More

    Brennhett sommerfiske i Mjøsa – Arild har 30 ørret over halvmeteren bare i juli

    På under to uker har Arild Falkfjell landet 41 ørret i Mjøsa, og hele 30 av disse har vært over minstemålet på 50 centimeter.

    Av: Endre Hopland

    At vårfisket i Mjøsa kan være fantastisk er noe de fleste etter hvert har fått med seg, men visste du at også sommerfisket kan by på massevis av storørret? Det kan det nemlig, i alle fall i år. Bare spør Arild Falkfjell. I perioden mellom 1. og 12. juli i år fikk han nemlig hele 41 ørret under trolling i Mjøsa, og tre fjerdedeler av disse var altså en halvmeter eller lengre. 39 av fiskene svømmer fortsatt rundt i Norges største innsjø.

    Les også: Drømmefiske på Mjøsa – en videodokumentar fra en fantastisk fiskenatt

    – Til sammen er det snakk om 93 kilo med ørret, med en toppfisk på 5,4 kilo. Tre fisker har vært mellom fem og seks kilo, en har vært mellom fire og fem, åtte har vært mellom tre og fire og 18 har vært fra minstemålet opp opp til tre kilo. Av de øvrige elleve var nesten alle over 40 centimeter. Det er nokså ekstremt, spesielt i juli, sier Falkfjell til Hooked.

    Falkfjell er opprinnelig fra Verdal i Trøndelag, men han har bodd på Hamar siden 2002. Dessverre brukte han tretten år på å innse hvilket fiskeparadis Mjøsa er.

    – Jeg har fisket hele livet, men da jeg flyttet hit fikk jeg høre at det var nesten umulig å få fisk i Mjøsa, så jeg holdt meg unna. For tre sesonger siden kjøpte jeg og kjæresten til en venninne av min kone båt sammen og prøvde oss likevel, og det viste seg å være moro. Dermed kjøpte jeg båt selv året etter. Nå har jeg i snitt 300 timer i året på Mjøsa, og stortrives med det, sier han til Hooked.

    Falkfjell hadde godt fiske i mai, noe som ikke er uvanlig for trolligfiskerne i Mjøsa, men juli har altså toppet alt. Hvorfor det er slik har fiskeren klare formeninger om.

    – De gamle sier at det var på samme måte i 1995. Da var det flom i Mjøsa, og det har det vært i år også. Vannføringen er høy, og det er ekstremt mye krøkle som ørreten kan beite på, sier han til Hooked.

    Les også: Christian fikk kjempeørret i Mjøsa: – Det ble emosjonelt på dekk

    At Falkfjell får fisk er det liten tvil om, men han er også veldig opptatt av at andre fiskere skal lykkes. Dette er grunnen til at han alltid spiller med åpner kort om hvor han fisker og hva som henger i enden av snøret, og via Periscope livestreamer fisket sitt hyppig slik at alle interesserte kan få et innblikk i hans fiskeverden.

    – Jeg ønsker å skape interesse, og derfor deler jeg mye. Fra gammelt av er Mjøsa en myteomspunnet sjø som har ord på seg for å være vanskelig å få fisk i, men nå blir vi flere og flere som deler våre erfaringer, og da blir ting enklere for folk. Jeg avslår ingen Facebook-forespørsler, og på egen vegg melder jeg fra hver gang jeg er ute, og linker alle livestreamer. Sendingen kan også følges direkte i Periscope-appen om du søker på Team Falken, sier han til Hooked.

    Falkfjell kjører med ekkolodd, kart og downscan, og de fire snørene som til enhver tid er i sjøen er vanligvis festet i planerboards eller dypriggen. Det er med andre ord lite som er overlatt til tilfeldighetene når han legger ut på Mjøsa. Hva han henger i enden av snøret er også essensielt, og Falkfjell har sin soleklare favoritt i utstyrsjungelen.

    – Det går mye i Tasmanian Devil. Den har vært en favoritt i mange år. Av de 41 fiskene jeg fikk på julis tolv første dager, tok 36 stykker på Tasmanian, sier han til Hooked.

    TASMANIAN: Arild Falkfjell tar nesten alle sine ørreter på klassikeren Tasmanian Devil. (Foto: Privat)

    Falkfjell er krystallklar på at trollingmiljøet på Mjøsa er veldig bra, og nettopp dette med miljøbygging og vennskap, som igjen gir kunnskap, mener han er en stor drivfaktor for alle som fisker på landets største innsjø.

    – Mjøsa er også noe helt eget i seg selv. Lyset over sjøen er helt spesielt, og for meg handler fisket her om både rekreasjon, naturopplevelser og selvsagt også spenning. Fisket er også en modernisert utgave av en gammel tradisjon, en kulturarv jeg synes det er viktig at vi viderefører. Det gjør vi aller best ved å vise yngre fiskere hvordan vi fisker, forteller han.

    Falkfjell har i snitt 60 turer på Mjøsa i året, noe som altså tilsvarer pluss/minus 300 timer, og han streamer live via GoPro-kameraet i båten straks det er action.

    – En må ha ei fryktelig snill kjerring for å kunne holde på slik, men det har jeg heldigvis, gliser han.

    Les også: Rosa fiskestang – check! Nordnorsk yrkesfisker – check! Kano på Mjøsa – check! Ørret på 8,4 kilo – check!

    Falkfjell lar altså de aller fleste av fiskene han får på Mjøsa svømme videre, og dette er en holdning stadig flere deler.

    – Mjøsfisket har hatt ord på seg for å være et blodbad, der all fisk kakkes, men slik er det ikke lenger. De fleste tar det de trenger til mat, og resten blir satt tilbake. Mange mener Mjøsa er sårbart for stangfiske og at det fiskes for effektivt, men den store skarvbestanden og Hunderfossens åpne turbiner er nok en langt større trussel for fisken i sjøen. De aller fleste fisker fornuftig og forsvarlig, og det er også disse holdningene vi prøver å lære videre, sier han til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles