More

  Strålende sjøørretfiske i Nord-Trøndelag

  De to kameratene Julian Röss og Sondre Haugholt Breian har fått sin andel sjøørreter så langt i år, men i helgen løsnet det virkelig. Nå deler de sine beste sjøørrettips.

  Av: Endre Hopland

  – Vi har fisket kontinuerlig siden februar, men denne helgen smalt det skikkelig. I løpet av halvannet døgn fikk vi rundt 25 sjøørreter, inkludert fire meget pene fisker. Fiskene ble ikke veid, men lengde og kondisjon tilsier rundt tre kilo og oppover, sier Julian Röss til Hooked.  20 år gamle Röss er tysker, men bor i Norge, nærmere bestemt på Grong. Her er han elev ved Sportsfiskelandslinja på Grong VGS. Det samme er 18 år gamle Sondre Haugholt Breian fra Siljan i Telemark. De to er begge ivrige sportsfiskere, og sjøørreten er en av de soleklare favorittene. Dette er en art det er mye av i Nord-Trøndelag, dersom en vet hvor en skal. Og det vet de to kameratene.

  – Nord-Trøndelag er et godt sjøørretfylke, og det finnes mange fine plasser å fiske. I helgen bestemte vi oss for å teste et område vest for Namsos, og det ble stor suksess. Lørdag var det bare Sondre og jeg som var ute, men søndag var også læreren vår, Sverre Løvli med, samt Johann Vangerud bak kamera, forteller Röss.

  Sjøørretfisket til de to Grong-elevene byr på mye moro, men det er faktisk også en del skolearbeid inne i bildet. En del av sportsfiskeutdanningen er nemlig et større fordypningsprosjekt, og de to karene har valgt å fokusere på vandringsmønster og oppholdssteder, samt næringstilgang på ulike plasser til ulike tider utover våren.

  – Til sammen har vi fisket minst en gang i uken siden slutten av januar, og ofte ofte har det vært to-tre turer i uken, også. Slik har vi lært oss en god del plasser og hva som fungerer, sier Röss til Hooked.

  I helgen fisket de to med alt fra små mysisimitasjoner til større wobblere. Ifølge Röss var dette fordi forholdene forandret seg hele tiden så de ble tvunget til å tilpasse seg.

  – De siste ukene har vi opplevd flere ganger at ørreten veldig fort blir selektivt, så tilpassing er helt avgjørende. Så langt i år har vi bare fisket fra land, og personlig tenker vi at dette kan være en fordel. Mange av fiskene vi får tar nemlig når sluken eller fluen er helt nært land, gjerne bare fem-ti meter, sier han til Hooked.

  Haugholt Breian startet årets sjøørretsesong med en nydelig fisk på rundt tre kilo, og siden dette har de to elevene fått flere fisker mellom halvannen og 2,5 kilo. I helgen ble altså årsbeste både tangert og slått flere ganger. Röss kan ellers fortelle at de stort sett har fått fisk på alle sjøørretturene de har hatt i år.

  – Fisket er variabelt, men det vi har merket oss er viktigheten av å knekke kodene for hvert enkelt plass og de forholdene som råder eller måtte oppstå i løpet av turen. Vi fikk bra fisk da det enda lå is på halve fjorden, så det gjelder i første omgang å kjenne plassene og vite hva fisken spiser på det tidspunktet en er ute. For to uker siden var saktefiksende wobblere og fluer med lange spinnstopp rett medisin, men det er ikke sikkert at det er det som fungerer i morgen, sier han.

  Temperaturen i sjøen i Nord-Trøndelag er for tiden ikke høyere enn fem-seks grader, men i helgen som var ble en aggressiv fiskestil suksessfaktoren for Grong-karene.

  – Vi hadde sikkert fått mer fisk med mindre sluker og bombarda med flue, men vi har i år valgt å gå målrettet etter stor fisk, så da kjørte vi litt større agn.  Saktegående wobblere på mellom ti og 14 centimeter leverte de største fiskene denne gange, sier Röss til Hooked.

  Selv sverger Röss til spinnfiske, mens Haugholt Breian er fluefisker. Slik sett utfyller de to hverandre godt, og de kan avfiske og lære seg nye plasser å kjenne veldig effektivt. Her er de to unge sjøørretfiskernes beste tips til andre som vil ut og prøve seg etter sølvtøy i sjøen:

  Sondre: Når det gjelder fiske med flue kan det være lurt å fiske av plassene langs land før en begynner å vade. Ofte kan en se på plassene og vær/vindforhold, og fiske etter dette. Er det vindstille er det lurt å sette av litt tid til å se etter fisk som småvaker på lopper eller mysis. Blåser det, kan det være lurt å fiske på plasser der vinden står på, da varmt overflatevann og næring blir konsentrert inne på grunnområdene ved land. Fisk av marbakker som befinner seg utenfor grunnområdene, og varier inntrekkshastighet og fluer til en knekker dagens kode. Og sist, men ikke minst: Bruk god tid og planlegg fisket før du drar ut.

  Julian: Om jeg fisker på en helt ny plass eller en plass jeg ikke har fisket på lang tid, begynner jeg gjerne å fiske med bombarda/kastedupp og to-tre forskjellige fluer. Dette gjør jeg fordi jeg ikke vet hvor fisken står og hva den spiser. Dette finner man veldig fort ut om man fisker med bombarda og tre forskjellige fluemønstre, gjerne en tobisimitasjon i enden og reke-/mysis-/kutlingimitasjoner og lignende ovenfor. En annen fordel med bombarda er at man kan fiske seg kjapt over et veldig stort område. Inntil jeg har fått fisk, varierer jeg hastigheten veldig mye på hvert kast. Etter at jeg har knekt koden, tilpasser jeg meg, enten med forskjellige wobblertyper med bombardaen.

  Et lite NB til alle som fisker i Trøndelag: Husk at sjøørreten er fredet i hele Trondheimsfjorden fra 1. mars og ut april. Det er til gjengjeld mange gode sjøørretplasser i andre fjordsystemer. På generelt oppfordrer vi også til måtehold hva kakking av fisk angår, og minner om at fang og slipp fungerer utmerket når gjort riktig. 

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles