More

    Beinkaldt påskevær lurte diger sjøørret inn på grunt vann

    Erlend Vivelid Nilssen glemmer neppe påskeaften 2018 med det første. Da tok nemlig en sjøørret på hele 80 centimeter fluen han serverte.

    Av: Endre Hopland

    – Fisk på over 60 centimeter er mer eller mindre normalt i disse områdene, vel og merke dersom man treffer greit med forholdene. Fisk på over 70 centimeter hører til sjeldenhetene, da disse ofte er lenger ute i fjorden og banker sild og brisling. Likevel hender det at også disse besøker grunnene. At det skulle dukke opp en sjøørret på 80 centimeter hadde jeg derimot ikke sett for meg. Det er langt over alle forventninger, og det var en vanvittig opplevelse, sier Erlend Vivelid Nilssen til Hooked.

    Les også: Norgescupen i fluefiske er avgjort, og Erlend Vivelid Nilssen er historisk

    Askøy-karen er, som mange Hooked-lesere sikkert har fått med seg, en av landets fremste konkurransefluefiskere, om ikke den fremste. Han har vunnet alt som vinnes kan av nasjonale fluefiskekonkurranser, og han har også representert landslaget i en årrekke. Innimellom konkurranser og trening får han av og til tid til det han selv kaller kosefiske, og når disse mulighetene dukker opp er sjøørretjakt med flue i sjøen en av favorittene.

    I påsken la Vivelid Nilssen og samboer Regine Emilie Mathisen turen til en av de mange fjordene på Vestlandet, og omgitt av vill natur og rasfare på alle kanter, opplevde de to et fiske som i sannhet må kunne kalles eventyrlig. Det vil si, selve fisket var egentlig nokså tregt til plassen å være, men snittstørrelsen på fisken de fikk var upåklagelig.

    – Vi hadde fire fiskedager totalt i påsken, og det var slett ikke de mest effektive øktene jeg har vært med på. Det ble egentlig mest kjøring mellom plasser, observering og venting på riktige forhold. I løpet av disse fire dagene fikk jeg 15 sjøørret, noe som er godt under normalen her, men med fisker på 64, 72 og 80 centimeter i håven, er jeg likevel veldig fornøyd. 80-centimeteren er den største sjøørreten jeg noen gang har landet, sier Vivelid Nilssen til Hooked.

    Den erfarne fluefiskeren veier sjelden fangstene sine, men estimerer vekten på sjøørreten på 1-2,5 kilo svært nøyaktig på øyemål. Han har likevel alltid med seg en vekt i tilfelle det skulle gå på større fisk. Det gjorde det altså i påsken, men da kom også vekten til kort.

    – Problemet med den vekten er at den bare går til fire kilo. Jeg prøvde å veie 72-centimeteren i håven, men fjæren gikk rett til bunns. Dette var en fisk i meget godt hold, helt tydelig en sildejeger, så at den lå på rundt fire kilo er jeg i alle fall ikke i tvil om. 80-centimeteren ble aldri veid, da jeg skjønte at det ikke var noen vits med firekilosvekten. Denne var ikke fullt så feit som den første, men likevel en fisk i meget bra kondisjon. Jeg vil tro den veide rundt fem kilo, sier Vivelid Nilssen til Hooked.

    FANTASTISK FISK: Erlend Vivelid Nilssen fikk en sjøørret på 80 centimeter og rundt fem kilo i påsken. (Foto: Regine Emilie Mathisen)

    På grunn av årets så langt unormalt kalde vår på Vestlandet, regner Vivelid Nilssen med at mesteparten av sjøørreten fortsatt holder seg tett på elvene og ferskere vann.

    – Her er det selvsagt ikke lov å fiske på grunn fredningssoner, men dette er nok også grunnen til at det fort blir litt færre ørret ute på matbankene. De større fiskene tåler vanligvis det salte vannet bedre i kulden, og heldigvis var noen av disse på jakt i påsken, sier han til Hooked.

    Les også: Erlend og Terje med knallsterk pallplass i World Bank Masters

    I påsken var det mellom syv og ti minusgrader om nettene i området Vivelid Nilssen og Mathisen fisket. På dagtid varierte temperaturen fra to minusgrader til noen få plussgrader i solsteiken. Sjøen var naturlig nok også veldig kald.

    – På grunn av temperaturen ble taktikken enkel: Vi fant solrike grunner, og ventet på soltørst fisk på land under flo sjø. Jevnlig så vi enslige fisker komme inn på grunt vann for å bare stå i solen og varme seg. Mesteparten av fisket foregikk på fjære sjø. Da det oppvarmede vannet trakk seg tilbake fra grunnene, stod konsentrasjonene av fisk og ventet på varmen like utenfor marbakkene. Fisken var mer aktiv i dette vannet, og var også åpen for å sjekke ut fluene vi serverte dem, forteller han.

    Fiskeren selv liker godt å servere krepsdyr for fisken som jakter på og i nærheten av leopardbunn, og stort sett faller valget på CDC-reker inspirert av Runar Kabbe. Fargevalget er oftest tan eller sandfarget, men i kaldt vann foretrekker han alltid rosa, da dette er en farge treg ørret setter pris på i både saltvann og ferskvann.

    – I påsken fisket jeg med en slow intermediate-line med full fluorocarbon-fortom som bryter filmen raskt. Denne utrustningen synker så sakte at jeg kan tillate meg å fiske med lange og rolige inntrekk over grunt vann uten å gå i tangen. Jeg fisket med to fluer på fortommen hele tiden, en rosa Pattegris-variant i størrelse 4 som endeflue og en rosa CDC-reke i størrelse 6 som opphenger 180 centimeter lenger oppe. Totallengde på fortommen var 18 fot, med 0,26-spiss hele tiden, uansett hvor mye sol eller hvor blankt det var på overflaten i det glassklare vannet. Alle de største fiskene, fra to kilo og oppover, valgte CDC-reken på opphengeren, akkurat slik de pleier, sier Vivelid Nilssen til Hooked.

    VINNER I KALDT VANN: Rosa er et smart fargevalg til ørreten når det er kaldt i sjøen. (Foto: Regine Emilie Mathisen)

    Påskefisket bød ikke akkurat på noen vakfest for de to fiskerne. I løpet av de fire dagene så de faktisk bare fire vak. Dermed ble det mye blindkasting, men ikke uten en plan.

    – Vi oppsøkte strømtanter som traff marbakkene, eller avfisket kanter hvor vi så fisk passere med jevne mellomrom. Det å stå og kaste ut i dypet etter ørret har jeg alltid liten tro på, og der skjer det sjelden noe med mindre det er brislingjag eller et område hvor det passerer veldig mye fisk. Disse områdene har jeg fisket mye i gjennom mange år, så jeg begynner å bli bra kjent. Det sparer meg for mye tid med dødfiske. Er ikke forholdene optimale, flytter jeg meg raskt til neste plass der strømmen treffer litt anderledes for eksempel, forteller han.

    Les også: Sjekk den latterlig digre flueørreten

    Etter den strålende starten på sjøørretsesongen, som altså inkluderer en meget respektabel ny pers på arten, har målet for resten av året nesten gitt seg litt selv for Vivelid Nilssen.

    – Jeg tror ikke jeg skal sette meg mål om å perse på sjøørret med det første. Det blir for vanskelig å få til uten en seriøs satsning. Derimot kommer jeg nok til å legge ned en del tid på jakt etter de litt større havabborene utover sommeren og høsten, sier han til Hooked.

    PS: Erlend Vivelid Nilssen sine beste tips til sjøørretfiske om våren kommer i en egen sak på Hooked+ i løpet av uken. At disse fungerer bør det være liten tvil om.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles