More

  Slik smører du opp snellen din med olje og fett (Hooked+)

  Hei!

  Lurer på hva jeg kan bruke til å smøre haspellsnella mi hvis jeg ikke har smørning som hører til snella tilgjengelig?

  – Mvh Jim

  Hei!

  For å vedlikeholde haspelsnellen din, selv om du ikke lenger har den originale oljen/fettet som fulgte med, så har du flere varianter å velge i. Du får kjøpt olje og fett enten hver for seg, i fellespakke eller som sett der det følger med et par enkle verktøy i en dimensjon som man ofte finner på muttere og skruer i sneller opp til en viss størrelse.

  ABU Garcia, som i Norge føres av Pure Fishing Norway, leverer nevnte varer, og du finner det i de fleste sportsbutikker som har et ok utvalg av fiskeutstyr. På disse pakkene er det også enkle diagrammer som viser hvor du skal bruk olje, og hvor du skal bruke fett. Du får også kjøpt fett og olje hos de butikker som fører varer via Seeberg. Seeberg forhandler Ardent, som er et godt anerkjent merke innen vedlikehold av fiskeutstyr.

  Ha i tankene at det er liten vits å overdrive både olje og fett. Bruker du snellen din til saltvannsfiske, så vil det å smøre opp snellens innside med et tynt lag fett kunne hjelpe til med å gi saltvannet litt mer jobb for å klare å trenge inn gjennom snellens naturlige inngangsporter. Få systemer er 100 prosent vanntett, så alle sneller setter pris på litt stell og vedlikehold.

  Ha spesielt fokus på kulelageret som sitter i seneføreren på bøylen. Her blir (salt)vann presset mot kulelageret ved konstant rotasjon under bruk. Dette er et lager man som regel må bytte etter mye bruk av snellen. En dråpe olje eller to direkte langs kanten av seneføreren vil gjøre at kulelageret spinner jevnt og vil bidra til å forhindre ulyd også. Er du komfortabel med å åpne delene i seneføreren, så vil en liten klatt fett også være topp her.

  Ikke smør opp snellens bremseskiver med fett hvis ikke du har kjøpt fett spesifikt til dette bruket. Mmeg bekjent selges ikke slikt fett i Norge. Dette vil kunne redusere bremsekraften og i verste fall føre til økt slitasje på skivene under kjøring av større fisk.

  Unngå også alt som heter WD40, 565 og lignende. Dette gi en viss effekt en liten stund, men slike midler løser opp alt av fett, så det vil ikke ta lang tid før du vil få en tørr, «død» følelse i snellen. Håper dette var til hjelp.

  – Med hilsen Jon Kolstad, allroundfisker og snelledoktor

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles