More

    – En vet aldri hva en får med Beringhavet, og da blir det bra TV (Hooked+)

    At en serie om krabbefiske på Beringhavet skulle få 14 sesonger på Discovery hadde ikke krabbebåtskipper Sig Hansen sett for seg i sine villeste fantasier.

    Av: Endre Hopland

    – Da vi første gang hadde kamerafolk med oss ut på feltet, var det helt utenkelig for oss at jobben vår skulle bli så populær hos TV-seere verden over. Men det ble den, altså. Siden første sesong ble vist i 2006, har Deadliest Catch vært en av Discoverys mest populære, og nå ser jeg egentlig ingen ende på det hele, sier Sigurd Jonny Hansen, bedre kjent som kaptein Sig Hansen, til Hooked.

    Les også: Captain Sigs krabbeagn skal revolusjonere verdens skalldyrfiske

    Hansen er født, oppvokst og bosatt i Seattle, men foreldrene hans er opprinnelig fra Åkra på Karmøy, og han snakker flytende norsk med bred dialekt og ser på seg selv som nordmann til langt inn i beinmargen. Det var også på sommerferie på Karmøy han som liten pjokk begynte med krabbefiske, og tjente sine første kroner i bransjen som senere skulle fome hele hans liv og karriere.

    Som 12-åring begynte eldstemann i søskenflokken på tre å jobbe på familiens krabbebåt ved siden av skolegangen, og da han var ferdig med ungdomsskolen ble det krabbefiske på heltid for den gang 14 år gamle Sig. Ti år senere, etter å ha jobbet som både deckhand, deckboss og avløsningsskipper, tok han over roret på F/V Northwestern for godt. Her har han blitt værende.

    De siste 13 årene har Hansen og en rekke av de andre skipperne i krabbebåtflåten i Alaska hatt med seg filmfotografer fra Discovery Channel hver gang de har lagt ut på det jevnt over stormfulle Beringhavet. Dette har gitt millioner av TV-seere verden over et unikt innblikk i hvordan det knallharde livet på en krabbebåt utarter seg. Så langt har det blitt laget 200 episoder med hardcore krabbefangstaction, fordelt på 14 sesonger. Flere blir det garantert, for seriens popularitet er nemlig fremdeles skyhøy. Sig Hansen har klare tanker om hvorfor.

    – Det er fordi vi er så fucking sexy! Neida, jeg tror mye handler om at dette er et program hele familien ser på sammen. Serien har også gått så lenge at en far kan ha sett tidlige sesonger med sin sønn, og nå ser kanskje sønnen det med sitt barn. Kanskje bestefaren får være med også, og da blir det en generasjonsserie. Det er knallbra, sier han, og legger samtidig til at han tror Deadliest Catch også er en serie som nok kan være inspirerende for en del mennesker.

    VERDENSKJENT KRABBEFISKER: Gjennom Discovery-serien Deadliest Catch har Sig Hansen gjort krabbefiske i Alaska til noe folk over hele verden har et forhold til. (Foto: Endre Hopland)

    – Jeg tror mange synes det er godt å se at det fremdeles går an å jobbe med hendene, og ikke bare foran en datamaskin. Vi er også en del av en serie som handler vel så mye om mennesker som om fiske. TV-seerne blir jo kjent med mannskap og skippere, og det dukker opp mange forskjellige historier på den måten. I tillegg blir det jo gjerne en del action når folk går oppå hverandre så lenge, gjerne med lite søvn og mye vær, sier Hansen til Hooked.

    Det er også et soleklart mestringsaspekt knyttet til serien, og Hansen har ikke tall på hvor mange unge menn som har tatt kontakt med han og vært overbevist om at de kunne gjort en kjempejobb på et krabbebåtdekk i Berginghavet.

    – Dette er ofte folk som vil bevise for seg selv at de kunne klart det, men det er få som faktisk klarer det. Jeg har vært gjennom mange greenhorns opp gjennom årene. De fleste har ikke det som kreves for å bli en krabbefisker i Alaska, sier Hansen til Hooked.

    Båter, skippere og mannskap har kommet og gått gjennom 14 sesonger med Deadliest Catch, men Sig Hansen og F/V Northwestern har vært med hele veien. Dette har gitt både skipperen selv og båten hans kjendisstatus. Utenom å spille en av hovedrollene i en av Discoverys topp tre-serier i 14 sesonger, har Hansen blant annet deltatt i realityshowet The Celebrity Apprentice og gitt stemmen til båten Crabby i Disney Pixar-filmen Cars 2. Og for de som ikke har sett Cars 2, så er selvsagt Crabby modelert etter F/V Northwestern, som Hansen eier og driver sammen med brødrene Norman og Edgar.

    Les også: På krabbefiske med Sig Hansen og norskprodusert superagn

    Å ha et kamera stukket opp i trynet når en skal utføre en av de tøffeste og farligste jobbene på kloden kan være utfordrende for både skipper og mannskap, og da særlig når krabben er vanskelig å finne eller Beringhavet viser seg fra sin villeste side. Hansen selv har etter hvert blitt godt vandt til at det filmes om bord, men skumle situasjoner oppstår likevel fremdeles som en direkte følge av produksjonen.

    – Det er slett ikke alltid det er greit å ha kameramenn om bord. Det er virkelig ikke det, altså. Særlig hvis det er lærlinger som er med kan det fort bli skummelt. De er ferske, og de vet ikke hvor de skal stå i forskjellige situasjoner. Slikt er farlig ute på havet. Vi har faktisk berget livet på kameramenn to ganger allerede. Men det er kjekt å ha de med, også. Det er kjekt når vi får fulle teiner og last i båten. Da blir stemningen fort god. Saken er at en aldri vet hva en får med Beringhavet, og da blir det bra TV, sier Hansen til Hooked.

    IKKE FOR ALLE: Å være krabbefisker i Alaska er regnet som et av verdens hardeste yrker, men det mangler ikke på folk som mener de har det som skal til for å lykkes. På kartutsnittet er Dutch Harbour, krabbebåtenes havn når de reiser nordover, markert. (Foto: Skjermdump/Google)

    Krabbefisket i Alaska er ikke på langt nær det samme i dag som det det en gang var. Streng kvotering og statlig innblanding sørger for dette. Antallet krabbebåter er også kraftig redusert.

    – Før vi fikk kvotesystemet var det over 200 båter som fisket krabbe i Alaska. Styresmaktene kjøpte ut 70 av disse for 100 millioner dollar, og nå er det bare 60-70 krabbebåter igjen. Det er mange som har fisket i Alaska tidligere som nå har reist tilbake til Norge for å fiske her, og det skjønner jeg godt, sier skipperen til Hooked.

    For Hansens egen del er det likevel helt uaktuelt å gi slipp på yrket og livsstilen han elsker så høyt, til tross for at han har blitt 52 år gammel og altså har 40 år som krabbefisker på nakken.

    – Jeg er ikke død enda. Hjerteinfarktet (i mars 2016, red.anm.) tok ikke knekken på meg, og selv om jeg kunne gått av med pensjon når jeg ville, er jeg ikke der enda. Det er et hardt liv, men jeg elsker å ha det slik. Det må en bulldoser til for å få meg ut av styrehuset mitt, gliser den verdenskjente krabbefiskeren.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles