More

    Kompisgjeng med fantastiske ørretfangster fra isen

    I løpet av den siste uken har Albin Dal og kompisene hans fåtte fire ørreter på over 3,6 kilo fra isen. Samtlige fisker tok i små skogsvann i Oppland.

    Av: Endre Hopland

    – Det blir ikke lett å toppe dette her, altså. Det er tatt ørret på syv-åtte kilo i disse vannene, men slike fisker er det mye vann mellom. Vi har blitt enige om å kjøre på til alle tre har fått ørret over fem kilo på isen, men jeg regner med at det kan ta tid, sier Albin Dal til Hooked.

    Både han selv, broren Mathias Aldorf og barndomskompisen Kai Erik Westergaard har fisket siden de var små, men det hele ble litt mer seriøst fra rundt 2010.

    Selv ble Dal bitt av artsfiskebasillen, mens broren og barndomskompisen primært fokuserte på ørret og sjøørret. Kompisgjengen fisker fremdeles mye sammen, og nå i julen har det blitt tre turer på isen med grov ørret som target. Uttellingen har mildt sagt vært upåklagelig.

    Vi skrur klokken nesten fem år tilbake. Det er en urovekkende varm februardag i 2012, og ut av ingenting hugger det tungt i den lette Skogseidstikka til Aldorf mens karene fisker på et av sine hjemlige skogsvann. Etter en lang og dramatisk kamp havner et prakteksemplar av en ørret på 3365 gram på isen, og fiskerne vet ikke helt hva de skal tenke.

    På denne tiden var dette en nærmest uvirkelig ørret, og fra denne februardagen av var ismeite etter storørret en ny favoritt i gjengen.

    (Foto: Privat)

    – For å gå mer målrettet til verks, hentet vi mye inspirasjon fra Erik Grimsøen sin artikkel om ismeite etter stor ørret. Satsingen bar frukter, og Mathias klinket til med nye pene ørreter på 3510 gram og 2635 gram fra samme vann. For min del ble det derimot alltid stang ut. Jeg var alltid med, men det var alltid på de andre sine stenger ørreten hugg, sier Dal til Hooked.

    Så vidt han vet er det knapt tatt større ørret enn brorens i vannet der de fisker, og med tanke på at det jevnt over går 50 gjeddesniper per ørret, har det etter hvert også skortet litt på motivasjonen til å fortsette satsingen her. Kristian Thoresen sine Facebook-bilder av grov ørret fra andre islagte skogsvann fikk derimot fart på storørretabstinensene igjen.

    – Jeg tok kontakt med Kristian og spurte om han kunne komme med noen tips til vann vi kunne prøve oss i. Vi kom i god dialog, og etter hvert ble vi invitert opp for å teste noen av hans godvann. Og en slik invitasjon kunne vi ikke si nei til, forteller Dal.

    Den første turen gikk allerede i begynnelsen av desember, men mesteparten av fisketiden røk med til å gjøre seg kjent med vannet. Fisk ble det lite av, men dette skulle endre seg allerede på neste økt for en liten uke siden. Denne gangen var det Westergaard som ble med på tur, og bare et kvarter etter at alle stengeme var satt ut, runnet det brutalt på stangen nærmest land.

    – Dette var Kai sin, og fisken satt da han gjorde tilslag. Vi skjønte raskt at dette ikke var noen liten fisk, og kampen ble seig og tung. Fisken bare stanget og stanget, og den var nesten umulig å presse opp til hullet. Etter rundt ti minutter klarte vi likevel å styre fiskens hode opp i hullet, og jeg fikk den opp på avkrokingsmatten. Fisken var rett og slett brutal. Kai sin gamle pers på 1,5 kilo var behørig knust. Ørreten ble veid til fantastiske 5150 gram, en helt fantastisk fisk, sier Dal til Hooked.

    (Foto: Privat)

    Etter noen raske bilder fikk storørreten svømme tilbake igjen. Dette ble den eneste fisken på land denne dagen, men timeplanen ble selvsagt ryddet slik at en ny økt kunne gjennomføres allerede dagen etter.

    – Denne gangen hadde Kristian invitert Mathias og meg med på et annet vann. På samme måte som dagen før smalt det kort tid etter at alle stengene var satt ut. Denne gangen runnet det bestemt på min ytterste stang. Skulle det endelig være min tur? Jeg kjente raskt at min gamle pers kom til å bli knust, og fighten var som gårsdagen, bare litt kortere. Opp kom en flott ørret på 3680 gram, og jeg var strålende fornøyd, sier Dal til Hooked.

    (Foto: Privat)

    Utover morgenen fikk Aldorf to mindre ørreter med en toppfisk på 1,6 kilo, mens Thoresen mistet en tokilosfisk da det begynte å skumre. En helt godkjent dag på isen, med andre ord.

    – Mathias hadde nå blitt presset ned på tredjeplass i den interne ørretkonkurransen vår, og han var revansjesugen så det holdt. Vi bare måtte få presset inn en tur til, og i romjulen var alle tre med. Hjemme i Oslo hadde all snøen regnet vekk, og vannene lå som skøytebaner. Dit vi skulle hadde det derimot falt en halvmeter med snø, og det var ganske brutalt å dra seg gjennom med fullastet pulk. Men det skulle bli verdt det, sier Dal til Hooked.

    Denne gangen ble det fisket på samme vann som sist, og karene møtte Thoresen ute på isen. Nok en gang runnet det tidlig, og nok en gang var det en av Dal sine stenger det var aktivitet på.

    – Denne gangen var det hullet ved siden av det som leverte sist det smalt i, og en ny flott ørret på 3790 gram havnet på avkrokingsmatten. Etter å ha studert litt bilder, viste det seg faktisk at det var den samme fisken jeg fikk uken før. Nå hadde den blitt 110 gram tyngre, forteller Dal.

    (Foto: Privat)

    Utover dette skjedde det lite de neste timene, men rundt lunsjtider runnet det igjen på den samme stangen. Fisken i andre enden var blytung og bestemt, og Dal og co. så den flere ganger i hullet før de fikk presset den opp.

    – Også denne gangen var det soleklar ny pers, og denne fisken klokket inn til 4660 gram. Tre perser på to turer er helt brutalt og vilt, sier Dal til Hooked.

    (Foto: Privat)

    Så mye mer enn dette skjedde ikke denne turen. Westergaard mistet en fin fisk på slutten av dagen, mens Thoresen fikk en ørret på i overkant av kiloen. Likevel, nok en helt godkjent dag på isen.

    – Stor ørret på isen er vanvittig gøy, og det stiger en enorm spenning i kroppen når nappvarsleren piper. Hva er det som har tatt? Er det ørret? Hvor stor? Kampene er som regel seige, for storørreten har utrolige krefter, sier Dal til Hooked.

    Det fantastiske fisket til kompisgjengen har foregått i to mindre skogsvann i Oppland, et par timers kjøring fra Oslo. Karene har hele veien fisket med lette stenger og baitrunner-sneller, og agnet har vært hel mort, som er hovedføden til ørreten i disse vannene.

    – Ikke vær redd for å bruke stor mort, for ørret på 3+ sluker ned en mort på 20 centimeter på høykant. Husk at det er strengt forbudt med levende agn, og at agnfisken en bruker skal være fra samme vann som en fisker i. Det er også viktig med 205-millimeters isbor, avkrokingsmatte og veienett for å skåne fisken. I vinterhalvåret er en rask release avgjørende, så ha alt landingsutstyr klart før fisket begynner, sier Dal.

    Han understreker samtidig at fang og slipp på de store predatorene i ferskvann er helt konsekvent i kompisgjengen sitt fiske.

    – Toppredatorene er viktige for bestandreguleringen av byttefisken i disse vannene, og de store fiskene er gamle og har gode gener som kan produsere nye storfisker. I tillegg er de fulle av miljøavgifter, og ikke spesielt godt egnet som mat. Det er ikke noe problem å ta ut mindre fisk om det er mye av dem i vannet, men i slike mindre vann er det som oftest bare et fåtall fisk på denne størrelsen. Derfor er det viktig å bevare bestanden for å opprettholde balansen i vannet, sier han til Hooked.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles