More

  Vellykket artsfisketreff i Hardanger

  I begynnelsen av juli arrangerte Mathias Botnen og Ivar Kaldheim artsfisketreff i Rosendal i Hardanger. Med til sammen 22 arter landet, fordelt på 15 fiskere, ble det hele en stor suksess, tiltross for visse værutfordringer.

  Av: Endre Hopland

  – Det hele ble veldig bra til slutt, selv om vi fikk en del frafall de siste dagene før treffstart på grunn av sykdom, jobb og mest sannsynlig værutsiktene. Værmeldingen så nemlig ikke altfor positiv ut i forkant, men de første deltakerne var likevel på plass allerede onsdagen. Resten kom de to neste dagene. Planen var å lage ankerlenke på 650-meters dyp, med skater, skolest og håkjerring som target, men disse måtte skrinlegges på grunn av været. Redningen ble samme undervannsskrent der Peter Lie og Sebastian Pedersen i fjor dro spisskate og skolest, sier Mathias Botnen til Hooked.

  Den planlagte ankerlenken ble nemlig lagt til dette området, og allerede før Kjetil Guttormsen var på plass med ankeret, satt fisken som skulle vinne prisen for størst fisk under treffet. Denne var det arrangør Botnen som stod for selv, med en solid Hardanger-brosme på 10,8 kilo. Dette skjedde fredagen, den offisielle startdagen for treffet. Utover dagen ble det ellers landet mye standard dypvannsfisk, samt blålange, som er relativt vanlig i denne fjorden. Skolesten og spisskatene glimret derimot med sitt fravær.

  – På kvelden ble gjengen samlet på campingen der flesteparten bodde for sosialt samvær, fisk- og pisspreik. Når det nærmet seg midnatt nevnte noen at det var strømskifte om ca. fire timer, så fire timer senere lå en noe redusert gjeng spredd utover fjorden på jakt etter nye arter. For min del var spisskate tanken, men siden det nærmet seg tidevannsskiftet tenkte jeg at jeg like gjerne kunne kaste på noen opphengere for å se om skolesten dukket opp. Ti minutter senere nappet det, tilslag ble satt og opp kom det en skolest på rett over kiloen, forteller Botnen.

  Lørdagen ble det igjen ankerlenke på dypet, før folk fordelte seg utover for å satse etter forskjellige arter for muligheten til å vinne premien for helgens artsfisker. Været var brukbart denne dagen, men de fantastiske fangstene uteble, med et lite unntak. På plassen der det vanligvis fiskes blåkjeft på snaue 200 meters dyp bet det nemlig på en havmus hos Albin Dal. Denne ble aldri veid i båten, men ble estimert til å ligge et sted mellom halvannen og to kilo.

  Se bilder fra artsfisketreffet her:

  – Søndag klokken 12.00 var det tid for premieutdeling. Salar Sportsfiske, Thorsov Sportsfiske, Campelen på Bryggen, ESCA global, Seeberg A/S, Kjetil Guttormsen, Nærbutikken Spilde og XXL Forus jakt, fiske og villmark stilte i år som sponsorer, noe jeg setter umåtelig pris på. På premiebordet var det alt fra brett med Red Bull til Owner-kroker, ESCA, stenger og tacklebindeutstyr, forteller Botnen.

  Resultatene under treffet ble som følger:

  • Årets lusuer (trøstepremie til den med dårligst fiske) gikk i år som i fjor til Tommy Mangrøy.
  • Årets ivrigste gikk i år til Sebastian Rinaldo Pedersen, som brukte mer tid på å finne veien til Hardanger enn å sove når han først var der.
  • Størst blålange fikk Vetle Westli med sin småpene på 3,93 kilo.
  • Størst fisk tok Mathias Botnen med Brosme på 10,8 kilo.
  • Best fisk ble demokratisk avgjort mellom deltakerne, og Albin Dal sin havmus stakk av med premien.
  • Helgens artsfisker, den gjeveste premien, gikk til slutt til Albin Dal og hans 14 arter i tidsrommet fredag klokken 10.00 til søndag klokken 11.00. Micro taltes for øvrig ikke med i noen av konkurransene.

  Artsliste for treffet:

  1. Lusuer, 2. Blåkjeft, 3. Vassild, 4. Havmus, 5. Lange, 6. Blålange, 7. Brosme, 8. Skolest, 9. Glassvar, 10. Knurr, 11. Hvitting, 12. Piggskate, 13. Makrell, 14. Paddetorsk, 15. Blåstål, 16. Bergylt, 17. Grønngylt, 18. Skrubbe, 19. Svarthå, 20. Hågjel, 21. Sei, 22. Lyr.

  – Til syvende og sist må jeg bare takke alle sponsorer for de flotte premiene de har stilt opp med og ikke minst alle deltakerne som tok turen langveisfra for å treffe en gjeng likesinnede, ha det moro, preike piss og håpe på storfangst. Fiskingen gjør vi fordi det er gøy, og det er nettopp det som står i fokus under arrangementet. Folk skal kose seg fremfor å beine på etter lusuer for å få poengfisk. Både været og selve fisket kunne vi vært heldigere med, men godt fiske er bare en bonus under et slikt arrangement, og været kan bi gjøre svært lite med. Neste år håper jeg å se igjen alle fra i år samt de fra i fjor som ikke kunne komme. Og forhåpentligvis en del nye fjes. Som vi alle vet, jo flere jo bedre, sier Botnen til Hooked.

  Artskongen Albin Dal sine betraktninger om treffet i Rosendal kan for øvrig leses på SFK Galskap sin egen blogg.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles