More

  Vigdis fikk sjelden hai i Oslofjorden

  Vigdis Ljungquist Schotborg var strålende fornøyd med å ha krysset av pigghå på artslisten sin. At fisken hun faktisk hadde fanget var det som for de fleste norske artsjegere er en våt drøm fant hun ut først lenge etter at den vesle haien hadde fått svømme tilbake der den kom fra.

  – Jeg trodde jeg hadde fått min første pigghå, og var egentlig helt i himmelen for nettopp det. Fisket denne dagen hadde nemlig vært helt elendig, og pigghå hadde vært ny art for meg, sier Schotborg til Hooked.

  Gråhai 1
  Vigdis trodde hun hadde fått sin første pigghå. Hun tok feil. (Foto: Privat)

  Det var forrige søndag Oslo Havfiskeklubb var på klubbtur til populære Drøbaksundet. Fisket var altså alt annet enn bra, men helt på tampen av fiskedagen skjedde det ting hos Vigdis Ljungquist Schotborg.

  – Fisken tok under oppsveiving på rundt 30 meters dyp, sier den lykkelige fiskeren til Hooked.

  Pigghåen er en rødlistet art i Norge, og skal derfor settes tilbake igjen om en skulle få et eksemplar eller ti. Den hardføre haien tåler vanligvis dette godt. Schotborg var klar over regelverket, og var derfor kjapp når fisken var landet. Etter et par bilder fikk haien vann over gjellene igjen, og en fornøyd fisker kunne vende snuten hjemover igjen med et ny art på listen sin.

  Det var først senere at det skulle gå opp for henne hva hun faktisk hadde fått på kroken i Drøbaksundet denne søndagen. Bildet av haien nådde nemlig Andreas Næristorp, som i fjor ble kåret til Årets artsspesialist under prisgallaen Gullkroken. Han slo raskt fast at det ikke dreide seg om en pigghå. 

  – Jeg skjønte lite da jeg fikk melding av Andreas Næristorp. Han gratulerte meg med gråhai, noe som jo gjorde hele opplevelsen dobbelt så kul. Da får det heller våge seg at jakten på pigghåen fortsetter, forteller Schotborg.

  Gråhai 3
  Den lille haien som ble fisket i Drøbaksundet forrige søndag viste seg å være en gråhai. (Foto: Privat)

  Pigghå er en av de vanligste haiene i norske farvann. Gråhaien er på sin side langt mer uvanlig. Den blir riktig nok tatt langs vår langstrakte kyst med jevne mellomrom, men da dreier det seg vanligvis om garn- eller linefangster. Stangfangstene går det på ingen måte tretten av på dusinet. Fiskene ligner på hverandre, men gråhaien mangler pigghåen sine finnepigger og de hvite prikkene på ryggen og sidene.

  Vigdis Ljungquist Schotborg beskriver seg selv som en nokså fersk fisker, med en lærekurve som går rett opp. Hun fisker stort sett på havet, men i vinter deltok hun også under NM i sjøisfiske på Lygninfjorden i Nord-Trøndelag.

  – Her fikk jeg litt sansen for å telle arter, og nå fører jeg egen artslisten, forteller hun.

  Artsfiske blir stadig mer populært i Norge. En nokså fersk opptelling blant Fiskersiden sine artsjegere viser at de til sammen har fanget hele 142 forskjellige arter innenfor kongerikets grenser. At ingen av de mange listene inneholder gråhai sier det meste om hvor sjelden denne fangsten faktisk er. Det er bare å gratulere Vigdis Ljungquist Schotborg med en strålende fangst. Det er vel også safe å påstå at en ny artsjeger er fødd for alvor…

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles