More

  – Hvor skal jeg fiske etter sjøørret og andre arter i Lofoten? (Hooked+)

  Hei!

  Lofoten for første gang, og saltvannsfiske er ganske ukjent. Derfor lurer jeg på litt tips om sjørret i området, og evntuelt fiske fra båt? Hvem? Hva? Hvor? Når man er gjeddefisker fra Østerdalen er dette fiske ganske ukjent, men veldig forlokkende fiske. Setter pris på alle tips og råd 🙂

  – Martin  Heisann!

  Lofoten er en perle for mange typer fiske, så også etter sjøørret. Ørreten kan selvsagt fiskes i sjøen, både fra land og fra båt, og da handler det ofte om å finne byttefisk. Disse ferdes gjerne steder det er strøm, så odder og sund er fine sted å starte.

  Sjøørreten i Lofoten kan også fiskes oppe i flere av vannene i øyriket, og dette er faktisk nokså populært. Storvannet ved Øksfjorden er et fint sted å teste. Her tas det sjøørret, fastboende ørret laks og sjørøye. Fiskekort i Storvannet kjøpes hos Grunneierlaget eller på Statoil i Svolvær. Sistnevnte sted kan du også leie båt. Husk at fisketrygdavgift må betales på forhånd.

  Andre gode vann å teste sjøørreten i er Kongsmark, Langedalsvatnet, Fiskebølsvassdraget, Tennvannet og Delpsvassdraget. Alle disse vannene har oppgang av fisk fra sjøen, og fiskekort må kjøpes lokalet.

  Hva generelt saltvannsfiske gjelder har du massevis av muligheter i Lofoten. Området er kjent for sitt gode skreifiske, men det er tidlig på våren. Du får likevel mye fastboende torsk om sommeren også. Prøv med pilk eller shad i sandrenner og på topper fra 10-60 meters dyp. Fisk nært bunnen. Er fisket tregt kan du gjerne sprite opp kunstagnet med en fiskestrimmel eller to.

  Ønsker du et skikkelig heftig fiske skal du prøve deg på storseien som Lofoten også er kjent for. Ute i de strie tidevannsstrømmene er det ikke uvanlig at diger sei jager mindre artsfrender og makrell helt i overflaten. Særlig mye råere enn det blir det ikke i Norge. Seien finnes ellers pelagisk yttaskjærs, og den tar det meste som blir servert. En passelig stor shad er likevel et godt sted å begynne.

  Det aller råeste Lofoten har å by på er likevel storkveite. Spesielt i områdene utenfor Å tas det årlig mange fisker over 100 kilo. Driftfiske på strømutsatte steder med shad eller hel agnfisk i enden av snøret gjør vanligvis susesn, men når det kommer til kveitene finnes det aldri noen fiskegaranti.

  Lofotens mange sandfylte sund og viker huser ellers massevis av flatfisk som rødspette og sandflyndre, samt steinbit og hyse. Nappstraume er en klassiker, men det finnes fin fisk de fleste steder som passer beskrivelsen over. Lenger ute i havet kan du også treffe på uer i dypkantene. Agnbiter og strimler av fisk er det du har på krokene.

  Lykke til!

  – Endre Hopland, Hooked-redaktør og allroundfisker

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles