innenfor Jomfruland da fisken bet. Jeg hadde ikke store krokene på, men dette var likevel en liten tass av en flyndre. Hjemme på min digitale kjøkkenvekt veide den 6 gram, men etter to dager i frysen var den nede i 4,5 gram på Postens brevvekt. Det er denne vekten jeg kommer til å sende norgesrekordkrav på, sier 44-åringen til Hooked.

  Småvar er for ordens skyld ikke en direkte uvanlig fisk i Norge, og ingen sydlig gjest som bare stikker innom i varme sommermåneder. På grunn av sin beskjedne størrelse og ofte vanskelig tilgjengelige habitat, er den likevel en ekstremt sjelden stangfangst.

  I Fiskersidens store database er arten registrert fanget på stang i Norge bare en eneste gang. Dette eksemplaret ble derimot aldri registrert i Villmarkslivs offisielle sportsfiskerekordlister, og rekorden står dermed åpen. Helt til Ragnar Hellstrøm får i gang papirmøllen, that is.

  – Jeg synes det er veldig artig å få en så spesiell fisk, og jeg er selvsagt klar over at jeg har vært veldig heldig. Jeg fisket riktig nok med meget små kroker, men en må ha flaks for å treffe på en slik en. Denne gangen var det stang inn. Dette blir min første norgesrekord dersom den blir godkjent, noe jeg håper og regner med den blir, sier han til Hooked.

  GODKJENT VEKT: Den vesle flatfisken til Ragnar Hellstrøm klokket inn til 4,5 gram på Postens brevvekt. (Begge foto: Privat)

  For Hellstrøm er fiskingen den perfekte avkobling fra hverdagen, og siden de fleste av hans beste venner deler interessen, kan det egentlig ikke bli bedre.

  – Jeg har planer om å fiske en god del mer i tiden fremover. En skatetur langt ut i Langesundbukta er ønskelig, og så skal jeg ned til Kinnarpsfestivalen i Øresund i september sammen med Trutta Garmin. Også her er det artsfiskekonkurranse, og mye av fisket er etter slettvar, piggvar og andre flatfisker. Det skal bli moro, sier mannen som garantert har en flatfisk på merittlisten som ingen av de andre deltakerne kan skryte på seg.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles