More

  Nicolai (10) fikk både gråhai og rødhai fra isen på samme fisketur

  Ti år gamle Nicolai Ødegård fra Ås klinte til med både gråhai og småflekket rødhai da han var på fisketur på den islagte Sandebukta i Vestfold lørdag.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg har aldri fått hai før, så dette var superkult, spesielt siden det ble to forskjellige haiarter. Jeg fikk også min første hyse rett før vi skulle gå hjem, så det ble tre nye arter på meg denne turen, sier en strålende fornøyd Nicolai Ødegård til Hooked etter en lang dag på sjøisen.

  Nicolai fisket sammen med pappa Robin og kompisen hans Thomas denne lørdagen, og siden Sandebukta for tiden har trygg is et langt stykke utover, ble dette et naturlig valg av fiskested. Målsetningen for både far og sønn denne turen var nemlig å få småflekket rødhai, en haiart som på landsbasis er nokså uvanlig å få på stang, men som er relativt tallrik i Sandebukta og ellers i Oslofjorden.

  – Vi stoppet først for å fiske etter spisshalet kutling, men på den plassen fikk jeg bare en sandflyndre. Pappa fikk noen sandkutlinger, men ingen av oss fikk spisshalet. Derfor bestemte vi oss for å gå litt lenger ut for å fiske etter dagens targetart. Vi fisket lenge, og fikk en del hvitting, men da det begynte å mørkne tok vi oss en pause og spiste pølser fra termos. Akkurat da nappet det hos pappa, og han dro opp en småflekket rødhai. Han jublet veldig, for han har ikke fått den før, og han har jaktet på den i tre år, sier Nicolai Ødegård til Hooked.

  Rødhaifangsten til senior gav yngstemann blod på tann. Haiene var definitivt på farten der nede under isen, og med selvlagde takler med selvlysende slange, sirkelkrok og makrell som agn, fortsatte han jakten på sin første hai noen gang.

  – Etter en stund pep det i nappvarsleren på en av stengene, men da jeg sjekket var det ingenting i andre enden. Samtidig begynte det å pipe masse på stangen min, så jeg løp bort og kjente at det var veldig tungt å sveive. Etter hvert fikk jeg likevel fisken opp, og pappa så med en gang at det var en gråhai. Da ble det mye ståhei på isen, og folk kom løpende for å se på den. Vi tok bilder, vekt og mål før vi slapp den forsiktig ut igjen, sier Nicolai til Hooked.

  GRÅHAI: Nicolai Ødegård med gråhai på nesten to kilo, en fangst de fleste i artsfiske-Norge misunner den unge fiskeren. (Foto: Robin Wolff Ødegård)

  Gråhaien til Nicolai veide 1,96 kilo og var 80 centimeter lang. Selv om gråhaien kan bli opp mot 40 kilo tung, er dette et relativt stort eksemplar til Norge å være. Norgesrekorden er riktig nok på pene 10,6 kilo, men denne fisken ble tatt for 40 år siden. De få eksemplarene som fiskes her til lands nå for tiden er stort sett under kiloen.

  Gråhaien er jevnt over en sjelden art i Norge, men de eksemplarene som dukker opp blir vanligvis tatt et eller annet sted i Oslofjordsystemet. Sandebukta og Drøbaksundet regnes som hotspoter for arten på våre kanter av verden, men det er viktig å understreke at hotspoter i denne sammenhengen er meget relativt. Arten kan ellers lett forveksles med den langt vanligere pigghåen, men mangler blant annet de karakteristiske piggene foran ryggfinnene. Pigghåen har vanligvis også prikker i skinnet, i motsetning til gråhaien.

  Norges nye landsdekkende fiskekonkurranse. Vinn fantastiske drømmepremier hele året. Drømmefisken er rett rundt hjørnet

  Etter at oppstyret rundt fangsten til den unge fiskeren hadde lagt seg, nappet også Thomas opp en småflekket rødhai. Dermed hadde hele følget på tre fått hai denne turen, og alle var fornøyde.

  – Derfor begynte vi å pakke sammen, men før vi var ferdige pep det i en nappvasler, igjen. Jeg løp bort og tok tak i stangen, sveivet opp og der hang det en småflekket rødhai på 700 gram. Det var veldig kult, for da hadde jeg fått to haiarter på en tur, sier tiåringen til Hooked.

  SMÅFLEKKET RØDHAI: På tampen av fisketuren dukket det også opp en småflekket rødhai for Nicolai Ødegård. (Foto: Robin Wolff Ødegård)

  Før fisketuren var omme rakk storfiskeren som nevnt å hale opp en hyse, også. Med sine gode to kilo var dette en flott fisk til Sandebukta å være. I tillegg var det art nummer 29 på stang i Norge for Nicolai, som nylig ble medlem av Ski Havfiske Klubb, der pappa Robin har fisket de siste 15 årene og nå er leder.

  – Fremover skal Nicolai få være med på mange klubbturer, noe som han har ventet på- og gledet seg til i flere år nå. Ellers blir det sikkert mange flere turer rundt om på Østlandet, da det fortstatt er noen arter igjen for far å fiske etter, og mange for junior, sier pappa Robin Wolff Ødegård til Hooked.

  PS: Samtlige haier som ble tatt på Sandebukta denne lørdagen fikk friheten tilbake etter veiing og fotografering.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles