More

    Størjefangsten gikk på billigsalg

    De 190 makrellstørjene som ringnotbåten MS Hillersøy fanget vest for Ona i midten av september, tilsvarte nesten 40 tonn fisk. Den enorme fangsten ble likevel alt annet enn noen økonomisk opptur for fiskerne.

    Av: Endre Hopland

    Ifølge årets utgave av Havforskningsrapporten kan en enkelt makrellstørje omsettes for flere millioner kroner, og verdensrekorden, som ble satt i januar 2013, var en kjempefisk som gikk for utrolige 10 millioner norske kroner Dette skjedde riktig nok på Tsukiji fiskemarked i Tokyo, der sushi nærmest er som nasjonalrett å regne. De 190 makrellstørjene som måtte bøte med livet på Mørekysten for noen uker siden genererte ikke i nærheten av denne summen til sammen en gang. Faktisk fikk fiskerne om bord på MS Hillersøy bare 2,5 millioner kroner for sine 39,5 tonn med størje.

    Ifølge Kyst og fjord, som først omtalte saken, veide fangsten 30,9 tonn etter at fisken var sløyd og hodekappet. Dette skulle en selvsagt tro ville gi fiskerne sine livs timelønninger, men slik ble det altså ikke.

    – Markedet var for dårlig forberedt. Ingen hadde tro på at vi skulle få dette til. Det var selvsagt ikke gjort noe forhåndssalg, for ingen hadde forberedt seg på det som skulle skje. Og ingen hadde markedsførte hvilken fantastisk kvalitet vi kunne bringe til land. Når 190 størjer flommer inn i dette markedet, fra et land som er helt ukjent i størjesammenheng i moderne tid, blir volumet til slutt et problem. Vi skulle tatt 25 størjer, ikke 190 i ett kast, opplyser skipper Tore Hillersøy overfor samme magasin.

    Gjennomsnittsprisen på de 190 størjene endte på knappe 81 kroner kiloet. Da Hovden Viking landet 21 størjer i fjor, var kiloprisen på 100-200 kroner. I gjennomsnitt oppnådde hver av de 190 størjene en stykkpris på rett over 13 000 kroner. Det er ganske langt unna verdensrekorden på 10 millioner.

    En fraktpris på 70 kroner per kilo, gjorde at det japanske markedet, som i utgangspunktet var tiltenkt mye av fisken, rett og slett ble dårlig butikk for fiskerne. Også fisken som gikk til Spania var lite innbringende. Denne ender nå som hermetikk. De største pengene lå faktisk i det norske sushi-markedet, i tillegg til samme gate i London og Paris.

    – Totalt for de to sesongene vi har vært etter størjene, har det blitt utgifter på 1,2 millioner kroner, altså nesten halvparten av fangstinntekten. Fiskeriet innebærer store omkostninger, blant annet EU-inspektør. Vi føler vi har gjort en dugnad for fiskeri-Norge, uten noen form for støtte eller oppbacking. Det er godt å ha vært med på å gi landet en skikkelig overraskelse, men skal dette bli et lønnsomt fiskeri, må mye gjøres annerledes i framtiden, sier Hillersøy.

    PS: Størjekvoten MS Hillersøy er tildelt blir betegnet som hoveddelen i et såkalt forsøksfiske, der målsetningen er å kartlegge størjebestanden langs kysten vår.

    Hookedhttps://www.hooked.no
    Vi liker å fiske og ønsker å gjøre det enklere, morsommere og mer lærerikt å bedrive denne fantastiske hobbyen.

    Latest articles

    Related articles