More

  VM-klar fluefisker

  For Erlend Vivelid Nilssen handler det meste om fluefiske, og da aller helst i konkurranseform. Fascinasjonen har gjort 29-åringen fra Askøy til en av de fremste i landet innen sitt felt, og om to uker venter VM i Bosnia.

  Av: Endre Hopland

  – Jeg er rett og slett bitt av basillen, noe annet kan jeg ikke prøve å påstå. Konkurransefluefisket er ikke veldig stort i Norge, men miljøet er godt og sosialt, og en lærer noe nytt hver gang vi samles til Norgescupstevner, sier Erlend Vivelid Nilsen til Hooked.

  Vivelid Nilssen har fluefiske som en del av barnetroen, og han har vært fast inventar på det norske landslaget siden 2007. I år er det ikke mindre enn tre Vivelid-karer som skal forsvare Norges VM-øre. I tillegg til Erlend fisker nemlig storebror Cato og nevø Cato René også med flagget på brystet mellom 15. og 21. juni. Cato er for øvrig landslagskaptein for femte gang når mesterskapet braker løs i midten av denne måneden, og det satses unektelig hardt fra den norske leiren.

  Hårete mål

  – Vi har alltid et hårete mål om topp ti, og klarer vi det skal vi være veldig fornøyde. Det er 30 nasjoner som deltar, og de aller beste av disse kan vi i praksis bare glemme å slå. De er gjennomført profesjonelle, og lever for dette. For å sette det litt på spissen: I Norge har vi fem nasjonale konkurranser i året, mens det for eksempel i Tsjekkia har 38. Det sier seg selv at de beste fiskerne her holder et nivå det er vanskelig å matche, sier Vivelid Nilssen til Hooked.

  Erlend Viveldi Nilsen 2
  Erlend Vivelid Nilssen har målsetningen klar for VM i Bosnia. (Foto: Privat)

  Han understreker likevel at Norge ofte er i nærheten av toppen reint fangstmessig, men at marginer og dyktighet stort sett henger sammen i dette gamet.

  – Vi prøver alltid så godt vi kan, og er ofte veldig nære. Det er gjerne bare en fisk eller to som skiller oss fra toppen, men en fisk eller to har også mye å si i sammendraget, forteller han.

  Norgescupseier

  Forrige helg gikk årets første Norgescupstevne av stabelen i Guddal. Vivelid Nilssen og resten av gjengen i Team Piscatorius var både konkurranseansvarlige og deltakere. Helgen bød unektelig på utfordringer, da store mengder nedbør gjorde det vanlige vadeelvefisket direkte uforsvarlig.

  Arrangørene visste likevel råd, og kom opp med alternative løsninger. Dermed ble runden gjennomført over fire økter, to i stille vann og to fra båt i elv. Vivelid Nilsen viste seg sterkest i sammendraget, og fikk sånn sett en god oppladning til det nært forestående verdensmesterskapet.

  1 plass individuelt
  Norgescupstevnet forrige helg ble en god oppladning til VM for Erlend Vivelid Nilssen, som gikk helt til topps i konkurransen. (Foto: Privat)

  – Jeg er veldig fornøyd med seieren, men også litt overrasket. Jeg anser nemlig meg selv som en bedre elvefisker enn vannfisker, og jeg trodde egentlig min nevø Cato René skulle stikke av med seieren. Jeg var på fjerdeplass etter dag en, men på dag to gikk ting seg til, sier han til Hooked.

  Tørrfluefiske

  I Norgescupen er det først plassiffer fra hver økt, og siden antall fisk som gjelder. Cato René endte helgen med en fisk mer enn onkelen, men med dårligere plassiffer ble det til slutt en tredjeplass på 21-åringen, som ifølge Vivelid Nilssen er en mann å følge med i fremtiden.

  1 plass lag
  Team Piscatorius 1 vant lagkonkurransen. (Foto: Privat)

  – Cato René er virkelig på vei oppover. Han var med på landslaget første gang i 2013, som yngste nordmann, og han kan absolutt ha en lang landslagskarriere foran seg, sier Vivelid Nilssen, som også selv er som en ungfole å regne sammenlignet med de fleste av VM-deltakerne.

  Reglene i VM er nokså like de som praktiseres i Norgescupstevnene, men det fiskes lengre økter og i større team. Vivelid Nilssen tror ellers at Bosnia passar nordmennene bra.

  – I fjor fisket vi på utsatt regnbueørret, og det er ikke vår styrke. I år blir det mye mer villfisk å fiske etter, og trolig mer tørrfluefiske. Dette er da også vår styrke, sier han til Hooked.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles