More

  Hvilken av disse jiggene foretrekker lyren?

  Hva som er best å knyte i enden av snøret, finnes det omtrent like mange meninger om som det finnes fiskere. Jiggtesten til Roy Helge Oddekalv fra Strilafiske gir deg likevel gode svar om du skal ut etter lyren.

  Roy Helge Oddekalv er en aktiv og dyktig allroundfisker som holder til på Møvik utenfor Bergen, og de fiskerike farvannene utenfor stuedøren er hans hjemmebane.

  Lyrfiske med jigg og lett utrustning er en favoritt, og den uhøytidelige testen han nylig gjennomførte var hovedsakelig myntet på nettopp denne arten. Testen ble utført i løpet av to dager, og Oddekalv hadde ti ulike jigger i sjøen: 

  Første dag fikk alle jiggene først fem nedslipp. Så kjørte jeg denne runden på nytt to ganger. Andre dag var det 2×5 nedslipp på hver. Totalt fikk hver jigg 25 nedslipp. Begge dagene ble testene uført på fjærende sjø, og det var nydelig vær.

  Dette er de utvalgte jiggene:

  De fem øverste jiggene er såpass lette at jeg brukte et stavbly på 100 gram for å få de ned. De fem andre fisket jeg med på vanlig måt,e uten hjelp fra ekstra bly. Her følger resultatene for hver enkel jigg, og jeg starter på toppen.

  Jigg 1 – Eddyjelly grønn:

  Denne hadde jeg hørt veldig mye positivt om, og all den positiviteten slukte jeg rått da jeg fikk en lyr på 2,9 kilo på første nedslipp med denne. Resten av første runde kjente jeg ikke noe. Dessverre for Eddyjelly så ble det ikke fiske på de neste fire rundene. På det siste nedslippet hadde jeg på en stor fisk. Dette var nok den største fiske jeg var borti på testen. Jeg hadde store problemer med å løfte på den. Dessverre slapp den. Sluttresultatet ble en fisk på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 2,9 kilo.

  Jigg 2 – Storm:

  Dette er den nye fra Storm. Forventningene mine var skyhøye, for jeg elsker rosa jigger. Den ser råbra ut, men her skulle det vise seg at jeg fikk forventningene rett tilbake i trynet. Den blanket fullstendig. Jeg hadde en bra fisk på den i runde to, ellers kjente jeg ingenting. Sluttresultat 0 fisker på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 0 kilo.

  Jigg 3 – Eddy:

  Eddy. Dette er en utgått modell, men en får fortsatt tak i den i enkelte butikker. Dette er en jigg jeg bare har brukt som opphenger tidligere. Problemet har da vært at halen har hengt seg opp, så jeg har bannet og steikt på denne flere ganger. De siste årene har den ligget gjemt langt nede i fiskeskrinet. Jeg tok den med som siste utvalgte, bare for å ha med noe jeg ikke trodde på i det hele tatt. Her ble det fisk på første nedslipp, en fin Lyr på 5,1 kilo. Det ble også en til på den runden på 4,1 kilo. Andre runde endte med null, dette var for øvrig en treg runde for alle jiggene. Tredjerunde endte med tre fisker på rad! 5,7 kilo, 5,3 kilo og 2,8 kilo. En kan vel si det slik at det ikke var med lett hjerte jeg skiftet jigg etter den trippelen! På dag to fikk jeg to lyrer i hver runde. Vekt 4,2 kilo, 3,9 kilo, 3,8 kilo og 2,6 kilo. Sluttresultat 9 fisker på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 37,5 kilo.

  Jigg 4 – Savage Gear:

  Denne har jeg aldri prøvd før, men syntes den virket veldig bra. Her ble det en fin lyr på 3,9 kilo i første runde. Kjente også et par fisker til på den. I runde nummer to ble det null, mens i runde nummer tre mistet jeg en fin fisk på første nedslipp. På nedslipp nummer to fikk jeg en fin torsk på 4,1 kilo. Dag nummer to ble trist for denne jiggen, da det ikke ble fisk. Men denne kommer jeg nok til å prøve mer, potensialet er definitivt der. Sluttresultat 2 fisker på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 8 kilo, inkludert torsk.

  Jigg 5 – Storm:

  Også dette er en av Storm sine nye, og jeg valgte grønn som normalt er bra til lyren. Første runde kjente jeg ingenting, men i runde nummer to fikk jeg en lyr på 2,6 kilo. Etter dette kjente jeg ikke noe mer. Så totalt på 50 nedslipp, fordelt på to farger, ble det bare en fisk på denne typen jigg fra Storm. Mulig den er bedre om en fisker på en annen måte med den. Det får vi teste ved en annen anledning. Sluttresultat 1 fisk på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 2,6 kilo.

  Jigg 6 – Savage Gear (rosa):

  Etter erfaring fra tidligere var dette min favoritt til å vinne testen før jeg startet. Men det startet tungt. Første runde endte med en stor smultring, men en i runde to kom den sterkt tilbake og levrte to fisker på 2,1 kilo og 4,1 kilo. Dette skjedde etter lang tid med null fisk, så det var bra. På dag to ble det en lyr i hver runde, 3 kilo og 3,2 kilo. Dag to var en slapp dag, så dette var et bra resultat denne dagen. Sluttresultat 4 fisker på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 12,4 kilo.

  Jigg 7 – Savage Gear:

  Denne hadde jeg store forventninger til. Normalt har jeg veldig god erfaring med brune jigger, men her ble det en enorm skuffelse. Fem ganger null og total blanking. Kjente ikke en eneste fisk på den. Sluttresultat 0 fisker på 25 nedslipp. Total vekt med fisk 0 kilo.

  Jigg 8 – Lunker City:

  Dette er en jigg fra Lunker City, og jeg bruker et kulehode som jigghode. Denne ble dessverre ikke noe bedre enn den forrige. Null fisker og null napp. Trist, for jeg hadde troen. Sluttresultat 0 fisker på 25 nedslipp. Total vekt med fisk 0 kilo.

  Jigg 9 – Skippy Fish:

  Disse har jeg såvidt prøvd før, og fått litt på, så håpet om en utfordrer til seieren var der. Men det skulle vise seg å bli med håpet. Null på første runde, og en lyr på 3,2 kilo på andre runde. Resten vil Skippy Fish helst ikke snakke om. Sluttresultat 1 fisk på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 3,2 kilo.

  Jigg 10 – Savage Gears Sandeel:

  Denne har jeg fått veldig mye på om sommeren, men har hatt litt blandet resultat på vinter/vår tidligere. Da varierer det mer, så her tenkte jeg at det blir enten eller. Og det ble dessverre eller i denne testen. Eneste lyren ble tatt i runde 3, men det var testens minste fisk på 2,1 kilo. Sluttresultat 1 fisk på 25 nedslipp. Totalvekt med fisk 2,1 kilo.

  Oppsummering dag 1:

  Denne dagen fikk jeg totalt 13 fisker. 5 av disse tok på den Gule fra Eddy. Bak Eddy var det to som hadde to fisker. Totalt blanket 3 jigger denne dagen.

  Oppsummering dag 2:

  Her viste forskjellene seg tydelig, da dette var en treg dag som bare gav 6 fisker på 100 nedslipp. Den gule fra Eddy vant også denne dagen. Med 4 fisker på 10 nedslipp, og med tanke på at jeg hadde fiske på flere av de andre nedslippene også, er dette meget bra. Den rosa fra Savage Gear leverte 2 fisker denne dagen. Dette var de eneste som gav fisk denne dagen, så med andre ord blanket 8 jigger.

  Totalt:

  Totalt ble det 19 fisker på 250 nedslipp. Andreplassen ble den rosa jiggen til Savage Gear, med 4 fisker på 25 nedslipp. Den klare vinneren ble faktisk den gule fra Eddy, og den så jeg ikke komme. Den fikk 9 fisker på 25 nedslipp. Det var også den jeg hadde klart flest napp på. Den fikk for øvrig også de 5 største fiskene i testen. Spesielt på dag to ser en tydelig at det er stor forskjell på hva en fisker med.

  Totalt ble altså 9 av 19 fisker tatt på samme jigg. Totalt ble det 68,7 kilo med fisk. 37,5 kilo av disse fikk jeg på Eddy gul, mens den rosa som kom på andreplass stod for 12,4 kilo. Tre av jiggene blanket totalt.

  Det en ellers kan legge merke til er at begge de jiggene som gjorde det best i testen er utgåtte modeller fra produsent. Derfor kan en jo spørre seg om de vet hva de driver med? Jeg vet med sikkerhet at begge disse jiggene fortsatt er å få kjøpt i enkelte butikker, og vinneren har også leverandøren på lager slik jeg har forstått det. Men når de er tom så er de tom, så her skal jeg i alle fall kjøpe meg noen ekstra.

  – Roy Helge Oddekalv, Strilafiske

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles