More

  ArtsFiske.com – artsfiske for alle

  Denne helgen lanseres ArtsFiske.com, en helt ny portal for alle som liker fiske etter forskjellige arter. Aldri tidligere har artslisteføring vært så enkelt og sett så bra ut som nå.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg har vært fiskeinteressert hele livet, og for en som er oppvokst med data- og TV-spill på 80- og 90-tallet, har det alltid vært et savn etter noe som kan kombinere disse to interessene. Jeg har gått rundt med en tanke om å gamifye fiskingen i mange år, men aldri gjort noe med det før nå, sier nettsidegründer Øystein Aas til Hooked.

  Det var først da Aas fattet interesse for artsfiske at snøballen virkelig begynte å rulle. I forbindelse med en årlig fisketur med kompisgjengen, var tanken å kjøre en liten konkurranse der karene baserte seg på et specimenpoengsystem.

  – Som IT-konsulent måtte jeg ta ansvar, og jeg begynte å snekre på en nettside som vi skulle bruke til å holde styr på poengene. Den ble selvsagt ikke ferdig i tide, men jeg fortsatte med prosjektet etter fisketuren. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg og fiskekompis Bjørnar møtte Bjørn Florø-Larsen på Skibs- og fiskeriutstyr i Trondheim. Han var et fjes vi kjente igjen fra fiskeverden, og Bjørnar nevnte for Bjørn at jeg holdt på med dette hobbyprosjektet, sier Aas til Hooked.

  Florø-Larsen, som ikke akkurat er kjent for å sitte rolig med hendene i fanget, ble veldig ivrig, og etter en del samtaler fikk han rollen som fagansvarlig ekspert i prosjektet. Dette inkluderer blant annet ansvaret for å utvikle poengsystem, medaljegrenser og andre vesentlige momenter på sidene. Florø-Larsen har i tillegg hatt kontakten med det norske artsfiskemiljøet, og har sanket inn alt av ønsker, kommentarer til poenggrenser, funksjonalitet, rapportering av bugs og lignende.

  – Målsetningen med ArtsFiske.com er å lage en løsning som skal gjøre det artig for folk å registrere fiskene sine, uavhengig av om man er en ihuga artsfisker som kan tilbringe helgene på hustrige moloer på jakt etter femtrådet tangbrosme, eller om man er en sommerfisker som stort sett fanger makrell, torsk eller sei. Håpet er at sidene kan være en ekstra motivator til å jakte en ny art eller forsøke å sette en ny rekord i kompisgjengen, eventuelt bare loggføre sine egne fangster i håp om å få en ny badge, sier Aas til Hooked.

  Dersom du ikke skjønte så mye av dette, må du bare lese videre. Hovedopplegget på den nye portalen er ren listeføring, der alle som ønsker det kan legge inn sin egen artsliste. I denne registreres det største eksemplaret av alle fiskeslagene du har fått på stang i Norge, med både dato, fangststed, vekt, lengde (frivillig) og bilde (frivillig). Listen er selvsagt din egen, og hva du velger å føre opp som dine personlige rekorder er helt opp til deg selv.

  Utenom de rene artslistene, er systemet lagt opp slik at alle oppgitte vekter blir satt inn i et medaljesystem, der bronsemedalje er et bra eksemplar, sølvmedalje er et veldig bra eksemplar og gullmedalje er et sjeldent bra eksemplar (specimen). Det største eksemplaret av hver art som er registrert med bilde, blir også samlet i en rekordliste for alle som har registrert sine artslister. Fisker kan bare havne på denne listen dersom de er registrert med bilde.

  På din egen profil har du alltid mulighet til å laste opp nye fangster, enten det er nye artsregistreringer eller større eksemplarer av arter som allerede er registrert. Her vil du også ha oversikt over egen medaljefangst, og hvilke fisker det er forbedringspotensial på. I tillegg vil du til enhver tid kunne se dine egne artspoeng. Disse er regnet ut basert på de til enhver tid gjeldende rekordfiskene for hver enkelt art. Som om ikke dette er nok, er det også mulig å samle såkalte badges for forskjellige fangstrelaterte prestasjoner. Alt av lister, arter, poeng og badges kan til enhver tid sammenlignes med andre brukere.

  – Vi har kjørt testing en god stund nå, og testerne har i hovedsak bestått av personer med lang fartstid i artsfiskemiljøet. Men også noen hobbyfiskere med færre arter på listene har fått være med for å få litt spredt demografi. Responsen har faktisk vært superpositiv, helt fra de første slapp inn tidlig i prosessen. Årsaken til det er nok først og fremst fordi dette er noe artsfiskemiljøet har manglet og ønsket seg lenge. Samtidig har ikke folk vært redde for å fronte sine konstruktive og kritiske meninger, innen alt fra grunnvekter til ren funksjonalitet. Det er vi veldig glade for, for det har kommet inn mye bra innspill hele veien. Med denne oppbygningsprosessen tror vi at verktøyet blir akkurat det mange av artsfiskerne har savnet i mange år, og vi føler oss nokså sikre på at vi kan leve opp til slagordet Av artsfiskere, for artsfiskere, sier Aas til Hooked.

  oystein-aas
  FISKEENTUSIAST: Øystein Aas er mannen bak ArtsFiske.com, og foreløpig den fiskeren som har fått den største breiflabben som er registrert i det nye systemet. (Foto: Privat)

  Den 36 år gamle trønderen har altså vært en ivrig fisker hele livet, men han legger ikke skjul på at interessen har tatt seg opp etter at han begynte å utvide horisonten med artsfiske.

  – Fiskesuget har økt voldsomt i takt med at vi har sluppet inn nye brukere, og jeg har rast nedover på de poenglistene. Antall fisketimer har dessverre også rast nedover, da stort sett all ledig tid i det siste har gått til å utvikle ArtsFiske.com. Når sidene nå skal lanseres for alle, skal jeg prioritere fisking og sankes badges og poeng selv, forteller han.

  I løpet av den lukkede testprosessen har over hundre brukere registrert seg i. Aas tror dette tallet kan doble seg etter lanseringen, men forsikrer at han vi sikter.

  – Jeg håper dette er en løsning som kan appellere til så mange som mulig av alle Norges hobbyfiskere. Det er i alle fall meningen. Selv om en kanskje er langt unna de fremste artsjegerne i både antall og størrelse på fisk, kan en likevel føre sin egen liste, og kanskje også få inspirasjon fra fangstene til de ivrigste og dyktigste artsfiskerne i landet. Medaljesystemet og badgene blir også en gulrot for alle, sier han til Hooked.

  I skrivende stund er det registrert 3341 fisker i databasen til ArtsFiske.com. Den minste av disse er bare 0,16 gram, mens den største er nesten 1,1 tonn. I gjennomsnitt har hver fisker 44,9 registrerte arter og 139 unike fiskeslag er i systemet. Meld deg på du også, da vel!

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles