More

  Vedlikeholdsguide: Slik gir du stangen din forlenget liv

  Fortjener stangen din en makeover? Antagelig gjør den det, for vi fiskere har lett for å glemme at vårt viktigste redskap trenger pleie. Vi viser deg hvordan du går frem.

  Av: Tobias Holter

  Som lidenskapelig fluefisker er det mye som skal være på stell til enhver tid. Forberedelser gir meg mye glede, og er med på å skape en bedre totalopplevelse når jeg er ute på fisketur. Fluene skal helst være sortert i boksen for å gjøre det lettere å finne imitasjonen du er ute etter, men like viktig er det at det skal se fint ut.

  Snøret skal helst være nysmurt, glatt og rent. En ny fersk fortom er heller ikke feil. Men hva med stengene? Jeg skal ærlig innrømme at jeg ikke har gitt de så voldsomt mye oppmerksomhet som de fortjener. Det er jo tross alt et av de viktigste redskapene for en fisker. Hva er ikke bedre enn et skinnende snellefeste og nyvasket, ren kork? Er du interessert i å gi stangen din et lite estetisk løft, bør du lese videre. Du trenger nemlig bare olje i ønsket farge, neglelakkfjerner, tørkerull/dopapir og en liten teipbit for å få det til.

  Rengjøring av kork:

  Påfør litt neglelakkfjerner på en bit tørkerull, og puss på korken. Når papiret er skittent, ta en ny bit med tørkepapir og litt neglelakkfjerner. Gjenta til korken er ren. Dra også over snellefestet for å fjerne fett, skitt osv.

  Etter at den er rengjort, skyller jeg kork og snellefeste under rennende vann. Tørk med en kjøkkenklut eller lignende. Korken er som ny. Nå er det snellefestet sin tur.

  Olje snellefestet:

  Ved å olje snellefestet, tetter du eventuelle «hull» inn til treverket. Dette kan hindre at snellefestet absorberer vann og slår sprekker, svulmer opp, eller i verste fall råtner. Er du fornøyd med fargen på snellefestet ditt, kan du bruke en klar olje. Mitt snellefeste har bleknet litt i løpet av de siste årene, og jeg har derfor valgt å gå for en mørk olje. I denne guiden bruker jeg en ekstra mørk olje som er beregnet til bruk på våpen.

  Teip over låseskruen og ringen for å unngå at det glir innpå oljen. Påfør et lag med olje. La det tørke i 10-15 minutter før du tørker av overflødige rester med papir. Om du ønsker mørkere snellefeste og større kontraster i treverket, kan du gjenta prosessen et par ganger. Legg gjerne klingen mellom to bøker for å løfte snellefestet.

  Vær tålmodig, og ikke påfør for mye olje, da dette kan skape ugjevnheter og fargeforskjeller. Etter at du har tørket av overflødige rester siste gangen, lar du snellefestet tørke over natten. Nytt liv!

  Disse teknikkene kan selvsagt også brukes på haspelstenger med korkhåndtak. Pass på stangen din, den er rett som det er din beste venn. Skitt fiske!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles