More

  Fire nordmenn fikk ni permit og åtte Grand slams på en dag

  Den norske delegasjonen på fire fikk oppleve et fiske som mangler sidestykke da de tok turen til sørøst-Mexico i januar. Eller hva sier du til ni permit og åtte Grand slams på en dag?

  Av: Endre Hopland

  Det snakkes mye om såkalte Grand slams innen tropisk fluefiske. For å notere deg for en Grand slam må du kroke og lande både tarpon, bonefish og permit i løpet av en eneste fiskedag. Dette er slett ikke enkelt, og bare en håndfull norske fluefiskere har klart bragden. Enda færre har prestert Super grand slam, som inkluderer de tre overnevnte fiskene, i tillegg til snook.

  I januar reiste Kai Finbråten (43) fra Eidsvoll, Stine Lundberg (44) fra Eidsvoll, Lars B. Johansen (42) fra , Deset og Rune Hansen (55) fra Oslo til sørøst-Mexico, for å fiske i et område Finbråten har lagt sin elsk på. Fem ganger tidligere har han vært bortover, hver gang i 15 dager, og det er ikke tilfeldig at han vender tilbake. Fisket her er nemlig fantastisk, selv om også han var overrasket over hvor latterlig på hugget fisken var denne turen.

  – Jeg har aldri før reist så tidlig som i år, så spenningen i forhold til om vi fikk en kaldfront eller ikke var absolutt tilstedet. Det som ble den store snakkisen denne gangen var første fiskedag. Her landet vi til sammen ni permit. Dette er jo sett på som en av de vanskeligste fiskene å få, men denne dagen tok det helt av. Jeg tror vi hadde fått enda flere også, hadde det ikke vært for bonefishen som tok fluene våre rett før permiten var på vei til å ta, sier han til Hooked.

  Denne første fiskedagen endte følget opp med utrolige åtte Grand slams. Bonefishene tok de under permitfisket, og da to av tre arter var i boks, reiste de til en liten elv der det var mye småtarpon. Åtte stykk ble landet, og dermed var også åtter Grand slams et faktum.

  MAGISK FISKEDAG: Kai Finbråten med en av til sammen ni permit som ble landet i løpet av en fantastisk fiskedag i Maxico. (Foto: Privat)

  – Det var en utrolig dag, men fisket var godt under hele oppholdet. I løpet av de dagene vi var borte, landet vi permit, bonefish, tarpon, snook, diverse snappere, jack crevalle, triggerish og barracuda. Veldig moro, sier Finbråthen til Hooked.

  Av de fire i følget var det slett ikke bare Finbråten som hadde erfaring med tropisk fluefiske fra før. Hansen er meget bereist, og har blant annet vært i India, Venezuela, Cuba og Nicaragua med fluestengene. Johansen har på sin side fisket på både Bahamas og Cuba tidligere, mens Lundberg har fire turer til Mexico på samvittigheten før denne. Akkurat dette blir trukket frem som en av suksessfaktorene til den utrolige første fiskedagen.

  – Vi hadde veldig gode forhold, og fikk fisket på jaktende permit over en lengre periode. Guiden vår, Nick Denbow, fortalte at han hadde opplevd lignende scenarioer tidligere, men aldri mens han guidet en gruppe med erfarne og gode kastere. Vi var veldig heldige med forholdene, men jobben skal likevel gjøres, sier Finbråten til Hooked.

  Denbow, som har guidet Finbråten og Lundberg tre ganger tidligere også, legger heller ikke skjul på at denne føste fiskedagen var en for historiebøkene.

  – For mitt vedkommende slo denne dagen to av mine tidligere rekorder som guide. Ni permit på en dag, og ikke minst åtte Grand slams. Jeg tror disse rekordene kommer til å bli veldig vanskelig å slå, men jeg vet at hele gjengen ser frem til neste tur og å prøve å sette nye rorder, sier han til Hooked.

  Det som ifølge Finbråten gjør denne lokasjonen i Mexico så genial, er variasjonen den tilbyr. Det er ti mil med fiskbare strender i området, og verdens nest største korallrev ligger på utsiden av diss. Derfor er det også grunt på innsiden.

  – Her er det leiebil langs stranden, og vading og spotting som gjelder. I tillegg er det et 15-talls laguner som er tilknyttet sjøen med cenoter (underjordiske elver) som er fulle av tarpon og snook. Guiden vi bruker har en 14-foter på taket, så den lemper vi bare ut i lagunen. Så uansett forhold finner du fiske, sier han til Hooked.

  Permit finnes i hopetall, og det er ikke unormalt med 15-20 gode shots på permit om dagen. Reiser en litt lenger sør, kommer en til Chetumal bay, der store flats med masse bonefish og permit venter. Her må en leie en guide med båt.

  Finbråten legger ikke skjul på at den første fiskedagen denne turen er noe både han og resten av følget kommer til å huske resten av livet.

  – Når vind, vindretning, temperatur, tidevann spiller på lag, og man befinner seg på rett plass… Det er bare sykt å oppleve. Man lander liksom ikke ni permit og åtte grand slam på en dag. Jeg kjenner folk som har fisket tropisk i mange, mange år, og som fremdeles ikke har fått permit, så når man er med på å oppleve en sånn dag, da er det «klyp meg i armen»-følelsen i lang tid etterpå, sier han.

  Også Denbow, som har guidet Finbråten og Lundberg tre ganger tidligere, beskriver denne første fiskedagen som noe helt spesielt.

  – For mitt vedkommende slo denne dagen to personlige rekorder som guide. Ikke bare ble det landet ni permit på en dag, men vi fikk også åtte Grand slams. Jeg tror disse rekordene kommer til å stå lenge, men både jeg og hele resten av gjengen gleder oss allerede til neste tur, der vi selvsagt skal prøve å slå de, sier Denbow til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles