More

  Dette er verdens største fisk tatt fra seilbåt – og den er «norsk»

  Den norske sportsfiskelegenden og eventyreren Morten Ruud, fisker for tiden de fantastiske farvannene utenfor Ascension Island i den ombygde seilbåten «Offshore Hunter». Forrige uke skrev han seg inn i historiebøkene.

  Av: Endre Hopland

  Som Hooked tidligere har skrevet, er Ruud for tiden på sitt livs fiskeeventyr i sin ombygde seilbåt «Offshore Hunter». Den fem år lange fisketuren verden rundt ble sparket i gang i juli i fjor, og nå, 16 måneder senere, er det altså den søratlantiske vulkanøyen Ascension som er basen til storviltfiskeren og mannskapet hans.

  Ascension Island, kjent som fiskeverdens Jurassic Park, byr på mengder av diger og råsterk fisk, og blant de aller største og sterkeste er marlinen. «Offshore Hunter» ankom den sagnomsuste øyen 29. september, og har siden den gang fisket etter marlin i rundt 20 dager. Dette har resultert i åtte landede fisker, som alle har fått friheten tilbake etter at kampen var over. I tillegg til disse har mange storfisker gått seirende ut av kampene med mannskapet om bord.

  Rett før helgen smalt det for alvor i den ene av trollingstengene til Ruud og mannskapet, som for tiden består av svenskene Hannes Ribbner, Johan Mikkelsen og Matilda Leijon. Og når det smeller for alvor i marlinsammenheng, da leker en ikke butikk.

  Les også: Fantastisk start på fiskeeventyret

  – Johan og Hannes byttet på å kjøre fisken, mens jeg stod ved roret. Ting gikk lynkjapt, og det første fisken gjorde var å hoppe rett mot båten. Derfor fortsatte jeg for full maskin fremover i ti knop i et par minutter. Deretter snudde fisken, og stakk heldigvis down wind. Hadde den ikke gjort dette ville vi blitt spolet tomme i løpet av minutter, sier Ruud til Hooked.

  Under Big game-fiske, som i all hovedsak bedrives som fang og slipp, regnes en fisk som landet når en tar i leaderen, altså den fremste delen av snøret. Fiskene som fanges under denne type fiske er nelig jevnt over så store at det ikke er forsvarlig å ta dem om bord. Derfor avkrokes de i sjøen.

  Kaptein Ruud måtte pushe seilbåtmotorene maksimalt, og i åtte knops fart bakket han etter kjempefisken, som fremdeles tok snøre. Til sammen gikk det ut rundt 600 meter, men etter noen heftige minutter begynte mannskapet omsider å få tilbake litt av det tapte, vel og merke fortsatt i åtte knop.

  – Fisken holdt seg heldigvis høyt i vannet, og etter bare 12-15 minutter hadde vi tak i leaderen, og full kontroll. Hannes fikk kjørt seg litt på leadren, men han fikk tak i spydet, og dermed var fisken kjørt, sier Ruud til Hooked.

  Den enorme fisken som nå lå langs ripen, målte hele 3,4 meter. Siden fiskene ikke tas om bord, blir vektene bare estimert. Denne fisken hadde en estimert vekt på rundt 950 pund, men kan fort ha vært 1000, også. 1000-pundsmerket er magisk i marlinsammenheng, da fisker over denne størrelsen faller innunder kategorien «Grander».

  – 1000 pund er selve drømmegrensen. Det tas i snitt fem slike i hele Atlanteren hvert år, så det er sjeldne fisker. Når det er sagt er det ingen andre steder i verden en har større sjanse til å komme i kontakt med en enn på Ascension, og tre av de seks største eksemplarene som noen gang er tatt i Atlanteren stammer fra disse farvannene, sier Ruud til Hooked.

  Den blå marlinen «Offshore Hunter» landet i slutten av forrige uke, var altså veldig nær en såkalt «Grander». Det som gjør fangsten ekstra spesiell er at den ble tatt fra en seilbåt.

  – Det er nok ingen som har fått så stor marlin, eller noen annen fisk heller for den saks skyld, fra seilbåt tidligere. Det er helt spesielt, og fangsten har gitt oss en del international omtale. Det synes vi er kult. Det er også veldig bra for oss med tanke på å knytte nødvendige kontakter rundt om i verden for resten av ferden vår, forteller han.

  Siden fisketuren startet for 16 måneder siden, har Ruud og co. landet rundt 70 marlin. I løpet av denne tiden har de blitt gode på å drille stor fisk, og manøvrering og maksimal utnyttelse av båten er ikke lenger noe problem.

  – Vi fisker for øvrig bare stand-up, og det er det ingen andre båter som gjør i samme utstrekning på så stor fisk. Men det går helt supert, sier den norske kapteinen til Hooked.

  Les også: Reisende i fiskeopplevelser (Hooked+)

  Ruud vender selv nesen hjemover om en ukes tid, men etter en lengre juleferie, går turen tilbake til Ascension og den ombygde seilbåten 9. januar. I februar heiser «Offshore Hunter» på ny seil, og ferden går denne gangen til Trinidad. Dette er en distanse på 3200 nautiske mil, og rundt fire uker på sjøen venter kaptein og mannskap.

  – Dette blir et nytt kapittel i eventyret, og vi gleder oss veldig til fortsettelsen, sier Morten Ruud til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles