More

  Slik fisker du trygt på isen

  Minusgrader betyr is på vannet, og for oss fiskere gir dette muligheter til å fiske fra denne isen. Dette er ikke helt ufarlig, så det gjelder å ta sine forhåndsregler. Slik fisker du trygt på isen.

  Av: Daniel Tilrem, Fiskeavisen

  Isfiske kan være en risikosport. Isen kan nemlig gi etter, og iskaldt og dypt vann gjør det unektelig vanskelig å komme seg opp igjen.

  Så, hvordan forholder en seg til et vann med is en ikke har vært utpå enda? Her er utstyret du må ha og forhåndsreglene du må ta før du begir deg ut på isen.

  Ispigger:

  isfiske-2Ispigger er to «spikre» som er festet til hvert sitt håndtak som du har rundt halsen. Disse er festet med en tråd, som fungerer fint som et halskjede. Skulle du ramle gjennom isen, er de enkle å få tak i. Ispiggene bruker du til å klatre opp på isen igjen ved å ta en pigg i hver hånd og dra deg oppover. Beina fungerer også som et godt hjelpemiddel her.

  Tau:

  isfiske-3Er du alene og skal teste isen, kan det være lurt å binde fast tauet i et tre før du går utpå. Når du er knytt fast, kan du begynne å prøveborre med isboret som vi kommer tilbake til i neste punkt. Er man flere på usikker is, så kan man binde alle sammen fast i ett og samme tau Om en er uheldig, er det enkelt for resten å dra opp vedkommende som har ramlet uti. Må man bevege seg nærmere vedkommende, vil jeg anbefale at en legger seg ned på isen for å fordele vekten.

  Isbor:

  isfiske-4En selvfølge å ha med om man skal isfiske er et isbor. Med dette borrer en hullene en skal fiske i, men dette er også et utrolig viktig verktøy for å finne ut hvor sikker isen er. Ved å borre prøvehull utover isen mens man går, finner man ut hvordan type is det er og hvor sikker den er. Stål/blankis er den tryggeste isen og kan være trygg alt ved 10 centimeter. Er isen hvit men hard er den trygg ved 15 centimeter og oppover. Merker du at isborret suger seg fast, og isen er vanskelig å borre i, da er det nok mye våt snø og vann mellom islagene som gjør isen veldig usikker. Her lønner det seg å ta en vurdering av hvordan islagene er før og etter det blir vanskelig å borre.

  Flytedress/flytevest:

  isfiske-5En flytedress jelper deg med å ikke havne under isen. Under isen er det mørkt og skummelt, og du vil ikke rote deg bort der nede. Ved å ha på flytedress eller redningsvest, holder du deg flytende. Denne gjør det også enklere for deg å komme opp på isen.

  Ispigger:

  isfiske-6Brodder lar deg unngå å rammle og slå deg hardt på isen. Broddene kommer i utrolig mange former og fasonger, men de gjeveste er de du bare trer utenpå skoen, og som sitter godt. Det er viktig at piggene på broddene er kraftige og virker litt skarpe. Piggene skal feste seg godt i isen for at du ikke skal skli. Vent gjerne med å ta på broddene til du er utpå isen for å forhindre at piggene skal gå i stykker.

  PS: Det er spesielt viktig å passe på elveutløp når du skal ut på isen, da denne er svakere der vann ofte er i bevegelse. Det samme gjelder om det er mye bobler i vannet, altså luft som kommer opp fra bunnen. Ser du at isen er mørkere noen plasser, så styr unna disse da det kan ha vært et åpent hull her tidligere, og isen er i ferd med å fryse over igjen.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles