More

  De beste tipsene for å lure ørreten fra isen (Hooked+)

  Hallo!

  Nokså erfaren sluk- og meitefisker på gode 21 år fra Hadeland. Drevet lite med isfiske i løpet av mine år som fisker, men vært ute noen turer i noen lokale vann her omkring. Særlig mort, abbor og sik på kikkfiske jeg har bedrevet, da kombinert med gjeddefisking. Men nå er jeg gira på å prøve ørreten i Nordmarka. De vannene i marka som jeg har fisket på sommeren er veldig utilgjengelige, så jeg har derfor sett meg ut noen fine villmarksvann nord i marka med fin størrelse på ørreten på sommeren. Aldri fisket i disse vannene jeg har tenkt, og aldri fisket eller fått ørret på isfiske heller. Spørsmålet blir da som følger: Hva er de beste tipsene og triksene for å lure ørreten? Har en del mormyskhaer i mange farger og størrelser. For utifra forumer og lignende er det dette som gjelder sammen med maggot? Men hvordan fiske? Teknikker, tips og erfaringer for isfiske etter ørret tas i mot med stor takk. På tide å få tatt noe ørret på isen nå før den blir borte., og da trenger jeg ekspertene til å hjelpe meg på vei.

  – Mvh Sigvart  Hei du!

  Det første en må finne ut av er om det er et vann der ørreten spiser fisk (predator), eller om den stort sett har en diett bestående av insekter og vanndyr. Om fisken er av predatortypen vil ofte fisken være mer storvokst. Vanligvis finner man predatorene på større vann og insektspiserne på mindre vann, men ingen regel uten unntak, og ofte ser vi også at ørreten er opportunist, altså spiser maten som er lettest tilgjengelig til enhver tid. Men hovedregelen er grei å forholde seg til.

  I småvann og tjern kan man ofte finne fisken langs bunnen dersom vannene er grunne, men sjekk også i bukter, utenfor odder, i smale sund samt inn- og utos. Selv om fisken ofte kan gå langs bånn, er det aldri dumt å også fiske oppover i vannlagene, sørlig utover vårparten når steinfluene begynner å klekke.

  Farge på mormyskha er vrient å si noe eksakt om. I grumsete, hummusfarget vann kan gjerne sterke farger levere bra. Gult og grønt er aldri feil. Farge på maggot? Til ørret har jeg hatt best resultat med hvit, men dette kan selvsagt variere. I klare vann bruker jeg ofte mørke mormyskhaer, men lysforholdene under isen dikterer også dette. Sølv og gull funker nesten alltid. Sørg bare for en skikkelig krok.

  Til predatorene i større vann er ofte balansepilk suverent. Her kan man ofte finne fisken i de frie vannmassene, så her er det mer utfordrende å lokalisere fisken, men mange av samme reglene gjelder også her. Finnes det frittliggende grunner og undersjøiske grunnerygger er på og rundt disse fine plasser.

  Balanser på 5-7 cm. er fine greier. Fisk dem opp og ned i vannet. Hogget kan like gjerne komme på 6-7 meters dyp som like oppunder isen. Bytt gjerne bukkroken til en noe større og sterkere en, og hold godt i stikka! Ofte hugger fisken etter en lengre pause mellom lokkedragene, så legg inn sånne. Lykke til.

  – Mvh Cato Bekkevold, fiskebok-forfatter og allroundfisker 

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Jaktlaget S2 Ep3 – Elgjakt

  Deltagerne blir med på elgjakt med løshund og postrekker. Klarer de å sitte stille? Klarer de å plassere skuddet om sjansen kommer?...

  Jaktlager S2 Ep2 – Rypejakt lokkejakt på elg

  https://www.youtube.com/embed/RCHVPBDIfLY Deltagerne må skaffe mat! Det besluttes at jaktlaget splittes for å øke...

  Jaktlaget S2 Ep1 – Elgjakt

  Jaktlaget er tilbake med sesong 2! Denne gangen går ferden til fantastiske Meraker Brug. 6 jegere fra hele landet danner et nytt...

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Related articles