More

  Det helt urbane fisket

  Det er slett ikke nødvendig å investere i dyre stenger, sneller og bekledning for å få fisk. Å bo i by er heller ikke være noe hinder for en skikkelig sportsfisker. Kristian Leraand fra Oslo har gjort et poeng av å gjøre fisket sitt så urbant som mulig.

  Av: Endre Hopland

  Begrepet streetfishing har virkelig begynt å få innpass i sportsfiskemiljøer over det meste av kloden, og vesle Norge er ikke noe unntak. De siste årene har det blitt mer og mer populært å fiske med asfalt under skoene og byduer som eneste viltalibi i umiddelbar nærhet.

  Kristian Leraand er hektet for alvor, og gjennom sine snedig komponerte streetfishingfilmer, inspirerer han også andre hovedstadboere til å ta nærområdet i bruk.

  – Streetfishing er i korte trekk fiske i nærheten av sentrum, der omgivelsene rundt en er urbane elementer. Fisket foregår ofte i små bekker og vann, og litt av konseptet er at det ikke skal være nødvendig å reise så langt og at en skal kunne fiske i vanlige klær, på steder folk flest gjerne ikke ville fisket, forteller Leraand.

  Null i budsjett

  Selv har han drevet med streetfishing i et godt år nå, noe som blant annet har resultert i en rekke gode kortfilmer som alle er postet på YouTube-kanalen «Streetfishing». For tiden holder 22-åringen på med et større filmprosjekt innen samme sjanger kalt «Urban Imitation».

  – Dette blir en urban fluefiskefilm som er skutt gjennom denne sesongen, av og med fiskekompiser og kreative sparringspartnere. Filmen er et forsøk på å tilføre noe nytt til sportsfiskesjangeren, og jeg ønsker å rekke ut en hånd til den yngre generasjonen og kanskje skape noen reaksjoner hos de som allerede er aktive, sier Leraand.

  Filmen er laget i Oslo, med et ikkeeksisterende budsjett, og det er heller ingen form for sponsorer inne i bildet. Inspirasjonen er hentet fra gamle skate- og snowboardfilmer.

  – Jeg bor i båt over sommeren og jobber sporadisk som freelancefotograf for å kunne gå 100 prosent inn i prosjektet, forteller den fiskende filmskaperen.

  Langfilm nå i høst

  Fiskefilmene til Leraand er allerede noe annerledes enn det meste annet som finnes ute på den store verdensveven, men det siste prosjektet blir enda mer spesielt.

  – Jeg prøver å kombinere fluefiske, kunst, musikk og fotografi, og pakke det hele inn i en urban og litt rebelsk boks. Dette er min unnskyldning for å kunne gjøre akkurat det jeg vil i sommer, gliser han.

  All musikk i filmen er produsert av gode venner av filmskaperen, som nylig signerte med YouTube-nettverket Nordic Screens.

  – Det ville kanskje vært naturlig å dele filmen opp i episoder, men jeg vil ha laget en fullengder i sportsfiskesjangeren. Kanskje er dette min måte å fri til de aktive fluekasterne på?, sier han.

  Filmen blir å finne på Leraand sin streetfishingkanal på YouTube allerede nå i høst, og teaseren som nå ligger på nett vitner om at her er det mye snacks å se frem til.

  Finfine muligheter

  Streetfishing er ellers for folk flest, og selv om Leraand fisker med flue, er ikke dette noe must i seg selv. Sluk, spinner, wobbler, jigg og ikke minst naturlig agn fungerer også som bare det på byfisken.

  Midt i Oslo er det for øvrig finfine muligheter for urbant fiske, både i ferskvann og sjø. De mange bryggene langs Oslofjorden kan gi deg mye flott fisk, og det samme kan småbekkene og parkvannene midt i sentrum.

  En må naturlig nok regne med at folk lurer på om en er riktig vel bevart, men litt må en tross alt ofre for den spennende men spesielle grenen av sportsfiske. Prøv da vel…

  (Denne artikkelen ble opprinnelig publisert i festivalmagasinet til Oslo Internasjonale Fiskefestival)

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles