More

  – Dette er organisert tjuvfiske, og i år vil det prioriteres meget høyt

  I disse dager åpnes de fleste av de større elvene i Norge for fiske, men mange steder har «sesongen» vart i flere måneder allerede. Det er nemlig nok av dem som driter i lover og regler.

  Av: Endre Hopland

  Tjuvfiske har vært et problem så lenge det har eksistert lover og regler her i landet, for slike ting er det slett ikke alle som bryr seg om. Oppsynsfolk som skal håndheve reglene ser mye rart i løpet av et år langs en elv eller en innsjø, og det er nok ikke fritt for at de har mistet troen på menneskeheten mer enn en gang. I Trondheimsområdet, som så mange andre steder i Norge, er tjuvfiske et stort problem. I Trondheim Omland Fiskeadministrasjon (TOFA) er ønsket å lære opp fremfor å straffe, men det finnes likevel helt klare grenser.

  – Vi har lagt oss på det jeg vil kalle en mild linje når det kommer til brudd på innlandsfiskeloven. Et glemt fiskekort eller en ørret for mye er slikt som kan skje, og det håndterer vi som voksne mennesker på stedet. Når redskapen går fra stang til garn, ruser og ståsnører, blir det derimot en helt annen sak. Grove ulovligheter innen innlandsfiske og alle ulovligheter i lakseførende vassdrag blir automatisk politianmeldt, sier Kay-Arne Olsen i TOFA til Hooked.

  I TOFA sitt nedslagsfelt er de spesielt plaget med folk som fisker ulovlig etter gytelaks i fredningssonen i Nidelva.

  – Her kommer det østeuropeere med fiskestang i fleng straks sesongen er over. Det meste vi har tatt på en gang var tolv stykker. Dette er organisert tjuvfiske, og i år vil det prioriteres meget høyt i samarbeid med politiet, sier Olsen til Hooked.

  Han understreker at tjuvfisket i TOFA sitt nedslagsfelt blir utført av folk fra alle samfunnslag og etniske opphav, men kan ikke skyve under teppet at innvandrere fra østlige deler av Europa er verstingene.

  – Utenom fisket på gytelaksen, er det mye ulovligheter rundt krepsing. Her settes det ut garn på elvebunnen, og rusefangst er også utbredt. TOFA har et stort oppsynskorps, men vi avdekker hele tiden smårusk og slurv. Vi ser også at det er meget viktig å ha godt synlig oppsyn ute i felten så ofte som mulig. Dette er ikke bare for å ta folk, men fordi vi skal fungere som et informativt opplysningsoppsyn, sier han til Hooked.

  Årets første tjuvfisker tok oppsynet fra TOFA allerede langfredag. Han var i ferd med å avlive en vinterstøing av en laks da han ble fersket. Slike eksempler finnes det mange av.

  – Tjuvfiske er nok dessverre et større problem enn vi vil innse, og det finnes mange kreative sjeler der ute. Utenom laksen og krepsen, fiskes det også en god del ulovlig i den ørretførende delen av elven. Nylig fant vi en haug med ståsnører, og vi vet også hvem som hadde satt de ut. I løpet av fjoråret skal han visstnok ha fått 170 ørreter på dette boksfisket sitt på et lite område av elven. Nå er han politianmeldt, sier Olsen til Hooked.

  Under kan du se TOFA sine egne bilder fra avdekket tjuvfiske:

  Dersom du oppdager ulovlig fiske i og rundt Trondheim, må du ikke nøle med å melde fra til TOFA. Oppdager du tjuvfiske andre steder i landet, tar du kontakt med lokalt oppsyn eller politiet. Det er i alle sportsfiskeres felles interesse.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles