More

  15-åring til topps i Nordsjøfestivalen

  Kristian Hausken (15) fra Haugesund fornekter seg ikke. For to måneder siden utfisket han hele den norske havfiskeeliten under NM i Tananger, og i helgen gikk han til topps i den prestisjetunge Nordsjøfestivalen.

  Av: Endre Hopland

  I Nordsjøfestivalen, som er en stor havfiskekonkurranse på Haugalandet, er det om å gjøre å veie inn flest kilo fisk fordelt på inntil ti fisker. Kristian Hausken, som med sine bare 15 år deltar i juniorklassen, var fullstendig overlegen under årets festival. Med sine til sammen 16,7 kilo fisk, var han 3,3 kilo foran nestemann, uansett klasse. Dermed vant han både junior- og seniorklassen suverent, og kan med rette kalle seg Nordsjømester 2015.  – Det er veldig moro at det gikk så bra, og jeg er selvsagt fornøyd med både resultatet og at jeg vant med så god margin. Fiskeåret så lagt har vært utrolig positivt for min del, sier Hausken, som i helgen faktisk ble den første junioren som noen gang har blitt kåret til Nordsjømester.

  Gode forberedelser

  At 15-åringen gjør det så godt når han konkurrerer er ingen tilfeldighet. I forkant av konkurransene gjør han nemlig alltid gode forberedelser, og spisser alt av utstyr, takler, pilker og agn ned til minste detalj. Under Nordsjøfestivalen hadde han også en viss hjemmebanefordel.

  – Jeg har fisket mye i Karmsundet før, så jeg vet hva som fisker bra, og jeg hadde på forhånd handlet inn mye dims og annet som fungerer. Planen for festivalen var å fiske med relative store agn og kroker, i håp om at det var noe fin torsk som var bitevillig. Og det var det, sier han til Hooked.

  Fisket begynte riktig nok veldig tregt, og i løpet av den første fisketimen ble det bare en torsk på rundt to kilo. Utover dagen begynte det derimot å bite litt bedre, og Hausken fikk lurt opp et par torsker i tre-firekilosklassen.

  – Etter hvert begynte det å bli noen kilo i kassen min, men det var utrolig mye makrell og småsei i sjøen, så det var til tider vanskelig å komme gjennom stimene. Det som fungerte best da var å ikke egne opphengerne, og heller ha mye agn på slepet, forteller han.

  Kjentmann

  Hausken fisket på samme båt som Odd Arve Gunderstav og Stein Rune Tveit, to rutinerte havfiskere som ikke hadde helt flyt under festivalen. Med unntak av et par godkjente torsker, var det nemlig yngstemann på båten som stod for den nevneverdige fangsten.

  Kristian Hausken 2
  Kristian Hausken (15) gjorde reint bord under Nordsjøfestivalen. (Foto: Privat)

  – Jeg hadde nok alle gullhårene om bord denne gangen, men det er ikke sikkert det er slik neste gang. At jeg fisket med Odd Arve var ellers helt avgjørende. Han kjenner Karmsundet bedre enn noen andre jeg vet om, og det var han som fant plassene. Jeg fikk også god hjelp med klepping av fiskene mine, sier Hausken til Hooked.

  Allerede før de var i land skjønte Hausken at han trolig hadde gjort sine saker bra. Under opptellingen i båten følte mannskapet seg temmelig sikker på at juniorseieren var i boks, men at de 16,7 kiloene også skulle holde til sammenlagtseier uansett klasse, det hadde de ikke trodd.

  Andreplass i lagkonkurransen

  – Da vi kom i land skjønte vi at det var mange som hadde hatt en dårlig dag, og de fleste hadde mellom fire og ti kilo i kassene sine. Derfor var jeg godt fornøyd da jeg veide inn mine 16,7 kilo. Hvordan det hadde gått fikk vi likevel ikke vite før under premieutdelingen, og det var utrolig gøy å bli utropt til Nordsjømester 2015, sier Hausken til Hooked.

  Den solide innsatsen med fiskestangen førte til både pokaler og mange fine premier til 15-åringen, som til daglig fisker for Karmøy Havfiskeklubb. Under Nordsjøfestivalen fiskes det både individuelt og på firemannslag, og laget til Hausken kom også godt fra årets konkurranse. Karene endte til slutt på en solid andreplass, mye takket være en ung havfiskers meget solide innsats.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles