More

  – Hvor skal jeg fiske etter sjøørret og andre arter i Lofoten? (Hooked+)

  Hei!

  Lofoten for første gang, og saltvannsfiske er ganske ukjent. Derfor lurer jeg på litt tips om sjørret i området, og evntuelt fiske fra båt? Hvem? Hva? Hvor? Når man er gjeddefisker fra Østerdalen er dette fiske ganske ukjent, men veldig forlokkende fiske. Setter pris på alle tips og råd 🙂

  – Martin

  Heisann!

  Lofoten er en perle for mange typer fiske, så også etter sjøørret. Ørreten kan selvsagt fiskes i sjøen, både fra land og fra båt, og da handler det ofte om å finne byttefisk. Disse ferdes gjerne steder det er strøm, så odder og sund er fine sted å starte.

  Sjøørreten i Lofoten kan også fiskes oppe i flere av vannene i øyriket, og dette er faktisk nokså populært. Storvannet ved Øksfjorden er et fint sted å teste. Her tas det sjøørret, fastboende ørret laks og sjørøye. Fiskekort i Storvannet kjøpes hos Grunneierlaget eller på Statoil i Svolvær. Sistnevnte sted kan du også leie båt. Husk at fisketrygdavgift må betales på forhånd.

  Andre gode vann å teste sjøørreten i er Kongsmark, Langedalsvatnet, Fiskebølsvassdraget, Tennvannet og Delpsvassdraget. Alle disse vannene har oppgang av fisk fra sjøen, og fiskekort må kjøpes lokalet.

  Hva generelt saltvannsfiske gjelder har du massevis av muligheter i Lofoten. Området er kjent for sitt gode skreifiske, men det er tidlig på våren. Du får likevel mye fastboende torsk om sommeren også. Prøv med pilk eller shad i sandrenner og på topper fra 10-60 meters dyp. Fisk nært bunnen. Er fisket tregt kan du gjerne sprite opp kunstagnet med en fiskestrimmel eller to.

  Ønsker du et skikkelig heftig fiske skal du prøve deg på storseien som Lofoten også er kjent for. Ute i de strie tidevannsstrømmene er det ikke uvanlig at diger sei jager mindre artsfrender og makrell helt i overflaten. Særlig mye råere enn det blir det ikke i Norge. Seien finnes ellers pelagisk yttaskjærs, og den tar det meste som blir servert. En passelig stor shad er likevel et godt sted å begynne.

  Det aller råeste Lofoten har å by på er likevel storkveite. Spesielt i områdene utenfor Å tas det årlig mange fisker over 100 kilo. Driftfiske på strømutsatte steder med shad eller hel agnfisk i enden av snøret gjør vanligvis susesn, men når det kommer til kveitene finnes det aldri noen fiskegaranti.

  Lofotens mange sandfylte sund og viker huser ellers massevis av flatfisk som rødspette og sandflyndre, samt steinbit og hyse. Nappstraume er en klassiker, men det finnes fin fisk de fleste steder som passer beskrivelsen over. Lenger ute i havet kan du også treffe på uer i dypkantene. Agnbiter og strimler av fisk er det du har på krokene.

  Lykke til!

  – Endre Hopland, Hooked-redaktør og allroundfisker

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles