More

  Trollingfiske etter Østersjølaks

  Forrige uke reiste ni nordmenn og syv svensker til Bornholm for å delta på Nordic Trolling Camp (nr. 2 av totalt 5 camper).

  Vel fremme ble vi møtt av guidene og innlosjert på Hotel Verona i Sandvig nord på Bornholm. Det er guidene i Wildwater Fishing som består av Per Sjøstrøm, Per Lundberg, Lars Hedberg og Andreas Ander, som arrangerer Nordic Trolling Campene på Bornholm. Dette startet de med i 2010 og dette er en fin måte å lære litt mer om trollingfiske etter Østersjølaks, eller rett å slett bare oppleve spennende laksefiske i verdensklasse.

  Guidene forteller oss at de store mengdene med laks befinner seg ca 10 nm sør for sydspissen av Bornholm, ned mot grensa til Polen og Tyskland. Problemet er at været vi kommer til å få ikke gjør det mulig å reise ned dit. Grunnen til at de vet at laksen er der nede er fordi flere yrkesbåter rapporterer om 2-300 lakser på linene sine. De forteller også om plagene med mye sel som spiser av linene deres. Dette har blitt ett større og større problem de siste årene. Før så måtte man til Christiansø for å finne selen. Selen(gråsel eller havert) er fredet, og antallet har steget mye de siste årene. Mye prat rundt denne selen, men undertegnede så ingen sel under hele oppholdet, og det sies også at opphausingen av problemet kan være politisk rettet. Nok om dette.

  (Filmmaterialet ovenfor er filmet fra testfisket på onsdag og fra torsdag morgen da vindforholdene var svært gode.)

  Tidlig torsdag morgen etter frokost, og deltakerne er blitt fordelt på fire svære trollingbåter, så går ferden fra Hammer Havn og videre ut til laksefarvann. Blå himmel,nord/østlig vind som skulle øke på til ca 8-10 ms, noen sjøsyke personer, og noen timer seinere rapporteres det om flere lakser i båtene. Den største er det førstereisgutt Vidar Andersen som har fanget i Andreas sin båt. Dette er Vidar sin aller første laks og den veier 13,2 kg. Ikke nok med det, men hans far Tom Andersen har også fanget sin første laks. Også den er over ti kilo. Når dagen er omme har deltakerne vært borti over 20 lakser og stemningen er upåklagelig.

  Fredag morgen bærer det avgårde igjen. Nå med vindstyrker fra 10-13 ms fra nord/øst, og bølger på 1,5 til 2 meters høyde. Noen av båtene legger seg i le av øya og opplever litt mindre bølger. Innfødt fiskeguide Per Sjøstrøm, som vi er med denne dagen, setter kursen ut til ett spennende område hvor det er fanget bra med fisk. Ulempen er at plassen ikke ligger i le av øya, og bølgene er store. Vi fire nordmennene er selvfølgelig enige, for vi vil gå for de store laksene. Det er kun mulig å fiske med sjøen, og etter 2-3 timers fiske tas utstyret opp før vi kjører båten tilbake til der vi startet fra. Utstyret blir kjapt satt ut igjen, og ikke lenge etter hyler det i ei snelle og så ei snelle til. Dobbelthugg på riggen, og Kjell Are Larsen og undertegnede tar hver våre stenger og begynner å drille laks. I starten er det litt rot da laksene går rundt hverandre og skaper litt kaos med senene. Fiskestengene blir kjapt flettet rundt slik at senene er frie igjen. Laksen til Kjell Are går høyt i vannlaget, mens laksen min går dypt. Etter ti minutter kjøring kommer laksen til Kjell Are mot båten, og Kjell Are får se laksen for første gang. Det er en liten laks roper han, og ett par minutter etter ligger laksen hans i båten. 11,6 kilo…..liten laks…Ja,ja, synet kan bedra. Like etter blir også min laks håvet ombord i båten, 11 kilo. To flotte feite lakser som også blir denne dagens største fisker.
  Totalt var denne dagen litt tregere pga været, men allikevel hadde vi totalt ca. 10-15 laksekontakter denne dagen.

  Lørdag blåser det enda mer, 12-15 ms nord/øst. Alle fire båtene reiser ut til «Ubåten» ett område som ligger litt i le for vinden. Det går noen timer før den første knarren hyler. Hugg i overflata, og laksen virker pen. Sigbjørn Endresen får æren av å kjøre fisken som fortsetter å tømme snella og gi oss godlyd fra knarren. Sigbjørn som kun har fanget noen hundre sjøørreter på sørlandet i fjor gjør jobben sin godt. Laksen nærmer seg båten og sideparavanen blir hektet av sena. Like før blyet skal fjernes glipper laksen og noen gloser blir uttrykt på akterdekket…¤%&¤%#»%¤&. Dette blir også det eneste som skjer denne dagen. Ingen av de andre båtene er heller borti fisk denne dagen, uten at gutta er nede av den grunn.
  På kvelden får Vidar Andersen utdelt sin premie for største laks på NTC 2, og en gjeng slitne nordmenn og svensker tar kvelden litt tidligere enn normalt. Det tar på å være på tur, og mangelen på søvn blir større jo lengre ut i campen man kommer. Kl 2400 er alle i seng, og kun noen timer seinere er vi på veg hjem igjen.

  Neste tur tilbake til Bornholm er allerede om fire uker. Da arrangeres verdens største trollingkonkurranse, Trolling Master Bornholm, hvor 400 båter er påmeldt.
  Det blir en annen story.

  Hookedhttps://www.hooked.no
  Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

  Latest articles

  Related articles