More

  Nå er sjøørreten i Trondheimsfjorden fredet

  I tidsrommet 1. mars-30. april er sjøørreten i Trondheimsfjorden fredet for alt sportsfiske fra både land og båt. TOFA håper også mange praktisere fang og slipp i området utenom fredningen.

  Av: Endre Hopland 

  Den norske sjøørretbestanden er solid på Østlandet og Sørlandet, men på Vestlandet og i Midt-Norge står det langt dårligere til med den populære sportsfisken. I Trondheimsfjorden sliter arten såpass at den faktisk har vært fredet i de to første vårmånedene i flere år. Dette er også tilfelet i 2017.  – Sjøørreten nå er fredet for alt sportsfiske fra land og i båt. Fredningen gjelder til og med 30. april. Bakgrunnen for denne reguleringen er den sterke tilbakegangen i sjøørretbestanden i fylket, og at sjøørreten i fredningsperioden er svært utsatt for fiske, da den nettopp har kommet fra elven etter en hard vinter, sier Kay-Arne Olsen i Trondheim Omland Fiskeadministrasjon (TOFA).

  Frednngen innebærer naturlig nok at det ikke er lov å fiske målrettet etter sjøørret i perioden. Skulle en likevel få et eksemplar av arten som bifangst, skal denne settes uskadd tilbake igjen. TOFA mener for øvrig at to måneder fredning i Trondheimsfjorden er utilstrekkelig, og ønsker et større fokus på fang og slipp også resten av året.

  – Gitt sjøørretens prekære situasjon i Trondheimsfjorden, er det egentlig ikke nok å frede den i to måneder. Vi oppfordrer derfor alle fiskere til å vise måtehold i fisket sitt resten av året, også. Vi ønsker også at all sjøørret fanget i indre deler av Trondheimsfjorden, fra Orkanger-innløpet og innover, blir satt tilbake igjen året rundt, uavhengig av fredningstid, sier Olsen.

  Sjøørreten er for øvrig fredet flere andre steder i landet, også. I Forskrift om fisketider for fiske etter anadrome laksefisk i sjøen heter det som følger:

  Fiske etter sjøørret med med stang og håndsnøre fra land og fra båt er tillatt hele året. Det åpnes likevel ikke for fiske etter anadrome laksefisk fra land eller båt i perioden 1. mars-30. april i følgende områder: 

  • Ryfylkefjordene i Rogaland, innenfor en linje mellom Tungenes og Kårstø, unntatt i Lysefjorden innenfor Lysefjordbrua.
  • Hardangerfjorden i Hordaland, innenfor en linje mellom Bleiknes ved Husnes og til Ystadnes ved Ølve i Kvinnherad kommune.
  • Fjordområdet Sunndalsfjorden, Tingvollfjorden, Bergsøyfjorden og Batnfjorden innenfor E39, samt fjordområdet Surnadal/Halsafjord til Korsnesfjord i Møre og Romsdal.
  • Hele Sør-Trøndelag fylke samt i Trondheimsfjorden i Nord-Trøndelag.
  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles