More

  En dag for historiebøkene

  Bare det å få ut en båt i dette vannet, var en bragd i seg sjøl denne dagen. Når man ser på kalenderen, og den viser januar, ja da kan man jo spørre seg selv hva man egentlig holder på med. Det finnes ikke mange som gidder og bry seg med spinnfiske etter grønne, slimete fisker fulle av tenner på denne årstiden. I alle fall ikke når man risikerer og vrake både båt og bil i forsøket på å sjøsette fiskefarkosten. Det gikk bra denne gangen, men vi prøver ikke en gang til, selv om fangstene denne dagen helt klart frister til gjentagelse!

  Av: Roger Hoftvedt, Pikewallis

  Selv er jeg sjeldent i fiskemodus på denne årstiden, i alle fall ikke denne dagen da Erik ringte. Jeg hadde gått i flere dager og vært småsjuk og irritert meg over ting på jobben. Hypersensitiv som jeg er, lar jeg selvfølgelig slike ting gå utover de rundt meg, så Erik måtte jobbe litt med å overtale meg til å bli med på tur. Men jeg skjønte etterhvert at en tur med teamgutta evar akkurat det jeg trengte nå.Åpent vann i januar er en sjeldenhet, og kan fort bli til en våt drøm om det er store, saftige gjeddemadammer man liker og prøve seg på. Som kjent er dagene korte og huggperiodene kan være over på 20 minutter. Og disse er det kanskje bare en av på en hel dag!Selv var jeg bare sugen på å komme meg ut og tenke på noe annet enn jobb og bruktbiler som må på verksted. Trua på fisk var ikke til stedet, men jeg fikk endelig prøvd den nye Bass Pro-dressen min! Erik og Matthias er jo ikke helt fullt utvikla når det kommer til gjeddefiske som lidenskap, så de tenker jo ikke på annet enn fiske, fiske, fiske. De var selvsagt supergira, med supertrua. Tullinger, tenkte jeg..Jeg koser meg med å høre teamgutta prate om de rareste ting, som at storgjedda er lur, gjedda vil ha passe store baits, shaden må flashe buken, stinger må sitte her og der, fargen må være sånn og sånn… Herregud, som jeg egentlig driter i sånt, det eneste som gjelder for meg er at man har trua på det man har i enden av snøret og at man mestrer og bruke det. Presentasjonen er essensiell! Nesten alt mitt gjeddefiske styres av magefølelsen, jeg følger den slavisk. Derfor lykkes jeg sjeldent eller aldri når jeg fisker sammen med andre, for jeg lar meg tydeligvis påvirke ubevisst.  Mitt dårligste gjeddefiskeår var 2010. Da lot jeg meg påvirke av Jeff Boggs-bølgen, og gjorde som alle andre. Jeg fikk en drøss med 8-9-kilosfisker på spinn, trolling og driftfiske, men bare en fisk over 10 kilo. Fisken, som for øvrig veide 15 kilo, redda jo sesongen og tok selvsagt på ¨magefølelsemetoden¨ med ¨magefølelsebetet¨ i et helt nytt ¨magefølelsevann¨. Året etter gjorde jeg noe helt annet enn de rundt meg, og lykkes med og få 10 fisk over 10 kilo på en måned. Da hadde jeg funnet tilbake til meg selv igjen, og det føltes bra, og her er jeg fortsatt. Jeg ser frem til den dagen teamgutta mine finner seg selv, det er ikke så lenge til, tror jeg. Men læringskurven til enkelte (Erik) er det ikke mye stigning å hente av per år, desverre. Matthias er hakket bedre til å ta til seg lærdom, men det faktum at han er svensk gjør at han ofte kjører seg fast i gamle rutiner og utviklingen går litt langsommere enn den burde ha gjort. Det morsomme er at vi har fisket gjedde i like mange år, alle tre.

  Moralen som jeg her skulle frem til, må bli noe sånt som: Ikke la deg påvirke av hva alle andre gjør. Kjør ditt eget løp, fisk i ditt eget vann, fisk med de tinga du tror på, bygg din egen erfaring, følg magefølelsen. Den fisken du da fanger, smaker ti ganger bedre enn den fisken du fanger på en annen manns erfaring som du selv har kopiert. Denne dagen la jeg merke til at ingen lot seg påvirke av hverandre, alle kjørte sine egne beter, teknikker og kastet ditt de selv hadde trua. Hva skjedde? Alle tre fikk fullklaff, på samme dag!

  Nå fikk jeg pressa inn litt tanker og visdomsord i en ellers storslått og fin rapport som omhandler et fisketeam (tre gode venner) som lykkes med noe de har som felles lidenskap og hobby, nemlig å overliste store gjedder, denne gangen på spinn…

   

  is på stang
  Rundt null grader og snø i luften.

   

  erik
  Erik er flink gutt.

   

  Erik har omsider skjønt at man ikke trenger og ha med seg 200 beter på tur. Dette er et stort steg for Erik, men et lite steg for menneskeheten. Et steg mot det å finne seg selv, Erik!

  Se så liten betesboks..
  Se så liten beteboks.

   

  Blir det min dag i dag?
  Blir det min dag i dag?

   

  Da vi endelig kom oss utpå vannet, prøvde jeg å få Erik til og stille seg i fronten på båten så han kunne ta første kastet på fiskene, men han ville liksom ikke. Det virka som om gutta hadde rotta seg sammen for at jeg skulle få gromplassen i front? Men jeg ville jo stå bak i furtekroken og klage og lage dårlig stemning for at jeg ikke fikk noe fisk! Kanskje det var akkurat derfor jeg måtte stå i front. Faen, assa! Nå måtte jeg jo vise at jeg faktisk kan spinnfiske, hvordan skulle dette gå?

  Jeg valgte meg ut en liten Jackson shad, med en enkelt stingerkrok på buken. Shaden er ikke stort større enn en penis, og jeg følte på meg at penisstørrelse ville levere i dag. Stanga jeg ville teste i dag var en Westin Dynamic Powercast på 8,6 fot, med kastevekt 40-130 gram. Stanga vant jeg for øvrig da jeg fikk den største gjedda i oktober på Pikewallis. Snella var en Pikewallis Extreme med Lawson-braid på 0,32mm. Det jeg fort la merke til var hvor presist jeg kasta. Jeg trengte bare tenke hvor jeg ville shadden skulle lande, og den landa presist på spoten hver eneste gang. Jeg tror det kommer av lengden. Jeg likte stanga meget godt, og den kommer til og bli med meg på det lettere spinnfisket fremover.

  Så skjer det! Et Hugg! Hva i helvete skjedde? Jeg hadde et hugg, et slakkhugg. Jeg tror ikke mine egne dømmeegenskaper, hadde jeg virkelig et hugg? Jeg legger et nytt kast i samme retning. Sluuurp! En gjedde har sugd i seg Jackson-shaden min 15 meter fra båten. Fisken fighter frisk på den myke Westin-stanga. Moro! En flott fisk på drøyt syv kilo. Jeg svever skyhøyt…

   

  7100gram, 103cm.103cm- 7100gram

   

  En time senere smeller det på en fisk til, og ja den smeller bokstaveligtalt til. Jeg står egentlig og prøver å lære Erik noe som vanlig, og blir tatt på senga av hugget. Matthias blir imponert over tilslaget mitt, men jeg må innrømme at jeg hadde null kontroll, selv om det muligens så sånn ut. Fisken har super kondis, og blir raskt satt ut igjen. Vi anslår den til rundt 5 kilo. Nå svever jeg på den høyeste sky, og spør overlegent om de andre skulle trenge noen tips, så er det bare og spørre…

   

  5pluss
  5-pluss.

   

  fet.
  Fet.

   

  båt snø kaldt
  Revo Toro Winch.

   

  Om skyen jeg satt på var høyt oppe så gikk den raskt i oppløsning da Bloggpappaen setter skapet på plass, og vinsjer opp en jævlig lang gjedde fra bunnen og opp til båten sånn helt plutselig. Det hele gikk så fort at jeg ikke rakk å løpe bak og kutte snøret hans før Matthias med nød og neppe hadde fått krøllet gjedda ned i den litt for trange SavaGear-håven sin.

   

  120cm!
  120cm!

   

  Jeg har aldri sett Erik sånn før? Han klarte ikke bøye seg, han klarte ikke flytte seg, han klarte ikke snakke tydlig og han hadde et vettskremt uttrykk i ansiktet. Han var rett og slett 90 år gammel. Matthias måtte ordne med avkroking som var fort gjort, da gjedda bare hang i en liten skinnflik. Matthias måtte måle, veie og gi gjedda til Erik for poseringsbilder. Vi trodde nok alle at gjedda var tyngre enn det den egentlig var. Noen trodde 12-pluss og 11-pluss, men vi havna til slutt på 10-pluss. Og godt var det. Hadde denne gjedda veid under 10 kilo, hadde jeg blitt skuffa innrømmet Erik, som stadig presiserer at 10-pluss ikke er viktig. Men i dag var det det!

   

  10100

   

   

  Gädda Erik vinter2

   

   

  Gjedda var nok trolig blind på det ene øyet, og veide inn på pene 10,1kg. Vi spøkte litt med hvilken bragd det var og få en blind gjedde på spinn. Satan, da er man god til å spinnfiske, Erik! Funnet deg selv enda? Alderen sank sakte ned på 40-tallet igjen, etter at fisken fikk svømme tilbake til dypet. Fisken ble tatt på denne luringen under her, en farge som virkelig tiltaler meg.

   

  bete illex gunki
  Gunki G Bump Perch på 20 centimeter.

   

  release
  Ned i dypet igjen.

   

  Dette var Eriks eneste hugg denne dagen, og hvilket fisk det var! Jeg måtte finne på noe for å sabotere, så han ikke fikk flere. Jeg dro frem en banan og trykte den inn i trynet. Erik er overtroisk når det kommer til bananer i båten, så dette ville garantert sette en stopper for han resten av dagen. Men ville det sette en stopper for oss alle? Selv har jeg aldri fått fisk med bananer i båten så jeg lekte jo med ilden. Jeg hadde jo allerede fått fisk i dag, så dette ville jo bare ødelegge for Matthias. Men Matthias var full av nytt ¨haill¨, så hvis noen skulle få en fisk til i dag så måtte det jo være han?

   

  Banan Roger i båten... Faen assa!!
  Banan-Roger i båten… Faen, assa!

   

  erik
  Erik, king of spinfishing for blind pikes.

   

  Tre kast etter bananen, og 10 minutter etter releasen av Erik sin fisk, smeller det til hos meg igjen. Gjedda jobber, og jeg skjønner raskt det er noe stort. Jeg ser hele lengden på fisken et stykke nedi vannet, og jaggu får jeg puls og tendenser til skjelven. Finn fram håven! Skru av elmotoren! Gjedda ville under båten, og dro ut sene i likhet med syvkilosen jeg fikk tidligere. Vel i håven ser vi at den er et sted mellom ni og 10 kilo. Fy faen hvilken dag!

   

  9100gram- 112cm
  9100gram fordelt på 112 centimeter.

   

  Så var det Matthias sin tur. Man spøker ikke med ¨haill¨ (om dere ikke vet hva haill er, så får dere google det eller spørre en nordmann). King of haill måtte jo også få en fisk i dag, hvis dagen skulle bli komplett. Da mørket begynnte å snike seg innover landskapet, satte Matthias på en stor Allan-shad og kastet målbevisst mot et punkt han hadde sett seg ut, et punkt der jeg ikke lenge i forveien hadde hatt et tannrasp  på jighodet på shadden min. Pang! Der satt den. Er den stor, trenger vi håv? Nei, den bara spratlar lite, ingen stor fisk svarer Matthias. Men det viser seg at gjedda prøver og lure oss, og nå ruser den av sted. Det er en tung fisk! Etter en kort fight håver jeg den klokkerent som vanlig, og jeg får et deja-vu. Den er jo like stor som den forrige fisken jeg håva for Matthias. What!!? Men det er jo ikke mulig, den kan ikke ha svømt over i et nytt vann, liksom! Det er god stemning i båten, alle har levert i dag, og Matthias best av alle som vanlig. Han har lange rumpehår av gull, denne gutten. Eller er han bare i ferd med å finne seg sjøl, han også?

   

  Avkroking i håv
  Avkroking i håv.

   

  1-_PC18086
  Greit å være to om kroken sitter rundt en gjellebue.

   

  12pluss
  12 200 gram, fordelt på 118 centimeter.

   

  12200gr og 118cm Matthias gjedde
  King of big pike, Secret lake.

   

  Pudding
  Pudding.

   

  Vi gnur på en time til. Vi flytter oss 30 meter lenger ned, sier Matthias. Da begynner Erik å pakke sammen, han hører nå det han vil høre denna gubben. Da vi ankrer på nytt, og begynner og kaste, får vi huden full av kjeft da vi har lurt han til og pakke sammen. Det bryr vi oss lite om, men det blir ingen fler denne dagen. Men hva gjør vel det?

   

  Team Gay-Boys! Jeg mener Pikewallis.. :)
  Team Pikewallis.

   

  Når man lykkes så godt på en januar tur, da er det nesten så det blir litt homoerotisk i båten. Jeg er glad jeg stod alene i front… Men vi var alle enige om at dette på en eller annen måte hadde fått oss til og bli enda bedre venner. Men blir vi bedre venner enn vi er nå, da hopper jeg av… Vi hadde i alle fall lykkes som et team for første gang, og nå er vi klare for å ta Sveriges store gjeddekonkurranser med storm! Alt under 1. plass er uaktuellt…

  Takk for turen gutter!

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles