More

  Størjefangsten gikk på billigsalg

  De 190 makrellstørjene som ringnotbåten MS Hillersøy fanget vest for Ona i midten av september, tilsvarte nesten 40 tonn fisk. Den enorme fangsten ble likevel alt annet enn noen økonomisk opptur for fiskerne.

  Av: Endre Hopland

  Ifølge årets utgave av Havforskningsrapporten kan en enkelt makrellstørje omsettes for flere millioner kroner, og verdensrekorden, som ble satt i januar 2013, var en kjempefisk som gikk for utrolige 10 millioner norske kroner Dette skjedde riktig nok på Tsukiji fiskemarked i Tokyo, der sushi nærmest er som nasjonalrett å regne. De 190 makrellstørjene som måtte bøte med livet på Mørekysten for noen uker siden genererte ikke i nærheten av denne summen til sammen en gang. Faktisk fikk fiskerne om bord på MS Hillersøy bare 2,5 millioner kroner for sine 39,5 tonn med størje.

  Ifølge Kyst og fjord, som først omtalte saken, veide fangsten 30,9 tonn etter at fisken var sløyd og hodekappet. Dette skulle en selvsagt tro ville gi fiskerne sine livs timelønninger, men slik ble det altså ikke.

  – Markedet var for dårlig forberedt. Ingen hadde tro på at vi skulle få dette til. Det var selvsagt ikke gjort noe forhåndssalg, for ingen hadde forberedt seg på det som skulle skje. Og ingen hadde markedsførte hvilken fantastisk kvalitet vi kunne bringe til land. Når 190 størjer flommer inn i dette markedet, fra et land som er helt ukjent i størjesammenheng i moderne tid, blir volumet til slutt et problem. Vi skulle tatt 25 størjer, ikke 190 i ett kast, opplyser skipper Tore Hillersøy overfor samme magasin.

  Gjennomsnittsprisen på de 190 størjene endte på knappe 81 kroner kiloet. Da Hovden Viking landet 21 størjer i fjor, var kiloprisen på 100-200 kroner. I gjennomsnitt oppnådde hver av de 190 størjene en stykkpris på rett over 13 000 kroner. Det er ganske langt unna verdensrekorden på 10 millioner.

  En fraktpris på 70 kroner per kilo, gjorde at det japanske markedet, som i utgangspunktet var tiltenkt mye av fisken, rett og slett ble dårlig butikk for fiskerne. Også fisken som gikk til Spania var lite innbringende. Denne ender nå som hermetikk. De største pengene lå faktisk i det norske sushi-markedet, i tillegg til samme gate i London og Paris.

  – Totalt for de to sesongene vi har vært etter størjene, har det blitt utgifter på 1,2 millioner kroner, altså nesten halvparten av fangstinntekten. Fiskeriet innebærer store omkostninger, blant annet EU-inspektør. Vi føler vi har gjort en dugnad for fiskeri-Norge, uten noen form for støtte eller oppbacking. Det er godt å ha vært med på å gi landet en skikkelig overraskelse, men skal dette bli et lønnsomt fiskeri, må mye gjøres annerledes i framtiden, sier Hillersøy.

  PS: Størjekvoten MS Hillersøy er tildelt blir betegnet som hoveddelen i et såkalt forsøksfiske, der målsetningen er å kartlegge størjebestanden langs kysten vår.

  Endre Hoplandhttp://fiskogrask.blogspot.com
  Hooked-redaktør, sportsfisker, skribent og fotograf fra det regntunge, men glade Vestland. Trives best ved eller på sjøen, men er ikke veldig kresen så lenge det handler om fisk og fiske.

  Latest articles

  Her er årets deltagere i Jaktlaget!

  Snart starter innspillingen for årets oppfølger til Jaktlaget. Seks deltagere skal stifte ett nytt Jaktlag og vi får bli med på deres...

  Vi lager pølser og kjøttdeig – Bernt gjør ting han ikke kan Ep20

  Nysgjerrig på å lage pølser eller lage kjøttdeig? Det var jeg og - så ringte jeg Jesper som blei med å lagde...

  5 TIPS til hagleskytinga – Bernt gjør ting han ikke kan EP19

  Her er 5 tips til hagleskytinga før jakta starter. Jeg tok turen opp til Løvenskioldbanen for å...

  Predatorfiske i Østersjøen med Raymarine Element

  Tidligere i sommer ble jeg invitert til Finland av Raymarine for å sjekke ut nye Raymarine Element. Da jeg aldri har...

  Related articles